Zdravlje

Zdravlje

Kurkuma liječi infekciju kandidom

Poznata pod latinskim nazivom curcumin, kurkuma pokazuje obećavajuće rezultate kao antimikrobno sredstvo u sprječavanju i liječenju kandide te drugih gljivičnih infekcija. Prema tvrdnjama časopisa Journal of Antimicrobial Chemotherapy, kurkuma bi mogla biti korisna i liječenju karcinoma debelog crijeva.

kMedicinska upotreba kurkume

Kurkuma se u narodnoj medicini od davnina primjenjivala za liječenje brojnih zdravstvenih problema. Naime, pokazalo se kako se ova biljka ponaša kao antiupalno sredstvo te kao sjajan antioksidans. Danas se ova biljka koristi u kozmetici, lijekovima, kao i pri kuhanju. Može se upotrebljavati za zaštitu od sunca ili pesticida. Ova je biljka česti pratitelj ayurvedske medicine koja ju preporuča za probavne smetnje, čireve, rane i kožne bolesti kao što su ekcem i svrab.

Istraživanja o kurkumi i kandidi

Istraživanje provedeno u Brazilu je pokazalo kako je kurkuma bolje antigljivično sredstvo od lijeka flukonazol. Kurkuma djeluje tako da sprječava prijanjanje kandide. Istraživanje je pokazalo kako je oralna konzumacija ove biljke iznimno korisna za liječenje raka debelog crijeva. 

Uzroci infekcije kandidom

Infekciju kandidom uzrokuje bujanje gljivica u crijevima. One mogu
izazvati plinove, nadutost, lošu probavu pa čak i kronične bolesti. Kandida se često pojavljuje kod gotovo 50 posto populacije. Bujanje gljivica može biti izazvano korištenjem antibiotika ili konzumacijom šećera. Alkoholna pića također izazivaju “cvjetanje” kandide kao i plivanje u kloriranim bazenima. Širenju kandide pogoduje i stres te kontracepcijske tablete.

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo