Česti začin indijske kuhinje, koji je sve popularniji u našim krajevima, mogao bi pomoći bolesnicima koji primaju kemoterapiju.
Njegova fitokemikalija kurkumin pokazao kao
izvanredna pomoć u liječenju raznih oboljenja: može prevenirati Alzheimerovu
bolest i dijabetes
tipa 2, pomaže u borbi protiv raka dojke i
karcinoma debelog crijeva, djeluje kao prirodni antibiotik koji osnažuje probavu i poboljšava crijevnu floru, a sada
znanstvenici tvrde kako može pomoći pri uništenju kancerogenih stanica koje su
otporne na kemoterapiju.
Istraživači Sveučilišta u Leicesteru su se koncentrirali na kolorektalni karcinom, koji je treći po redu uzrok smrti u zapadnim zemljama.
Nakon tretmana za rak, često se dogodi da je mali broj stanica ostao
nepogođen terapijom, te i dalje predstavlja opasnost za bolesnika. Ove stanice
imaju drugačije karakteristike od ostatka stanica tumora jer su otpornije na
kemoterapiju.
Prethodna su laboratorijska istraživanja pokazala kako kurkumin može
poboljšati učinkovitost kemoterapije, ali i smanjiti broj ovih otpornih stanica
te tako spriječiti povrat maligne bolesti.
“Nadamo se kako će naš rad dovesti do boljeg razumijevanja mehanizma
kojim kurkumin ciljano pogađa otporne stanice u tomorima. Također bi nam mogao
pomoći identificirati pacijente koji imaju najveće izglede s kurkuminom”,
smatra dr. Karen Brown, voditeljica
istraživanja.
K. Horvat