Lovorov list svima je lako dostupan, a njegovo djelovanje je protuupalno i antiseptičko
U našim krajevima lovorov list se najviše koristi kao začin i dodatak jelima zbog ugodnog mirisa te arome. No to mu nije jedina namjena. Lovor se tradicionalno koristio u liječenju mnogih bolesti, a za njegove benefite znalo se još od doba starih Rimljana. Olakšava probavu, pomaže kod bolesti dišnog sustava, menstrualnih problema, smanjuje nesanicu, nervozu i stres te stimulira imunološki sustav.
Svježi listovi sadrže vitamin A, C, vitamine B kompleksa te brojne minerale – kalcij, mangan, željezo, selenij, cink i magnezij. Rasprostranjen je u primorskom području Hrvatske te zemljama Sredozemlja.
Vrijeme je za čudotvorni napitak koji će očistiti organizam od toksina
Tijekom ovog perioda smjene godišnjih doba i fluktuirajućih vanjskih temperatura česte su prehlade i viroze, a dobro je znati da je lovor i tu od koristi. Čaj i sirup od lovorova lista preporučuju se za jačanje imuniteta, pročišćenje dišnih putova i ublažavanje kašlja, grlobolje i bronhitisa. Eterično ulje lovora izvrsno je za inhalacije, a korisno je i za dezinfekciju prostora u sezoni prehlada i viroza.
Čaj od lovora
Tri lovorova lista (svježa ili suha) natrgajte na komadić ili sitno nasjeckajte, pa ih prelijte s 2,5 dcl vode i kuhajte 10 minuta. Ostavite još 10 minuta poklopljeno pa procijedite. Kad se malo ohladi, dodajte žlicu limunova soka i 1-2 žlice domaćeg meda. Pijte 2-3 šalice čaja dnevno.
Lovorov sirup
6 svježih ili 8 suhih listova lovora prelijte s 2,5 dcl zakipjele vode. Poklopljeno kuhajte 6-10 minuta. Izvadite lovor, a tekućinu procijedite. Dodajte smeđi šećer (ili med), miješajte dok se ne otopi pa iscijedite jedan limun. Uzimajte 1-3 žličice sirupa dnevno. Sirup čuvajte u hladnjaku u staklenoj bočici do nekoliko dana.