Hrana koju vaše srce ne voli i kako ju učiniti boljom - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Hrana koju vaše srce ne voli i kako ju učiniti boljom

Ne radi se toliko o hrani koliko o načinu prehrane, no dobro je znati što treba izbjegavati za dug i zdrav život

Uglavnom se govori o hrani koja je dobra za vaše srce. Dobre masnoće, vlakna, vitamini, ukratko mediteranska prehrana. A znate li koja je hrana loša za srce? Znate li i da je ne treba potpuno izbaciti iz života već samo modificirati ili kontrolirati količine. Ovo su najveći neprijatelji zdravog srca ako ste neumjereni:

1. Sol, šećer, masti 

Cijela ova skupina namirnica s vremenom će, nakon česte ili pretjerane konzumacije, povećati rizik od srčanog ili moždanog udara. Naravno da ih i dalje možete zadržati u prehrani ako je to umjereno i unutar zdrave balansirane dijete. 

2. Slanina  

Više od polovice kalorija dolazi od zasićenih masnoća koje mogu povisiti vaš LDL (loš kolesterol) i povećati šanse za srčani ili moždani udar. Puna je soli koja podiže krvni tlak i ubrzava rad srca. Visoke količine natrija (glavni dio soli) mogu dovesti do moždanog udara, bolesti srca i zatajenja srca. U kopovnoj slanini problem su i dodani konzervansi. 

Shutterstock

3. Crveno meso  

Previše govedine, janjetine i svinjetine na jelovniku također može povećati izglede za bolesti srca i dijabetes. Razlog je taj što su ove namirnice bogate zasićenim masnoćama koje mogu povisiti kolesterol. Izaberite nemasne dijelove mesa.  

4. Gazirana pića  

Limenka gaziranog pića ima više šećera nego što stručnjaci preporučuju za cijeli dan. Previše šećera pak je veliki rizik za pretilost, a samim time i razvoj dijabetesa tipa 2, visokog krvnog tlaka i bolesti srca.  

Držite razinu šećera pod kontrolom s provjerenim sastojcima

5. Poslastice iz pekare 

Kolači, krafne i muffini trebali bi biti rijetke poslastice a ne dio svakodnevne prehrane. Obično su puni dodanog šećera i raznih aditiva, što dovodi do debljanja. Njihov glavni sastojak obično je bijelo brašno, koje može povećati šećer u krvi i učiniti vas gladnijima. Napravite zdravije poslastice: zamijenite integralnim pšeničnim brašnom, smanjite šećer i koristite tekuća biljna ulja umjesto maslaca ili masti. 

6. Procesirano meso 

Hrenovke, kobasice, salame su najgore vrste mesa za vaše srce. Imaju velike količine soli, a većina je bogata zasićenim mastima. Što se delikatesnog mesa tiče, puretina je bolja od salame jer nema zasićene masti. Ali još uvijek ima priličnu količinu natrija, pa nije tako zdravo za srce kao svježa narezana pureća prsa. 

7. Bijela riža, kruh i tjestenina 

Riži, kruhu, tjestenini i grickalicama od bijelog brašna nedostaju zdrava vlakna, vitamini i minerali. Rafinirane žitarice brzo se pretvaraju u šećer, koji vaše tijelo skladišti kao mast. Prehrana bogata rafiniranim žitaricama može uzrokovati salo na trbuhu, što studije povezuju s bolestima srca i dijabetesom tipa 2. Pokušajte dobiti barem polovicu žitarica od cjelovitih žitarica poput smeđe riže, zobi i cjelovite pšenice.  

Shutterstock

8. Pizza 

Iako može biti zdrava ako je napravite na pravi način, naručene ili smrznute pizze imaju ogromne količine natrija, masti i kalorija, a sve to može povećati rizik od srčanog udara. Kada naručujete, odlučite se za tanku koru (ako je moguće od cjelovitog zrna pšenice), tražite manje sira, stavite povrće i preskočite kobasice, koje su pune soli. Za pizzu koja je najzdravija za srce, napravite je sami. 

9. Alkohol 

Umjereno pijenje neće štetiti vašem srcu osim ako imate visok krvni tlak ili visoke trigliceride (vrstu masti u krvi koja može povećati izglede za srčanu bolest). Prekomerno pijenje, s druge strane, može dovesti do visokog krvnog tlaka, zatajenja srca, moždanog udara i debljanja. Dakle, ako već ne pijete, nemojte počinjati. 

10. Margarin 

Bogat je zasićenim masnoćama koje mogu povisiti loš kolesterol i povećati vjerojatnost srčanih bolesti. Bolje ga je zamijeniti maslinovim uljem ili namazima na bazi biljnog ulja, koji sadrže mono- i polinezasićene masnoće korisne za srce. Ako imate visok kolesterol, namaz sa stanolom je još bolji. Redovita uporaba može pomoći u snižavanju razine LDL kolesterola. 

Možda imate opasno visok kolesterol, a niste ni svjesni – ovo su znakovi

11. Jogurti s okusom  

Jogurt može biti super izvor prehrane. Redovito jedenje može vas zaštititi od visokog krvnog tlaka. Ali pazite kakav kupujete. Jogurti s okusom puni su dodanog šećera koji je povezan s debljanjem, visokim krvnim tlakom, upalama i bolestima srca. Za najzdraviji izbor, uzmite obični nemasni jogurt i dodajte vlastito svježe voće, cimet ili vaniliju za okus. 

12. Pržena hrana 

Pomfrit iz restorana pretrpan je lošim masnoćama i soli što je loša vijest za vaše srce. Napravite vlastiti pomfrit u pećnici s maslinovim uljem zdravim za kardiovaskularni sustav. S piletinom prženom u dubokom ulju ista je stvar. Takav način pripreme inače zdravoj piletini dodaje kalorije, masnoću i natrij. Istraživanja su povezala prženu hranu s dijabetesom tipa 2, pretilošću i visokim krvnim tlakom, što sve povećava izglede za zatajenje srca. Za hrskavi, ali zdraviji izbor, pohajte pileća prsa bez kožice u integralnom brašnu i pecite umjesto prženja. 

13. Sladoled 

Kupovni sladoled je bogat šećerom, kalorijama i zasićenim masnoćama, pa ga sačuvajte za posebne prilike. Smanjite unos kalorija i masnoće odabirom sorbeta, nemasnog ili smrznutog jogurta ili smrznutih voćnih pločica. Provjerite etiketu za najmanju količinu šećera i zasićenih masti. 

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo