Zdravlje

Zdravlje

Kirurška korekcija grudi nije rezervirana isključivo za žene

Ginekomastija se najčešće javlja tijekom adolescencije i u starijoj dobi, a mogu je uzrokovati hormoni ili neki lijekovi

Smanjenje grudi nije zahvat rezerviran samo za žene, već se njime podvrgavaju i pripadnici “jačeg” spola, iz estetskih, ali i iz zdravstvenih razloga. Medicinski termin koji opisuje benigno povećanje dojki kod muškaraca naziva se ginekomastija. Povećane grudi kod muškaraca mogu se javiti tijekom adolescencije, zbog hormonske neravnoteže, kao i kod starijih osoba, zbog smanjenja razine muškog spolnog hormona. Zbog hormonalnih promjena tijekom puberteta ginekomastija je vrlo česta kod dječaka te dobi i u većini slučajeva uvećano tkivo grudi tijekom dvije godine nestaje, bez potreba za zahvatima.

Pojačano se znojite i debljate, a muči vas i gubitak mišića? Sve su to simptomi muške menopauze

No, otprilike osam posto muškaraca ovaj problem “prenosi” u odraslu dob. Vjerojatnost ginekomastije povećava se nakon pedesete godine života pa mnogi od ovog problema pate u zreloj dobi. Mogu je uzrokovati i primjena lijekova, poput lijekova protiv povišenog krvnog tlaka, za povećanu prostatu ili rak prostate kao i marihuana i anabolički steroidi. U svakom slučaju, povećane su grudi popriličan problem za samopouzdanje muškaraca, mnogima su i izvor kompleksa. Muškarci koji pate od ginekomastije često se osjećaju posramljeno, a katkad osjete i bol u grudima. Iako se o njemu vrlo rijetko razgovara, ovaj je problem poprilično uobičajen, stoga se mnogi odlučuju na zahvat smanjenja grudi.

Ova pojava nastaje uslijed povećane proliferacije žljezdanog tkiva u muškom grudnom području. Važno je istaknuti da se ginekomastija razlikuje od pseudoginekomastije, također poznate kao lipomastija. Pseudoginekomastija se javlja kada se muške grudi povećaju zbog nakupljanja masnog tkiva, bez ikakvog utjecaja na žljezdano tkivo, tumači nam dr. sc. Nino Fuchs, spec. plastične rekonstruktivne i estetske kirurgije.

Individualizirani pristup pacijentima

Ovaj vrsni liječnik educirao se u Rijeci, Zagrebu, Danskoj i Švedskoj, zaposlen je u Zavodu za plastičnu rekonstrukcijsku i estetsku kirurgiju Klinike za kirurgiju Kliničkog bolničkog centru u Zagrebu, kao dio tima za rekonstrukciju dojke. Poznat je i po izvođenju čuvenog zahvata rekonstrukcije dojke vlastitim tkivom s trbuha pacijentice. Dr. Fuchs dio je i tima Poliklinike Lohuis Filipović. Kao stručnjak za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku kirurgiju posebno je fokusiran na individualizirane pristupe pacijentima, pružajući im najbolje moguće rezultate, s visokom razinom sigurnosti, a njegova stručnost i iskustvo doprinose visokoj razini usluga koje pružaju klinika i njen tim vrhunskih stručnjaka. Pacijenti ovog 39-godišnjeg liječnika opisuju kao pažljivog, strpljivog i brižnog kirurga koji je posvećen njihovu zadovoljstvu i dobrobiti. Stoga smo doktora Ninu Fuchsa zamolili da za Ordinaciju odgovori na pitanja o ginekomastiji te pojasni kada se obavezno treba javiti liječniku.

Dr. Fuchs izveo je zahvat rekonstrukcije dojke vlastitim tkivom s trbuha pacijentice

Uzroci ginekomastije

Ginekomastija je stanje za koje se vjeruje da se razvija kao odgovor na hormonalnu neravnotežu između estrogena i androgena, pri čemu se relativno povećava razina estrogena. Ova hormonska promjena može imati različite uzročnike i faktore koji je mogu potaknuti, kao na primjer korištenja sistemske terapije, bolesti jetre i urinarnog trakta.

Kada potražiti liječničku pomoć

Preporučuje se posjetiti liječnika nakon završetka puberteta ili u slučaju pojave ginekomastije, odnosno naglog i značajnog rasta dojki u kratkom vremenu. Ovo je važan korak kako bi se utvrdio uzrok i osigurala adekvatna briga za pacijenta. Rano djelovanje i savjetovanje sa stručnjakom omogućuju pravodobnu dijagnozu i primjenu odgovarajućeg tretmana.

Kako liječiti

Liječenje ginekomastije obuhvaća identifikaciju i uklanjanje uzroka koji su pridonijeli njezinu nastanku, kao i kirurško uklanjanje viška žljezdanog i masnog tkiva. Važno je napomenuti da svaki pacijent zahtijeva individualan pristup.

Muškarci oprez: Prepoznajte simptome raka prostate i testisa – jedan se često ignorira

Tijek zahvata te oporavak

Nakon detaljnog pregleda kirurga i, po potrebi, konzultacije s endokrinologom, donosi se odluka o provođenju operativnog zahvata, prilagođena individualnim kliničkim nalazima pacijenta. U većini slučajeva ginekomastije, kirurški zahvat uključuje kombinaciju tehnika kako bi se postigao najbolji estetski rezultat. Prva faza obično uključuje liposukciju, kojom se uklanja višak masnog tkiva iz područja muških grudi. Ova tehnika omogućuje precizno oblikovanje i smanjenje volumena grudi. Nadalje, žljezdano tkivo se pažljivo uklanja putem rezova koji se izvode oko bradavice. Važno je naglasiti da svaki pacijent ima jedinstvenu anatomiju i specifične potrebe, pa će pristup i tehnike kirurškog zahvata biti prilagođeni individualno.

Rizici zahvata

Kao u svakom kirurškom zahvatu, postoji određen stupanj rizika povezan s operacijom ginekomastije. Rizici mogu biti podijeljeni na rane komplikacije, kao što su krvarenje i formiranje hematoma, te odgođene komplikacije, kao što je moguća asimetrija, koja se može korigirati manjim dodatnim zahvatom.

Je li zahvat “popularan” među muškarcima?

Ovaj postupak je izuzetno tražen među muškarcima koji žele riješiti navedeni problem i koji su posvećeni brizi o svom tijelu. Također je važno napomenuti da u slučajevima izrazito izraženih žljezdanih komponenti u grudima, može biti potrebno češće provođenje radioloških pregleda i, u nekim slučajevima, kirurški zahvat. To se preporučuje zbog mogućih onkoloških rizika i cilja se osigurati sigurnost i zdravlje pacijenta. Cijena ginekomastije ​kreće se od 3000 eura naviše, a finalna cijena ovisi o pojedinom slučaju te se formira nakon konzultacijskog pregleda.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo