Hrana i recepti

Hrana i recepti

20 namirnica koje vam mogu pomoći da zaustavite prerano starenje i ubrzate probavu

Shutterstock

Alkalna kura je moćan program pomlađivanja koji će vas promijeniti iznutra prema van.

Naša tijela mogu biti ili alkalna ili kisela. Kako bismo bili zdravi, dobro se osjećali i s lakoćom obavljali svakidašnje poslove, naš pH morao bi biti neutralan ili blago alkalan – između 7,3 i 7,5. Nažalost, zbog suvremenog načina prehrane, pH je obično mnogo manji, odnosno kiseliji, i stoga se osjećamo umornima, bezvoljnima, nadutima, općenito – loše. Uz to, s godinama tijelo postaje kiselije, a to prouzročuje raznovrsne teškoće, od srčanih bolesti do gubitka pamćenja. Knjiga “Alkalna prehrana” autora dr. Stephana Domeniga u izdanju Školske knjige, pokazuje kako prehranom uspostaviti normalnu pH- vrijednost.

Već više od 100 godina načela načina življenja i prehrane koja je postavio austrijski liječnik F. X. Mayr i koja su predstavljena u “Alkalnoj prehrani” pomažu desecima tisuća ljudi da uvedu red u svoju prehranu, oslobode se suvišnih kilograma i bolje se osjećaju. Nema ovdje brojenja kalorija ni čarobnih dijeta – riječ je samo o tome kako se osjećati bolje s pomoću zdravije, manje kisele prehrane i ravnoteže između tjelovježbe i odmora.

U ovoj fantastičnoj knjizi prepunoj jednostavnih i korisnih te lako primjenjivih savjeta pronaći ćete i 14-dnevni plan s dnevnim jelovnicima i raznovrsnim alkalnim receptima. Medicinski dokazan pristup poboljšanju zdravlja, “Alkalna prehrana” sadržava sve što vam je potrebno kako biste postigli i održali ravnotežu i životnu energiju. U nastavku iz knjige izdvajamo poglavlja koja objašnjavaju što je alkalni način života, zašto imate višak kiseline u tijelu, kako to prepoznati te popis 20 alkalnih namirnica.

ŠTO JE ALKALNI NAČIN ŽIVOTA?

Koliko često jedete brzo, s nogu ili kasno navečer? I koliko se često osjećate umorno, bez snage, a trbuh vam je nadut? To su pouzdani znakovi da tijelo trpi zbog previše kiseline. Rješenje je alkalna kura. Ona će vas napuniti energijom i dovesti u red metabolizam kako biste opet imali onoliko energije kao prije.(…)

Alkalna kura je moćan program pomlađivanja koji će vas promijeniti iznutra prema van. Prvi su plodovi obično smanjenje težine, povećana vitalnost i bolji ten, tonus kože i sjaj kose – zbog čega se često naziva tretmanom za ljepotu. Nagradit će vas također čvršćim kostima, boljim raspoloženjem, boljim radom mozga i snažnijim obrambenim sustavom. Iako je to možda jedan od njezinih najpoznatijih plodova, alkalna kura nije program za mršavljenje. Cilj je programa pomoći vam da otkrijete svoju prirodnu, zdravu tjelesnu težinu. Vaše tijelo želi biti zdravo; i bilo je zdravo. To možete postići tako što ćete očistiti tijelo od toksina i naučiti koje će vam namirnice i navike pomoći da budete bolje.

ŠTO JE UZROK VIŠKA KISELINE U TIJELU?

Kako bi tijelo moglo apsorbirati i iskoristiti pojedine hranjive tvari, probavni sustav mora hranu valjano razgraditi. Nezdrave prehrambene navike, poput prevelikog unosa hrane s kojom se probavni sustav ne može nositi, uzrokuju probavne tegobe, a one mogu štetno djelovati na odnos alkalnog (lužnatog) i kiselog u tijelu. Ako je vrijednost pH manja od 7, znači da je tijelo previše zakiseljeno. Prekomjerna kiselina u tijelu naziva se acidoza. Acidoza se javlja kada bubrezi i pluća ne mogu regulirati pH tijela (vidi 2. poglavlje). Acidoza je kudikamo opasnija od prekomjerne alkalnosti (naziva se alkaloza), i to je razlog zašto se ovaj program usredotočuje na to kako spriječiti i umanjiti prekomjernu kiselost. Prekomjernu kiselost mogu izazvati ne samo namirnice koje jedete nego i način na koji ih jedete. Suvremena zapadnjačka prehrana podrazumijeva da mnogi od nas ili većina nas jede previše pogrešnih vrsta hrane (i pije pogrešna pića). Takva prehrana jednostavno paralizira organizam i predstavlja nam teret.

Svoju ulogu pritom igraju i drugi čimbenici poput stresa, pomanjkanja sna, zagađenosti i pretjeranog vježbanja (koje uzrokuje stvaranje mliječne kiseline). Također, na povećanje kiselosti uvelike utječe životna dob.

PREURANJENO STARENJE I KISELOST

Ovješena koža, ukočeni zglobovi, bolovi u mišićima, kronična bolest, mentalno propadanje, osteoporoza – sve to prihvaćamo kao dio starenja, a zapravo, mnogi od tih problema govore da naše tijelo postaje previše zakiseljeno. Zbog suvremenog načina života i prehrambenih navika starimo brže jer prisiljavamo tijelo da se nosi s viškom kiseline. U kiseloj okolini stanice rade slabije i ne mogu se osloboditi otrova. Uz to, kisela okolina uzrokuje mnoge zdravstvene probleme. Taj dugi popis uključuje sindrom iritabilnog crijeva, srčanožilnu bolest, kronični umor, kandidijazu, alergiju na gluten i druge sastojke u hrani, dijabetes i pretilost.

ZNAKOVI DA JE TIJELO PREVIŠE KISELO

Ove svakodnevne tegobe mogu biti simptomi kisele prehrane. Zvuče li vam poznato?

Zatvor stolice i nadutost: I jednom i drugom uzrok su prebrzo jedenje, previše hrane i/ili prekiseli obroci.

Manjak energije i koncentracije: Budući da kiselina smanjuje količinu kisika u krvi, osjećate se tromo jer mozgu i tjelesnim sustavima nedostaje taj vitalni element.

Problemi s težinom: Prekomjerna tjelesna težina govori da vaša prehrana nije u skladu sa sposobnosti tijela da obradi hranu koju mu dajete.

Loš ten i suha, beživotna koža bez sjaja: Višak kiseline izlučuje se preko kože te uzrokuje njezino oštećenje i upalu.

Bolest desni, karijes i neugodan zadah: Mogu se izravno povezati s izrazito kiselom prehranom jer se tada bakterije mnogo brže razmnožavaju nego kod alkalne prehrane.

Česte hunjavice i prehlade: Kada tijelo ne dobiva pravu hranu i kada se želučana flora mijenja, vjerojatni ishod je slab obrambeni sustav.

Bolovi u mišićima i zglobovima: Upala može biti znak da se alkalni minerali u kostima i mišićima izlučuju kako bi neutralizirali kiselost. Pojedine kiseline, poput arahidonske kiseline u crvenom mesu, također aktiviraju upalu.

Ako imate 50 godina i želite lijepu kožu, ove tri namirnice bogate kolagenom jedite što češće

Alkalne namirnice

Sva je alkalna hrana nevjerojatno korisna za zdravlje i pridonijet će općoj dobrobiti. Nabrojene alkalne namirnice odabrane su zato što imaju osobito mnogo korisnih alkalnih sastojaka.

1. Avokado

Ovo kremasto, vrlo alkalno voće ima gotovo dvadeset esencijalnih hranjivih tvari među kojima su kalij, vitamin E i B vitamini te vlakna.

2. Buča

Članovi obitelji buče i tikve imaju visoke razine omega-3 i omega-6 esencijalnih masnih kiselina. Imaju i mnogo vitamina A i C te neke B vitamine. Za grickalice bogate bjelančevinama prepecite bučine sjemenke, a bučino ulje upotrijebite u salatama.

3. Krumpir

Krumpiri su sjajan izvor alkalnosti jer su bogati zdravim ugljikohidratima. Krumpiri vezuju kiseline u želucu, a taj alkalni učinak koristi cijelom tijelu. Njihov nutritivni profil uključuje vitamin C, željezo, magnezij i kalij.

4. Amarant

Riječ je o vrlo sitnim sjemenkama nalik na mak, ali boja im je žućkastosmeđa ili svjetlosmeđa. Za razliku od pravih žitarica, amarant je osobito bogat aminokiselinom lizinom, a ima i mnogo vlakana. U 175 grama nalazi se sva naša dnevna potreba za bjelančevinama. Sjemenke amaranta mogu se pržiti, pripremati poput kokica, posuti po salati, dodati za zgušnjavanje juha ili skuhati kao žitna kaša za doručak.

5. Celer listaš

Stabljike celera listaša odlične su za alkalnu prehranu, a stabljike punjene maslacem od kikirikija često se pripremaju za dječje rođendane. Osobito su dobre u juhama ili nasjeckane i posute po salati. Sadrže kalcij i niacin što znači da pomažu probavi i snižavaju krvni tlak.

6. Celer korjenaš

U rodu je s listašem. To je korjenasto povrće s dojmljivim brojem vitamina, minerala i drugih korisnih tvari. Sadrži B vitamine, vitamine C i K kao i fosfor, željezo, kalcij, magnezij i antioksidanse. Korijen okusom podsjeća na anis. Može se naribati i dodati salati, kuhati na pari, pripremiti kao pire ili složenac.

