Zdravlje

Zdravlje

Jednostavno i učinkovito ubrzajte metabolizam

Postoji nekoliko strategija utemeljenih na dokazima koje vam mogu pomoći u povećanju metabolizma kako biste podržali kontrolu težine i opće zdravlje.

Što je vaš metabolizam brži, to više kalorija sagorijevate u mirovanju. Mnogi čimbenici mogu utjecati na vaš metabolizam, uključujući dob, prehranu, sastav tijela, spol, visinu, težinu, tjelesnu aktivnost, zdravstveno stanje i lijekove koje uzimate.

Shutterstock

Ovo je osam jednostavnih načina za ubrzavanje metabolizma:

Proteini u svakom obroku

Proteini u prehrani zahtijevaju da se 20-30% iskoristive energije potroši za metabolizam, u usporedbi s 5-10% za ugljikohidrate i 0-3% za masti.

Konzumiranje više proteina također može smanjiti pad metabolizma koji je često povezan s gubitkom masti. To je zato što proteini pomažu spriječiti gubitak mišića, što je uobičajena nuspojava dijete.

Shutterstock

Trening visokog intenziteta

Intervalni trening visokog intenziteta (HIIT) uključuje brze i intenzivne izmjene aktivnosti. Ako je ova vrsta tjelovježbe sigurna za vas, neizravno vam može pomoći u ubrzavanju metabolizma. Vaše mišićne stanice sagorijevat će energiju u mirovanju, što vam pomaže u sagorijevanju masti i izgradnji mišića.

Dižite teške stvari

Mišići su metabolički aktivniji od masti. Izgradnja mišića može pomoći u povećanju učinkovitosti vašeg metabolizma i sagorijevanja više kalorija svaki dan, čak i dok mirujete.

5 čestih pogrešaka koje žene rade, a kojima usporavaju metabolizam – Ordinacija.hr (vecernji.hr)

Hodajte kad god je prilika

Dugotrajno sjedenje sagorijeva manje kalorija i može dovesti do debljanja.

Stajanje ili hodanje na poslu, za razliku od sjedenja, povezano je sa smanjenim rezultatima kardiometaboličkog rizika (CMR), težinom, tjelesnom masnoćom, opsegom struka, sistoličkim i dijastoličkim krvnim tlakom, trigliceridima natašte, ukupnim/HDL kolesterolom i inzulinom.

Shutterstock

Zeleni čaj ili oolong čaj

Zeleni čaj i oolong čaj pomažu pretvoriti dio masti pohranjene u vašem tijelu u slobodne masne kiseline, što može neizravno povećati sagorijevanje masti u kombinaciji s tjelovježbom.

Smatra se da neizravno može pomoći u sprječavanju platoa mršavljenja zbog načina na koji čajevi utječu na mikrobiom crijeva, što pomaže u poboljšanju načina na koji vaše tijelo razgrađuje masti za energiju i načina na koji pretvara višak energije u mast za kasniju upotrebu.

Dva pogrešna koraka pri doručku mogu usporiti vaš metabolizam – trebalo bi ih izbjegavati – Ordinacija.hr (vecernji.hr)

AKo vam ne smeta, jedite papriku

Paprike sadrže kapsaicin, spoj koji može potaknuti vaš metabolizam.

Na primjer, jedna recenzija iz 2016. procijenila je učinke kapsaicina u prihvatljivim dozama. Predviđa se da bi se jedenje paprike sagorjelo oko 10 dodatnih kalorija po obroku.

Shutterstock

Dobar san zlata vrijedi

Nedostatak sna povezan je s velikim povećanjem šanse za pretilost. Također je dokazano da utječe na razine grelina, hormona gladi, i leptina, hormona koji kontrolira sitost.

To bi moglo objasniti zašto mnogi ljudi kad su neispavani često osjećaju glad i mogu imati poteškoća s gubitkom težine ili se mogu udebljati.

Također, otkriveno je da nedostatak sna tijekom četiri noći ili dulje može utjecati na način na koji tijelo metabolizira masti.

Kava – više od užitka

Istraživanje je pokazalo da kofein može potaknuti tijelo da oslobađa neurotransmitere poput epinefrina, koji pomaže regulirati način na koji vaše tijelo prerađuje masti.

Shutterstock

Međutim, ovaj učinak može varirati ovisno o nekoliko čimbenika. Na primjer, jedno je istraživanje pokazalo da je kofein učinkovitiji u povećanju sagorijevanja masti tijekom vježbanja kod osoba s manje aktivnim (sjedećim) stilom života u usporedbi s treniranim sportašima.

H. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo