Zdravlje

Zdravlje

Muškarci oprez: Prepoznajte simptome raka prostate i testisa – jedan se često ignorira

Kao i svake godine u mjesecu studenom, muškarci diljem svijeta puštaju brkove kako bi sudjelovali u poticanju svijesti o “muškim bolestima” kao što su rak prostate i rak testisa i drugih bolesti.

Možda niste znali, ali Movember je spoj riječi ‘november’, što na engleskom znači ‘studeni’, te ‘moustache’, u prijevodu ‘brkovi’.

Movember Foundation svake godine koristi ovu priliku kako bi organizirali razne humanitarne akcije diljem svijeta u korist financiranja ranog otkrivanja raka te razvoja što uspješnije terapije. Pa se tako muškarci mogu pridružiti akciji puštanjem brkova, sudjelovanjem u utrkama, okupljanjem prijatelja s kojima će razgovarati o prevenciji. 

Ove godine će Movember biti posvećen fizičkom ali i mentalnom zdravlju muškaraca čemu je potrebno posvetiti puno pažnje. 

Movember potiče muškarce da barem jednom godišnje odu na pregled, usvoje zdravije životne navike te progovore o zdravstvenim problemima s bližnjima, osobito u svrhu informiranja o povijesti bolesti unutar obitelji. 

Zašto je toliko važno podsjećati na prevenciju od razvoja raka prostate?

Rak prostate je po učestalosti 2. najčešći zloćudni tumor u Hrvatskoj ( dijeli 2. mjesto s rakom debelog crijeva i rektuma).  U 2010. g. od raka prostate u Hrvatskoj je oboljelo 1786 muškarca što čini 16 % od ukupnog broja muškaraca oboljelih od raka. U istoj godini od raka prostate umrla su 723 muškaraca, odnosno 2,82% od svih uzroka smrtnosti muškaraca u toj godini što rak prostate drži na visokom 7. mjestu svih uzroka smrtnosti. Pojavnost raka prostate nije zabilježena prije 40. godine života. Nakon 50.g. života incidencija naglo raste, a pik pojavnosti je dob od 70 do 74 godine gdje se bilježi preko 400 novodijagnosticiranih slučajeva raka prostate na godinu, podaci su sa stranice HLPR. 

Što je karcinom ili rak prostate?

Rak prostate je zloćudni (maligni) tumor koji potječe od stanica prostate. Općenito, tumor prostate najčešće raste polako i dugi niz godina ostaje ograničen na žlijezdu. Tijekom tog vremena, tumor stvara malo ili nimalo simptoma i/ili vanjskih znakova (abnormalnosti ustanovljene  fizikalnim pregledom). Međutim, svi karcinomi prostate ne ponašaju se isto. Neki agresivni tipovi raka prostate rastu i šire se brže od drugih i mogu uzrokovati značajno skraćivanje očekivanog trajanja života u muškaraca. Osim toga, rak se može širiti i u udaljene organe i organske sustave što se zove metastaziranje ili stvaranje presadnica. Najčešća mjesta metastaza raka prostate su kosti, pluća i jetra. 

Ovo je 8 zlatnih pravila zdravog imuniteta – sigurni smo da ne poštujete sve, a jako su jednostavna

Koji su simptomi i znaci raka prostate?

U ranim fazama rak prostate često ne  izaziva nikakve simptome tijekom mnogo godina. Često se kao prva nenormalnost pojavi povišena vrijednost PSA u krvi ( PSA= prostata specifični antigen, objašnjeno u nastavku) ili tvrda kvržica u prostati tijekom tzv. digitorektalnog pregleda, stoji na stranicama Hrvatske lige protiv raka.  

Rijetko, kod uznapredovale bolesti, rak može pritiskati na mokraćnu cijev. Kao rezultat toga, protok mokraće se smanjuje i mokrenje postaje teže. Pacijenti također mogu imati pečenje kod mokrenja ili krv u mokraći. Ovi simptomi sami po sebi, međutim, ne potvrđuju prisutnost raka prostate. 

U kasnijim fazama rak prostate se može širiti lokalno u okolno tkivo ili limfne čvorove u blizini, odnosno u limfne čvorove zdjelice. Rak prostate također se može širiti i dalje (metastazirati) u druge dijelove tijela. Simptomi metastatske bolesti uključuju umor, slabost i mršavljenje. Rak prostate može se proširiti na jetru i pluća. Metastaze na jetri mogu uzrokovati bol u trbuhu i žuticu u rijetkim slučajevima. Metastaze u plućima mogu uzrokovati bol u prsima i kašalj. Naravno, svi ovi simptomi mogu izostati  bez obzira šro je bolest proširena u  okolne i udaljene organe.

Što je važno znati o raku testisa? 

Radi se o rijetkoj bolesti. Šanse da ga dobijete su 1:263. Ima visoku stopu izlječenja. Samo jedan od pet tisuća pacijenata umire od raka testisa. Prognoze su puno bolje ukoliko ga otkrijete u ranoj fazi. Rizik od bolesti značajno opada nakon 35. godine života.

Najčešći simptom raka testisa je kvržica, međutim valja obratiti pozornost i na ove simptome:

  1. Oteklina ili nakupljanje tekućine u skrotumu.
  2. Tupa bol u preponama ili donjem dijelu torza.
  3. Bol u testisima.

7 namirnica koje često ignoriramo, a mogu pomoći u prevenciji raka i bolesti srca

Popipajte si testise barem svakih nekoliko mjeseci i ako primijetite tvrdu promjenu veličine jagodice prsta ili naglo povećanje testisa posjetite svog liječnika ili urologa. Stupate u odnose s novom partnericom, koristite kondome u obostranu korist. Pojavi li vam se nakon odnosa pečenje u mokraćnoj cijevi ili imate iscjedak prije ili između mokrenja velika je vjerojatnost da ste zaradili upalu mokraćne cijevi s jednom od spolno prenosivih bakterija. Pojave li vam se promjene u vidu bradavica ili bjelkastih zadebljanja moguća zaraza HPV virusom je velika. Posjetite liječnika. Ne čekajte. Čim prije se riješite novonastalih simptoma i promjena na udu vaše potpuno zdravlje je ponovno tu. Stupili ste u brak, želite svoju malu bebu, pokušavate godinu dana i ništa. Vrijeme je da se učini spermiogram (uz tri dana apstinencije) i obavi obrada kod urologa ili endokrinologa”,  pojasnio je Neven Kapun, dr. med., spec. urologije.

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo