Zdravlje

Zdravlje

Shizofrenija se javlja i u najranijem djetinjstvu: obratite pažnju na simptome

Shutterstock

Poput većine ljudi vjerojatno i sami mislite da je shizofrenija psihička bolest koja pogađa odrasle ljude. Istina je da od nje mogu oboljeti djeca mlađa od 13 godina. Naučite prepoznati znakove upozorenja kako biste mogli na vrijeme početi s terapijom koja će poboljšati kliničku sliku djeteta.

Simptomi shizofrenije mijenjaju se kako dijete raste i razvija se. Naučite prepoznati znakove upozorenja da biste mogli na vrijeme početi s terapijom koja će poboljšati kliničku sliku djeteta.

Simptomi kod djece jasličkog uzrasta

Ukoliko je vaše dijete dojenački dobi, ono može pokazivati znakove shizofrenije koji se razlikuju od onih kod djece predškolskog uzrasta, tinejdžera i odraslih osoba.

Prerano rođena djeca tri puta sklonija psihijatrijskim poremećajima

Ovaj poremećaj bitno utječe na razvoj djeteta. Možda primijetite neke od ovih simptoma:

 • Dulji period bez ikakve aktivnosti ili općenito posve opušteno (mlitavo) držanje tijela
 • Opuštene ruke i noge
 • Zamjetno kašnjenje od prosjeka u puzanju, hodanju i govoru
 • Čudna ponašanja, poput ljuljanja tijela ili mahanja rukama (poput ptice)
 • Mlitavo ili pogrbljeno držanje

Imajte na umu da se slični simptomi mogu javiti kod djece koja imaju druge razvojne poteškoće, nevezane uz shizofreniju, a mogu se pojaviti i kod posve zdrave djece i u tom slučaju se spontano povuku.

Samo liječnik može procijeniti stanje i odlučiti o daljnjim koracima u postavljanju dijagnoze. Vjerojatno će željeti znati je li u vašoj obitelji bilo psihičkih bolesti jer će mu to pomoći u odlučivanju.

Simptomi kod djece predškolskog uzrasta

Ako je dijete preraslo jasličku dob, ispoljavanje simptoma shizofrenije se mijenja, a simptomi se mogu pojavljivati postupno ili se pojaviti odjednom, kao da dolaze niotkuda.

Vaše se dijete može povući u sebe, postati drsko ili započinjati razgovore o neobičnim i uznemirujućim temama i strahovima.

Uočite li bilo kakve uznemirujuće simptome kod djeteta odmah obavijestite o tome liječnika.

Vrlo je važno postaviti dijagnozu i započeti s liječenjem prije nego vaše dijete počne pokazivati znakove otuđenja od realnosti, poznate pod nazivom psihoza.

Pušenje u trudnoći povećava rizik od psihoze u djece

Ovo su neki od uobičajenih simptoma shizofrenije kod djece:

 • Ne znaju prepoznati razliku između stvarnosti i snova, priča, televizijskih emisija i sl.
 • Muči ih intenzivan strah od toga da će im netko ili nešto nauditi
 • Vide, čuju ili osjećaju stvari koje ne postoje
 • Ćudljivi su, vrlo anksiozni i općenito uvijek uplašeni
 • Služe se govorom u kojem nema emocija
 • Često dolaze u stanje uzbuđenja i konfuznog ponašanja, nakon čega slijedi period sjedenja i „buljenja“ u jednu točku
 • Ne ponašaju se u skladu s dobi

Neka od ovih ponašanja pojavljuju se i kod djece koja su posve zdrava. Razgovarajte s liječnikom ukoliko vas muče bilo kakve sumnje.

Uzroci

Stručnjaci nisu sigurni što točno uzrokuje shizofreniju i zašto se kod nekih osoba javlja u ranom djetinjstvu, a kod drugih u odrasloj dobi.

Razlozi bi mogli biti skriveni u genima, budući da se bolest često javlja više puta u obitelji. Ukoliko je u vašoj obitelji bilo slučajeva shizofrenije, vaše dijete ima veći rizik da oboli.

Shizofrenija

Dijagnoza

Dječji psihijatri dijagnosticirati će shizofreniju kod djeteta.

Budući da su simptomi mentalnih oboljenja kod djece često slični simptomima nekih drugih stanja, precizna dijagnoza može biti pravi izazov. Ponekad je u pitanju dug i iscrpljujući postupak prije nego dobijete papir na kojem će biti dijagnoza s potpisom liječnika.

U postupak postavljanja dijagnoze uključeni su i drugi stručnjaci, jer je na tom putu potrebno obaviti brojne pretrage (krvne pretrage, sistematski pregled, brojna testiranja mentalnog zdravlja…)

Precizna dijagnoza je ključna jer tek tada liječnik može prepisati terapiju koja će vašem djetetu pomoći da se što lakše nosi s bolesti.

Oboljeli od mentalnih bolesti žele da ovo znate o njima!

Liječenje

Ako je vašem djetetu dijagnosticirana shizofrenija, morat će se liječiti cijeli svoj život. Načini na koje se bolest liječi ne razlikuju se mnogo kod djece i odraslih, a uključuju sljedeće:

Lijekovi. Vaš liječnik će vam predložiti jedan ili više antipsihotika, poznatih i pod nazivom neuroleptici.

Lijekovi služe za suzbijanje deluzija (patološki promijenjeni sadržaji mišljenja na koje se ne može djelovati argumentima ili dokazima) i halucinacija (lažna percepcija objekta koji ne postoji u izvanjskoj stvarnosti).

Razgovarajte s liječnikom koji liječi vase dijete o ovim i drugim lijekovima koji vašem djetetu trebaju, kako biste izbjegli neugodne nuspojeve.

Psihoterapija. Psihijatar može pomoći u olakšavanju simptoma bolesti. Razmislite i o obiteljskoj terapiji i grupama podrške da biste pomogli vašem djetetu i svim članovima obitelji u razumijevanju ove bolesti i rješavanju stresnih situacija.

Trening životnih vještina. Na ovakvim tečajevima vaše dijete može usvojiti važne alate koji će mu pomoći u društvenoj interakciji i pokazati kako da rješavanja svoje dnevne obveze. Također, ovdje može dobiti pomoć i oko svakodnevnih izazova koje pred njega postavlja škola.

Kako zdravlje psihe čuva psihologinja Kristina Bačkonja

M. R. S.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo