Zdravlje

Zdravlje

Previše alkohola i nekvalitetna prehrana mogu povećati rizik od demencije  

Brojna istraživanja dokazala su da su bakterije iz crijeva usko povezane s procesima u mozgu 

Hrana vam može pomoći da poboljšate svoje zdravlje, ali isto tako može potaknuti razne probleme i promjene u tijelu. Iako svi prvo pomisle na kilažu neki unutarnji procesi također mogu biti narušeni konstantnim lošim izborom namirnica. 

Dr. Uma Naidoo, nutricionistička psihijatrica s Harvarda i autorica knjige #This is your brain on food“, proučavala je kako bakterije iz crijeva mogu potaknuti metaboličke procese i upalu mozga koji utječu na memoriju. Prethodne studije pokazale su kako izbjegavanjem određenih skupina hrane koje ugrožavaju naše crijevne bakterije i slabe nam memoriju i fokus možemo umanjiti rizik od demencije.  

Dr. Naidoo kaže kako pokušava izbjeći ovih pet namirnica za bolje zdravlje mozga i oštroumnost: 

1. Šećeri

Prehrana koja uključuje puno šećera može dovesti do previše glukoze u mozgu što može dovesti do problema s pamćenjem i gubitkom plastičnosti u hipokampusu (dijelu mozga koji kontrolira pamćenje). Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje da unos šećera bude manji od 10 posto ukupnoga dnevnog energetskog unosa, što znači da na 2000 kalorija, šećer ne bi trebao činiti više od 200.  

20 namirnica koje vam mogu pomoći da zaustavite prerano starenje i ubrzate probavu

2. Pržena hrana 

Jedna je studija pokazala kako je prehrana bogata ovakvim namirnicama povezana s lošijim rezultatima na testovima pamćenja. Razlog bi mogao ležati u tome što ovako pripremljena hrana može uzrokovati upalne procese koji mogu oštetiti krvne žile koje nutrijente dovode do mozga. 

Shutterstock

3. Ugljikohidrati s visokim glikemijskim indeksom 

  Njih tijelo Iako procesuira slično kao šećere. Ne morate ih potpuno izbaciti iz prehrane, ali potrebno je pripaziti koje jedete. Kvalitetniji ugljikohidrati su cjelovite žitarice, namirnice pune vlakana, i one koje imaju niži glikemijski indeks. Namirnice koje biste trebali manje jesti su krumpir, bijeli kruh i bijela riža. 

  Usporite starenje kože: Jednostavnih 10 anti-age koraka u njezi koji će sve promijeniti

  4. Alkohol 

  Znanstvenici su proveli istraživanje dugo 23 godine tijekom kojeg su pratili 9087 ljudi između 35 i 55 godina kako bi se ustanovilo što alkohol radi mozgu. Rezultati su pokazali kako oni koje piju više od 14 pića tjedno imaju veći rizik od razvoja demencije u usporedbi s onima koji su pili umjereno. 

  Shutterstock

  5. Nitrati 

  Koriste se kako bi se priječio razvoj bakterija u mesu, kako bi namirnice dulje trajale ili im se pojačala boja (hrenovke, suhomesnati proizvodi). Njihova konzumacija može biti povezana s depresijom, ali i nekim maničnim stanjima. Jedna je nedavna studija pokazala kako nitrati mogu promijeniti stanje u crijevima tako da utječu na ravnotežu bakterija, što može utjecati na mozak.   

  N. M.

  Ordinacija preporučuje

  card-icon

  Zdravstveni adresar

  S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

  card-icon

  Baza bolesti

  Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

  Možda će vas zanimati i ovo