Planirate uzimati magnezij? Ovih 6 stvari je dobro prije toga znati

7.Raštika

Od svih zdravih lisnatih kupusnjača raštika je možda najkorisnija i može se pohvaliti dugim popisom vitamina i minerala – osobito kalcija, željeza, magnezija i fosfora. Premda je snažna okusa, raštika se može lako ublažiti drugim namirnicama kako biste pripremili hranjivu i ukusnu salatu, zdrav zeleni napitak ili varivo.

8. Bademi

Bademi zapravo nisu vrsta oraha – jedemo sjemenke badema. Bogati su bjelančevinama i kalcijem, a uz to sadrže cink i vitamin E. Bademi djeluju umirujuće i sadrže hranjive tvari bitne za kožu. Bademovo brašno odlična je zamjena za pšenično brašno u keksima i kolačima.

9. Mrkva

Mrkva je puna kalcija, magnezija, kalija i beta-karotena koji se pretvara u vitamin A i utječe na vid. Mrkva također pomaže čišćenju jetre od toksina i stoga je savršen dio režima čišćenja organizma.

10. Kvinoja

Podrijetlom s Anda, kvinoja je svestrano sjeme bez glutena ili “pseudožitarica”. Ima iznimno mnogo kalcija i bogat je izvor vlakana, magnezija i željeza. Može se jesti topla ili hladna i pripremiti slično kao što pripremamo rižu. Ali s obzirom na visok sadržaj bjelančevina, ona nadmašuje slavniju rođakinju.

11. Cikla

Cikla je bogata hranjivim tvarima jednako kao što je raskošna bojom. Ona je sjajan izvor folata, a uz druge hranjive tvari sadrži i kalcij, vitamin C i kalij. Pokazalo se da djeluje kod bubrežnih kamenaca, snižava krvni tlak i umanjuje rizik od srčanožilne bolesti.

12. Ulja

Sve više istraživanja ističe da je laneno ulje jedno od najkorisnijih ulja jer je odličan izvor omega-3 kiselina. Hladno prešano maslinovo, konopljino, bučino i druga ulja iz oraha i sjemenki imaju slična korisna svojstva i vašim jelima mogu dodati krasnu boju i hranjivu vrijednost.

13. Brokula

Ovo lisnato tamnozeleno povrće iz obitelji kupusa sadrži visoke razine vitamina C, kalcija i vlakana. Brokula potiče rad jetre svojim antioksidacijskim, antivirusnim i antibiotskim djelovanjem.

14. Đumbir

Đumbir se tradicionalno rabio protiv mučnine, ali može se upotrijebiti i za mnoge druge svrhe u medicini i u kuhinji. Od njega se može skuhati čaj ili se dodaje keksima i kruhu. Đumbir je izvor kalcija, magnezija, kalija i fosfora, a svi oni popravljaju cirkulaciju i stimuliraju jetru. Djeluje i kao antispazmodik.

15. Lubenica

Lubenica je voće koje sjajno osvježava i hidratizira. Zbog velikog udjela vode lako se probavlja, bogata je vitaminima C i A i ima protuupalna i antioksidacijska svojstva.

16. Mango

Mango je raskošno voće, ukusno kako samo tako i u desertima i salatama, a sadrži iznimno mnogo vitamina i prehrambenih vlakana.

17. Papaja

Egzotična papaja s predivnom bojom mesa ima trostruko više vitamina C od dnevnih potreba odrasle osobe, jača obrambeni sustav i održava zdravlje kože.

18. Komorač

Sa svojim tankim listovima i dugim vitkim stabljikama na čijem je kraju jestiva glavica, ova alkalna supernamirnica bogata je vitaminom C, vlaknima, kalijem i manganom. Ima protuupalno i antioksidacijsko djelovanje te jača obrambeni sustav.

19. Smokva

Bogata B vitaminima, vitaminom K, kalijem, željezom i omega masnim kiselinama, smokva je sladak način da popravite rad mozga, spriječite rak, jačate kosti i štitite srce. Smokve sadrže i prehrambena vlakna. Možete ih jesti svježe (kada ih ima) ili sušene.

20. Kokos

Razni dijelovi kokosa rabe se diljem svijeta u različite svrhe. Kokosovo mlijeko može se piti kao antioksidacijski napitak koji daje energiju i može pomoći održavanju tjelesne težine. Ulje je zdrava zamjena za druga ulja za kuhanje. Meso je bogato fosforom, magnezijem i kalijem, a različitim slatkim i pikantnim jelima popravlja okus i dodaje slatku notu.

Pripremila: Maja PosavecFoto: Shutterstock

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo