Zdravlje

Zdravlje

Kako alkohol utječe na žensko zdravlje

Ispijanje čaše vina uz večeru, koktel ili šampanjac s prijateljima u izlasku kao način slavlja toliko je normaliziran u raznim društvima da mnogi niti ne primjećuju učinke koje to ima na tijelo. Naravno, sve je u redu u umjerenim količinama. Međutim, kada konzumirate alkohol redovito, trebate uzeti u obzir neke njegove negativne učinke na vaše fizičko i mentalno zdravlje.

Zbog svoje konstitucije i fiziologije (manje vode i veća koncentracija tjelesne masti), ženama je potrebno manje alkohola kako bi se napile i iskusile neke od štetnih učinaka alkohola na tijelo. Tu je i činjenica da muškarci imaju više enzima potrebnih za razgradnju alkohola nego žene. Stoga je ženina pozicija od početka slabija.

Što je s hormonima?

Kao i uvijek, hormoni igraju ključnu ulogu u funkcioniranju cijelog tijela. Ako ih izazovete, sigurno će doći do nekih promjena. Alkohol čini upravo to – uzrokuje promjene u koncentraciji hormona koje mogu dovesti do promjena u raspoloženju, koži, ciklusu i mnogim drugim stvarima.

Shutterstock

Spolni hormoni
Nekoliko istraživanja pokazalo je kako konzumacija alkohola povećava razinu estrogena i testosterona, ali smanjuje razinu progesterona. To znači da je veća vjerojatnost da ćete imati neredovite cikluse i da možete doživjeti i anovulatorne cikluse (izostanak ovulacije). Ovo pak može uzrokovati neplodnost.

Važno je znati da ti učinci nisu trajni i da će većina žena koje prestanu piti ponovno imati redovite cikluse (ako problem s konzumacijom nije dovoljno ozbiljan da uzrokuje oštećenje organa). Dugoročno, visoke razine estrogena mogu dovesti do povećanog rizika od raka dojke.

Pivo, vino, rum, rakija… Evo koliko kalorija ima jedno alkoholno piće – Ordinacija.hr (vecernji.hr)

Hormon stresa
Kortizol se često naziva hormonom stresa. Alkohol također može utjecati na njega. Kada se konzumira u nižim koncentracijama, može dovesti do bolje opreznosti, ali ako se koristi dugotrajno, može izazvati obamrlost i disfunkcionalnost imunološkog sustava.

BMT
BMT je kratica za bijelo masno tkivo, obično poznato i kao mast. BMT luči adiponektin, hormon s višestrukim djelovanjem u tijelu. Dugotrajna konzumacija alkohola može dovesti do povećane razine upale u tijelu, smanjene gustoće kostiju (osteoporoze) i inzulinske rezistencije.

Promjene koje možete očekivati nakon što prestanete piti alkohol

Shutterstock

Kratkoročno:

Ciklus – može doći do nekih promjena u vašem ciklusu – menstruacija može kasniti. Možete osjetiti grčeve (to se događa jer alkohol može potaknuti proizvodnju prostaglandina – koji uzrokuju kontrakciju mišića maternice). Ako pokušavate zatrudnjeti, možda ćete imati problema s trudnoćom zbog hormonalne neravnoteže.

Seks – alkohol smanjuje vaginalni protok krvi, što odgađa orgazam i intenzitet seksualnog užitka. Dobra vijest je da traje samo dok ste pijani.

Problemi sa spavanjem – Iako možda mislite da vam alkohol pomaže da zaspite, možete se probuditi nakon noći opijanja i osjećati se kao da vas je pregazio kamion. Razlog leži u kvaliteti sna. Alkohol je sedativ koji vam može pomoći da brzo zaspite, ali remeti cikluse spavanja – postoji mogućnost da se REM faza skrati. U teškim slučajevima, deprivacija REM faze sna može dovesti do promjena raspoloženja, tjeskobe, razdražljivosti i halucinacija.

Dugoročno:

Oštećenje jetre – kada redovito konzumirate velike količine alkohola, vaša jetra ne može sve preraditi. Kao rezultat toga, u jetri se počinju pojavljivati male lezije i naslage masnog tkiva, što dugoročno može dovesti do ciroze. S pozitivne strane, jetra ima velike regenerativne sposobnosti, pa će se, ako prestanete piti prije nego bude prekasno, sama izliječiti.

Imunitet – konzumacija alkohola može uzrokovati supresiju imuniteta, što znači da osoba može imati poteškoća s borbom protiv bolesti.

Previše alkohola i nekvalitetna prehrana mogu povećati rizik od demencije   – Ordinacija.hr (vecernji.hr)

Krvne žile – alkohol povećava stvaranje LNG (lipoproteina niske gustoće) kolesterola, što označava loš kolesterol – ovaj kolesterol može stvoriti plak u krvnim žilama, blokirajući protok krvi u mozak i srce.

Kosti – kao što je ranije spomenuto, dugotrajna zlouporaba alkohola može dovesti do osteoporoze. Ovo se često događa mnogo ranije nego očekivano osoba koje ne piju (zbog toga što naši hormoni, kada su uravnoteženi, imaju zaštitnu ulogu u tom procesu).

Jedinstvena fiziologija žene čini osjetljivijima na učinke alkohola, uključujući promjene u hormonima, razini stresa i masnom tkivu. Te promjene, upozorava Intimina, mogu dovesti do raznih zdravstvenih problema, od neredovitih menstrualnih ciklusa do oštećenja jetre i oslabljenog imuniteta. Manja ili nulta konzumacija alkohola povezana je sa svim vrstama fizičkog, mentalnog, emocionalnog i seksualnog blagostanja.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo