Evo što kažu stručnjaci

Donosimo deset savjeta koji će pomoći da djetetu ojačate imunitet

Svaki roditelj želi najbolje za svoje dijete te da ono tijekom cijele godine ostane zdravo i veselo. Osim pripreme ukusnog i zdravog obroka te boravka i igre na svježem zraku, roditelji nerijetko pomoć za snažniji dječji imunitet traže i na policama ljekarni među visokokvalitetnim dodacima prehrani.

Imunološki sustav je naš obrambeni štit koji se bori protiv bolesti i drži bakterije i viruse podalje od našeg organizma te mu svakako treba posvetiti dovoljno pažnje kako bi normalno funkcionirao. Međutim, ako u bilo kojem trenutku oslabimo, postajemo ranjiviji i podložniji prehladama, gripi i drugim bolestima. Djeca su posebno osjetljiva na sezonske viroze i prehlade jer borave u kolektivima poput jaslica, vrtića ili škola, stoga vam donosimo vodič kako imunološki sustav vašeg djeteta učiniti snažnijim, ali i savjete mag. nutr. Mirje Zupčić koja nam je otkrila sve o važnosti vitamina.

– Raznovrsna prehrana, koja obiluje voćem i povrćem, a siromašna je prerađenim proizvodima, osnova je svakog zdravlja. Imunitet, koji je u savršenoj formi, mora biti adekvatno opskrbljen vitaminima i mineralima iz prehrane, a najvažniji među njima su vitamini C i D, a od minerala selen i cink. Nedostatak vitamina i minerala u organizmu, koji su važni za rad imunosnog sustava, može dovesti do, primjerice, zakašnjele reakcije stanica imuniteta na susret s virusom, odnosno do nedovoljne proizvodnje antitijela, ubrzanog množenja virusa i širenja infekcije tijelom – objašnjava Mirja.

Zdrava prehrana

Naš imunološki sustav treba gorivo za borbu protiv infekcija, a studije potvrđuju da unos voća i povrća poboljšava imunološku funkciju. Hrana bogata probioticima, poput jogurta ili kiselog kupusa, može potaknuti dobre bakterije u crijevima. Potrudite se svojoj djeci svaki dan poslužiti najmanje pet porcija voća i povrća bilo da je svježe, smrznuto ili sušeno, odlično ga možete uklopiti u glavne obroke, smoothieje ili snackove tijekom dana.

Konzumacija povrća većini djece nije omiljena zbog njegova gorkog okusa pa vam donosimo savjete koji će pomoći vašem djetetu da se upozna s povrćem i zavoli ga:

Zajedno obavite kupovinu: Djeca također vole biti neovisna pa dopustite djetetu da odabere voće ili povrće koje mu se sviđa i uklopite ga u obroke.

Razmišljajte kao djeca: Djeca donose odluke o hrani na temelju njezina izgleda, a kada je hrana zabavna i zanimljiva, veće su šanse da će je vaše dijete pojesti.

Uz zdravu prehranu važna je i raznovrsnost

Zdrava prehrana podrazumijeva široku paletu namirnica, a ne koncentraciju na jednu specifičnu vrstu namirnica ili pak potpuno izbacivanje nekih proizvoda. Znamo da ne postoji nešto poput superhrane i da jedno voće, povrće ili žitarice zapravo nisu bolji od drugih. Stoga, svakako ponudite svojoj djeci raznovrsnost – uz voće i povrće, neka jelovnik bude bogat cjelovitim žitaricama, mesom, ribom i mahunarkama.

Ne zaboravite na probiotike

Čak 70 do 80% imunološkog sustava nalazi u crijevima, a poznato je kako su upravo prve godine života posebno važne za uspostavljanje zajednice crijevnih bakterija, poznate kao crijevni mikrobiom, koji ima ključnu ulogu u zaštiti od infekcija i izgradnji naše imunološke tolerancije. Probiotski jogurti i pića povećavaju razinu prijateljskih bakterija u crijevima te pomažu pri smanjenju rizika od respiratornih infekcija.

Zamijenite šećer voćem

Baš poput povrća, voće je još jedan bogat izvor hranjivih tvari koje jačaju imunitet. Većina djece rado će jesti voće jer je slatko. Citrusi su posebno bogati vitaminom C, za koji se smatra da povećava proizvodnju bijelih krvnih stanica, ključnih u borbi protiv infekcija. Ako pak nailazite na problem i vaše dijete ne želi pojesti cijelu voćku, odlična alternativa su domaći smoothieji u koje možete ubaciti čak i povrće poput mrkve, špinata ili krastavca.

Aktivnosti na svježem zraku

Iako su temperature zimske, važno je barem sat vremena dnevno provesti na svježem zraku. Odaberite nešto što ćete raditi zajedno kao obitelj i budite dobar uzor svojoj djeci. Otiđite u šetnju po obližnjem parku ili odvojite vrijeme za izlet u prirodu. Fizička aktivnost potiče cirkulaciju i pravilan rad srca te jača mišiće i kosti, ali i pozitivno utječe na raspoloženje. Istraživanja su otkrila direktnu vezu između životnog stila i snažnog imuniteta. Na učestalost obolijevanja djece od prehlada i drugih respiratornih bolesti djelomično možemo utjecati potičući pravilne prehrambene navike, dovoljno sna i igru na otvorenome.

Foto: Shutterstock

Osigurajte djetetu dovoljno kvalitetnog sna

Kvalitetan san ima ključnu ulogu u razvoju djeteta. Spavanje može pomoći kod smanjenja stresa i pružiti organizmu odmor koji mu je potreban za borbu protiv bolesti pa je važno imati redoviti raspored spavanja. Količina sna, koja je djeci potrebna, ovisi o njihovoj dobi i razini aktivnosti. Općenito je pravilo da novorođenčad treba 18 sati sna dnevno, mala djeca do 13 sati, a djeca od 3 do 12 godina do 12 sati dnevno.

Smanjite količinu stresa

Posvetite dovoljno pažnje mentalnom zdravlju svoje djece. Pobrinite se da dijete ima slobodno vrijeme za igru i aktivnosti u kojima uživa te ga potaknite da razgovara o svemu što bi ga moglo zabrinjavati.

Ne zaboravite važnost higijene

Ruke su dijelovi našeg tijela koji imaju najveći kontakt s predmetima i ljudima. Iako su mnogi od nas usavršili higijenu od glave do pete, dobra je ideja posvetiti više pažnje rukama pa je važno da vaši mališani nauče važnost redovitog pranja ruku. Čista voda i sapun za ruke najbolji su prijatelji koji će viruse i bakterije držati dalje od vaše djece. Potaknite mališane da ne trljaju oči i ne grickaju nokte te stavite maramice ili sredstvo za dezinfekciju ruku u njihovu školsku torbu kako bi bili sigurni da uvijek mogu očistiti ruke.

Važnost vitamina

Kada govorimo o imunitetu treba naglasiti potrebu za vitaminima D, C i B kompleksa, posebice potrebu za folnom kiselinom i vitaminom B12. Također, tijekom odrastanja djeca imaju posebne potrebe za željezom, cinkom i kalcijem. Pojednostavljeno govoreći, za zdrav imunitet važni su nam vitamin C, D, cink i selen. Vitamin C nalazi se u svježem voću poput limuna, naranče i povrću poput paprika. Vitamin D, osim što se stvara u koži posredstvom sunčevih zraka, nalazi se u hrani, ali zadovoljiti potrebe za vitaminom D isključivo hranom gotovo je nemoguće. Primjerice, masna riba poput lososa, srdela i skuše je dobar izvor vitamina D međutim, da bismo unijeli potrebnu količinu vitamina D trebali bismo pojesti oko dva serviranja ribe dnevno. Najbolji prehrambeni izvori cinka i selena su meso, riba i morski plodovi.

Odaberite suplemente koji će ojačati imunološki sustav vaših mališana

– Zdrave životne navike najučinkovitije su sredstvo za jačanje imuniteta, međutim, svakodnevica je prepuna izazova zbog kojih, unatoč snažnoj volji, predanost u nastojanju održavanja zdravih navika posustaje. U zimskim mjesecima savjetuje se posegnuti za vitaminom D u obliku dodatka prehrani s obzirom na to da prehrana i izlaganje suncu u ovo doba godine najčešće ne mogu osigurati dovoljno ovog vitamina. Unos kvalitetnog multivitaminskog mineralnog pripravka pobrinut će se za nutritivne deficite koji se mogu javiti kod izbirljivaca, a kada govorimo o jačanju imuniteta, onda bi od pomoći mogle biti i dobre bakterije, točnije LGG, čiji unos može smanjiti rizik od obolijevanja od infekcija gornjih dišnih puteva – ističe Mirja pa dodaje:

– U situaciji kada imamo dijete koje je izbirljivo ili alergično na skupinu namirnica, kao i u razdobljima u kojima je povećana učestalost obolijevanja od prehlade i gripe, savjetuje se uvrstiti multivitaminsko-mineralne dodatke prehrani, prilagođene potrebama djece. Dodaci prehrani, koji sadrže vitamine i minerale, a za kojima posežemo kako bismo ojačali imunitet, ne dolaze s garancijom da nećemo oboljeti od, primjerice, respiratornih bolesti u zimskim mjesecima, ali za neke od njih postoje snažni znanstveni dokazi koji ukazuju na to da u slučaju nutritivnih nedostataka u visokom postotku ipak mogu pružiti dobru zaštitu od infekcija.

Među najjačim saveznicima za otporniji imunitet je Becutan KIDS VITS Multiimmuno, proizvod koji dolazi u praktičnoj formi prahaza otapanje s okusom naranče, a koji sadrži kombinaciju vitamina, minerala i LGG kulture mikroorganizma i dio je bogate linije dodataka prehrani za djecu Becutan KIDS VITS.
Sadrži vitamin D koji doprinosi normalnom razvoju imunološkog sustava kod djece.

Sadržaj nastao u suradnji s Becutanom.

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo