Zdravlje

Zdravlje

Kako do zdrave sportske rekreacije bez ozljeda

Foto: Shutterstock

Sportska rekreacija način je provođenja slobodnog vremena s ciljem zabave, druženja, vježbanja tijela, održavanja kondicije i zdravlja mnogih.

Svatko odabire sport ili tjelesnu aktivnost prema svom interesu ili učestvovanju u zajedništvu ali u obzir je potrebno uzeti i niz zdravstvenih faktora. Kada birate sa kime ćete porazgovarati o svojim mogućnostima važno je uključiti specijalizirane fizioterapeute koji će vam dati savjet temeljen na fizioterapijskoj procjeni posture .

Provjera pokretljivosti

U fizioterapijskoj procjeni se prepoznaju sve karakteristike tijela stečene nasljeđem, učenjem dobrih ili loših posturalnih obrazaca, dosadašnjim fizičkim i psihičkim utjecajima, prethodnim bolestima i traumama. Provode se bazična testiranja mišića, zglobova i pokretljivosti te cjelovitog posturalnog stava. Prema tome možemo donjeti individualni zaključak pojedincu, o njegovoj rekreativnoj ili sportskoj spremnosti. Općenito valja znati koje su prednosti ali i potencijalne ozljede popularnih sportskih rekreacija.

Potencijalne ozljede kod sportskih aktivnosti

Tenis i stolni tenis su sportske aktivnosti koje ček i kod rekreativca nije dobro započeti bez posturalne procjene ili korekcije pozicije kralježnice jer svakako izaziva preopterećenje jedne strane tijela i krivi kralježnicu u pravcu skolioze, ali i povlači desnu(ako je osoba dešnjak) lopaticu van područja prema naprijed što omogućava ozljede prednjeg dijela ramena zbog loše raspoređenosti mišićne aktivnosti. Ozljede gležnja kod valgusa (kada gležnjevi padaju prema sredini tijela) i nestabilnosti uzrokuju uganuća čak iako osoba nosi adekvatnu obuću, jer sile akcije ne mogu se ravnomjerno rasporediti stopalom i nogom. Teniski lakat nije problem lošeg reketa i držanja već pozicije lopatice, ramena, rotacije tijela i preforsirane aktivnosti mišića ispružanja šake pa je i tu nužna korekcija i dobra fizioterapijska edukacija prije aktivnosti.

Nogomet, rukomet, košarka

Sportovi zajedništva, visokih aktivnosti mišićno koštanog sustava i kod rekreacije ili ozbiljnijih bavljenja nužno trebaju imati fizioterapijsku procjenu i korekciju posture te redovito provoditi ciljane vježbe istezanja( koje nažalost vrlo !! rijetki provode). Kod muškaraca dolazi do smanjenja pokretljivosti zdjeličnog obruča pa se smanjuje vitalitet i funkcija organa male zdjelice o čemu nitko ne priča ali se svakodnevno prikazuje u ordinacijama nakon ozljeda prepone, križobolja, ozljeda koljena ili gležnjeva. Sve loša posturalne pozicije žene bolje kompenziraju jer po građi imaju mobilnija meka tkiva te su ozljede rjeđe.

Teretana, pilates, trčanje, planinarenje… Kako ove aktivnosti djeluju na zdravlje?

Plesovi (zumba i samba) služe za zabavu, druženje, povećanje pokretljivosti i imaju zajedničku mogućnost učenja loša pozicije tijela koju zahtjeva ispravan plesna koreografija ali mogu jako pozitivno djelovati na hormonalni sustav i žena i muškaraca zbog velike mobilnosti zdjeličnog područja. Standardni plesovi naročito mijenjaju posturu pa ponekad jako opterećuju stopala koja ne smiju biti skraćena jer se tenzije prenose od stopala preko koljena uz zdjelično područje i nakon nekog vremena rezultiraju bolovima najrazličitijih područja tijela. Sve što pruža zadovoljstvo mora biti dobro planirano, funkcionalno pripremljeno i provedeno kroz adekvatno vrijeme, a ostalo vodi u ozljede.

Boli vas koljeno? Glavni su krivac svakodnevne loše navike

Aerobik je niz aktivnosti koje planiraju, vode i moraju kontrolirati kineziolozi. Mora biti ciljano adekvatan za cijelo tijelo, neforsirajući u intenzitetu i opterećenju, zabavan i koristan za kardiološki i lokomotorni sustav. Ne smije se provoditi kod osoba koje imaju bol, bilo kojeg dijela tijela ili neki drugi zdravstveni simptom bez konzultacije sa stručnjakom.

Ples na štangi je ciljana fizička aktivnost osoba dobrog lokomotornog sustava kojim se podiže samopouzdanje, kontrola tijela u prostoru i zahtjeva dobru fizičku pripremljenost , edukaciju i upornost. Nužna je preventivna procjena posture jer ozljede mogu biti sa padom na bilo koji dio tijela. Nije običaj ali „ples„ na štangi mogu izvoditi i muškarci kao dio Street work-out programa.

Joga istočnjačaka metoda kontrole tijela zahtjeva adekvatno vodstvo u programu ali isto tako adekvatnu tjelesnu pripremljenost. Loša postura, iako mnogi vjeruju da će jogom osloboditi skraćenja , nikada ne rezultira izlječenjem već se koriste dovoljno elastična tkiva koja kroz kontrolirano disanje imaju tendenciju daljnjeg oslobađanja i elongacije, a blokirana tkiva ostaju često dalje nefunkcionalna. Dobro vodstvo, koncentracija i posvećenost daju dobre rezultate.

Skijanje svakako spada u jako zahtjevne fizičke aktivnosti što mnoge osobe ne shvaćaju. Prinudna pozicija tijela sa blokiranim gležnjevima, semifleksijom koljena i kukova smajuje balans i jako opterećuje koljeni zglob. Prije skijanja bilo kojeg intenziteta nužna je fizioterapijska procjena, korekcija blokada i disfunkcija, edukacija i provođenje vježbi mobilnosti a zatim snage i funkcije prema ciljanim pozicijama .Pripremno zagrijavanje tkiva i istezanje su nužnost kao i tretmani masaže, opuštanja u sauni ili toploj vodi nakon aktivnosti uključujući vježbe istezanja.

Borilački sportovi kao boks su visoko nefunkcionalni kod osoba koje radni vijek provode sjedeći za kompjuterom ili u autu jer potenciraju dodatno zatvaranje prsnog koša, guraju lopatice i ramena naprijed i ako se prakticira oslonac jednom nogom pretežno naprijed uzrokuju dodatne rotacije tijela koje su već nastale za radnim stolom. Osim mentalne relaksacije , eliminacije nagomilane „energije“. kontaktne borbe služe za razvijanje u napredne procjene rizika i akcija, možda relaksaciju kroz intenzivnu aktivaciju tijela. Ne komentiram udarce koji su uvijek sa posljedicama ovisno o intenzitetu i opremi. Glava ili bilo koji dio tijela nije namijenjen za protresanje, zaustavljanje sile udarca.

Kick-boxing osim udaraca rukama prakticira i udarce nogom pa su mogućnosti ozljede od udarca umnožene, kao i ozljede gležnjeva koji nose tijelo u rotaciji, aktivnosti prijenosa težine te oslonac mora biti adekvatan na funkcionalnom, zdravom stopalu sa čvrstim ali elastičnim gležnjevima , slobodnim fibulama i mobilnom zdjelicom te pokretnim ramenim obručem. Sve te predispozicije mora kontrolirati permanentno fizioterapeut koji adekvatno prema simptomi nam i opterećenju kreira tretmane eliminacije blokada, edema, i poboljšanja opsega pokreta, eksplozivnosti i funkcije.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo