Boli vas koljeno? Glavni su krivac svakodnevne loše navike

Shutterstock 400895035

Bol u koljenu može biti poprilično iritantna. Koljeno se stalno mora micati u raznim smjerovima i okretati, a čak i svakodnevno “trošenje” može uništiti inače zdrava koljena.

Ako se pita liječnike, za najčešće bolove u koljenima krivac su -loše navike. Evo kojih se morate riješiti kako bi barem donekle “pomogli” svojim koljenima:

Ako vas muči osteoartritis – birajte ove namirnice

Ne nosite visoke potpetice svaki dan

Brojna istraživanja pokazuju kako su upravo visoke potpetice glavni krivac za brojne ozljede koljena i stopala kod žena.

Nosite potpetice samo u posebnim prilikama, a za svaki dan birajte udobniju i kvalitetniju obuću koja pruža potporu pogotovo kada je riječ o radnoj obući ili pak obući za vježbanje.

5 najboljih savjeta za trkače!

Pripazite na težinu

Svakim kilogramom tjelesne mase viška dodaje pet kilograma sili kojom pritišćete koljeno, a deset kilograma viška je zaista puno za izdržati. Kako bi izbjegli preveliko opterećenje na koljena, a time i bol, dobro je pripaziti na tjelesnu težinu. 

Krećite se

Isto kako preveliko opterećenje nije dobro za koljena, nije ni potpuna neaktivnost. Preporuča se redovito vježbanje, a pokušajte s hodanje, plivanjem ili bicikliranjem. Ako već imate problema s koljenima, svakako se prije tjelovježbe savjetujte sa svojim liječnikom.

Uobičajene ozljede za vrijeme treninga i kako ih izbjeći

Ništa bez dobre pripreme

Kod rekreativnih sportaša, ozljede su najčešće posljedica prevelike razine opterećenja koje si rekreativci dopuštaju na nepripremljeno koljeno. Primjeri takvih opterećenja su rekreativni nogomet u kojem se igra ‘sa srcem’ jednom ili dva puta mjesečno - bez ikakve prethodne pripreme. Ili skijanje jednom godišnje bez adekvatne pripreme. U zaštiti koljena svakako je važno adekvatno istezanje i zagrijavanje koje često izostane, objašnjava ortopedsko-manualni terapeut Goran Cvetojević iz Ustanove za zdravstvenu njegu u kući i rehabilitaciju Tibia.

Proljeće je stiglo - oslobodite zglobove, pokrenite tijelo

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!