Zdravlje

Zdravlje

Miris tamjana umiruje i opušta – kako i za što se sve koristi?

Shutterstock

Kađenje tamjanom neizostavan je dio bogoštovlja u mnogim starim religijama više od tisućljeća. Ova mirisna smola koja se dobiva uglavnom od grmova iz roda Boswellia ima važnu ulogu u obredima kojima je cilj pomoći duši da dosegne više spiritualne razine, ali svoju primjenu je našla i u alternativnim metodama liječenja.

Drevni vjerski tekstovi, poput novog i starog zavjeta, govore o tajanstvenoj moći tamjana, a u brojnim duhovnim obredima i danas se redovito koristi.

Znanstvenici s američkog sveučilišta John Hopkins udružili su se s kolegama s Hebrejskog sveučilišta u Jeruzalemu kako bi znanstvenim metodama ustanovili kakve učinke tamjan ima na ljudski um.

Artritis: kurkumin, tamjan i sveti bosiljak odnose bol

Umirujući učinak

Da bi izmjerili učinak tamjana na ljudski um, znanstvenici su određene količine ekstrakta smole iz grma Boswellia, poznatije pod nazivom „tamjanov acetat“, testirali na laboratorijskim miševima i utvrdili da „tamjanov acetat“ izravno utječe na dio mozga u kojem nastaju emocije.

Acetat iz tamjana utječe na protein u mozgu koji regulira osjet topline na koži, a znanstvenici su utvrdili da slično djeluje i na ljudski um. Naime, nakon što osoba dođe u kontakt s tamjanom osjetit će njegov snažan anksiolitički učinak (smirivanje psihičke napetosti, tjeskobe i straha) što uglavnom rezultira osjećajem opuštenosti i otvorenosti te općenito djeluje vrlo umirujuće.

Tamjanom pobijedite bolni artritis

U trenutku kad je osoba sposobna isključiti nakratko svoj um iz žrvnja svakodnevice, puno je jednostavnije opustiti se i uživati u svijetu oko sebe bez uobičajenog tereta stresa koji uvijek nosimo sa sobom.

Koristi se za postizanje ravnoteže uma i duše

Postizanje posvemašnjeg smirenja i otvorenosti uma cilj je većine duhovnih metoda, stoga nije čudno da se tamjan koristi u brojnim vjerskim obredima diljem svijeta. Čak i tijekom svakodnevne meditacije ili molitve u vlastitome domu umirujući učinak tamjana može pomoći.

Mnoge religije prakticiraju kađenje tamjanom tijekom vjerskih obreda kako bi vjernicima pomogli da postignu stanje mirnoće i uravnoteženosti. Ovaj učinkovit način postizanja mira i osjećaja zadovoljstva i sreće omogućuje nam da prostor molitve doživimo kao mjesto oslobođeno stresa, na kojem svoj duh i tijelo punimo pozitivnom energijom.

Od davnih vremena

U antičko doba smatralo se da je smola iz grma Boswellia, koja je pristizala karavanima s Bliskog istoka vrlo dragocjena roba. Još i danas, u tom dijelu svijeta ona je jedan od glavnih izvoznih proizvoda.

Pokušajte sami kontrolirati tjeskobu

Budući da je tamjan nekoć bio dar dostojan kralja ili božanstva, drevni Grci često su ga darivali Egipćanima, a korišten je i u ritualima priređivanim u čast božanstvima te kao znak zahvalnosti. U kršćanskoj i židovskoj religiji tamjan se tijekom bogoslužja koristio u davnim vremenima baš kao što se koristi i danas.

“Unatoč zapisima iz drevnih tekstova, sastojci Bosweille nisu istraživani zbog svojeg pihoaktivnog učinka. Rezultati istraživanja na laboratorijskim miševima pokazali su da „tamjanov acetat“, sastojak Boswellia smole, umanjuje tjeskobu i simptome depresije. Očigledno je da većina današnjih vjernika pretpostavlja da kađenje tamjana ima samo simboličko značenje“, objasnili su znanstvenici uključeni u istraživanje.

Primjena u modernoj medicini

U velikom broju slučajeva kod pacijenata se preklapaju simptomi depresije i anksioznosti, ali nevezano uz to s kojim se stanjem borite, za povratak u osjećaj ravnoteže ključne su zdrave misli i emocije. Premda se moderna medicina za liječenje ovih stanja koristi brojnim metodama i ima na raspolaganju cijelu paletu lijekova, mnogi od njih uzrokuju jake i neugodne nuspojave.

Antidepresivi ponekad mogu izazvati širok raspon neugodnih nuspojava, uključujući mučninu, pojačan apetit i debljanje, gubitak seksualne želje,  erektilnu disfunkciju i nemogućnost postizanja orgazma, umor i pospanost, nesanicu,  suha usta, zamagljen vid, zatvor…

Premda većina ovih lijekova ima ulogu privremene podrške dok radimo na alatima i mehanizmima koji će nam pomoći da se suočimo s problemima u životu i njihovom rješavanju, neki pacijenti teško ih se odriču. To je razlog zašto mnogi ljudi odluče preuzeti odgovornost za svoje zdravlje i počnu primjenjivati alate kao što su samoobrazovanje, meditacija, joga, šetnja prirodom i druženje u zajednici koja im pruža podršku tijekom liječenja.

Miris koji “liječi” um

Budući da je osjetilo za miris u našem mozgu povezano s limbičkim sustavom, različiti vidovi aromaterapije često se koriste u svrhu smirivanja i uravnoteženja emocija. Preporuča se da za tamjan koristite difuzor koji će zrak koji udišete ispuniti umirujućom aromom.

Ukoliko uzimate terapiju psihoaktivnih lijekova, prije korištenja tamjana posavjetujte se sa svojim liječnikom da ne bi došlo do neželjenih učinaka. Tamjan je puno više od mirisne smole koja djeluje umirujuće na um i tijelo. Poznat je i kao izvrstan narodni lijek protiv hipertenzije, kašlja i mučnine. Također, učnikovit je i u borbi protiv komaraca i drugih nasrtljivih insekata.

Koje dijagnoze uključuju anksioznost?

M. R. S.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo