Nova studija koju su proveli znanstvenici sa Sveučilišta McMaster pokazala je da uzimanje novorazvijenog koktela u miševa starije životne dobi kompenzira učinke starenja, poput opadajućih fizičkih sposobnosti.
U studiji objavljenoj u časopisu Experimental
Biology and Medicine stoji kako razvijeni dodatak prehrani povećava aktivnost
staničnih tvornica energije – mitohondrija, i umanjuje stvaranje slobodnih
radikala za koje se vjeruje da su osnovni uzrok starenja.
Većina primarnih uzroka ljudske smrtnosti snažno
su povezani sa starenjem i procesima otpuštanja slobodnih radikala, uključujući
bolesti srca, moždani udar, dijabetes tipa II, mnoge vrste raka,
neurodegenerativne bolesti te autoimune i upalne procese.
Autori navode kako je
uspješnom intervencijom izravno u procese starenja moguće prevenirati takve
ishode. Stoga su razvili dodatak prehrani čiji sastojci uključuju vitamine B1,
C, D, E, acetilsalicilnu kiselinu, beta karoten, folnu kiselinu, češnjak,
korijen đumbira, biljke Ginkgo biloba i ginseng, ekstrakt zelenog
čaja, magnezij, melatonin, kalij, ulje iz jetre bakalara te sjemenke lana.
Tijekom istraživanja komadići peciva umakani su u
razvijeni dodatak prehrani kako bi se osiguralo pravilno doziranje. Rezultati
su pokazali da je stvorena formula održala razinu mladenačke aktivnosti u
miševa treće dobi, dok su jedinke iste dobi koje nisu uzimale suplement
pokazale 50 posto manje kretanja dnevno, ekvivalentan gubitak aktivnosti
mitohondrija i opadanje u broju kemijskih signala mozga povezanih s kretanjem.
Istraživači naglašavaju kako ovaj suplement produljuje životni vijek, prevenira
opadanje kognitivnih sposobnosti i štiti miševe od radijacije.
Za Davida Rolloa, znanstvenika
koji je radio na studiji, rezultati predstavljaju više od samog produljenja
životnoga vijeka: “Aktivna i živahna starost za ljude osigurava veće
socijalne i ekonomske dobrobiti. Ova studija je pružila doista iznimne podatke
o produljenju fizičkih funkcija miševa starije dobi, što je obećavajuće i za
produljenje kvalitete života ljudi”.
Izvor: Biologija.com