Zdravlje

Zdravlje

Kako je živjeti s tokofobijom – strahom od trudnoće i poroda?

Za portal Broadly, jedna je anonimna žena podijelila svoje iskustvo s ovom paralizirajućom fobijom koja ju je pratila od kad je dobila prvu menstruaciju

Prema istraživanju koje je objavljeno u članku na The Independentu, tri su liječnika potvrdila da ova fobija muči od 2,5 do 14 posto žena, a ozbiljnost i jačina strana variraju. Prema prošlogodišnjem istraživanju na Sveučilištu u Corku, fobija je najčešće kod žena koje su već bile trudne, a onda se naziva sekundarna tokofobija. Primarna se pak javlja kod žena koje nisu bile trudne, poput ove koje ja svoje iskustvo opisala za Broadly. 
Sekundarna je logično potaknuta negativnim iskustvom poroda, obično kod žena koje su rodile carskim rezom, ali primarna može biti uzrokovana tramom poput prisustva na porodu kojeg je teško shvatiti kod mladih osoba. 

Tko ima veći rizik?

Prisutan je strah, ali tu je i financijski teret, izolacija, problemi s intimnošću i sramota koja se javlja zbog življenja s tom fobijom jer nitko ne zna da je prisutna i ne znaju je prepoznati. 

Kod ginekologa: 5 najintimnijih ženskih pitanja (a neka se i sramite pitati)

Neke osobe imaju veći rizik od razvijanje ove fobije, primjerice osobe s tjeskobom, depresijom i traumom seksualnog zlostavljanja tijekom djetinjstva. Primarna se tokofobija javlja tijekom puberteta. Kod nekih žena čak ni uzimanje kontracepcijskih pilula ne smanjuje strah. 

Kasni vam menstruacija? Saznajte koji su ostali simptomi rane trudnoće

Stalni testovi za trudnoću

Istraživači kažu da ako ove osobe budu prisutne na porodu na kojem je sve prošlo u redu, mogu smanjiti ozbiljnost ove fobije i simptome kod određenih osoba. 
Osobe koje pate od tokofobije, često se i ginekolozima boje priznati svoj problem, a neke rade test za trudnoću bez ikakvog posebnog razloga nekoliko puta godišnje i to iz krvi, ali i urina. 

Kako je veličina stražnjice povezana sa seksom?

Žena koja je svoje iskustvo ispričala za Broadly kaže da sada živi u celibatu, ali i da joj je tokofobija uništila seksualni život. Partnerima ne da da ejakuliraju unutar rodnice i nakon seksualnog odnosa provjerava je li kondom puknuo. Ne može se opustiti tijekom seksa jer se stalno boji da će kondom skliznuti s penisa ili puknuti. 

Foto: Shutterstock

N.C.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo