Zdravlje

Zdravlje

7 namirnica koje često ignoriramo, a mogu pomoći u prevenciji raka i bolesti srca

Sva provedena istraživanja potvrđuju da neke namirnice imaju brojne jake komponente, fitokemikalije, koje mogu pomoći u borbi protiv raka, ali i u zaštiti cjelokupnog zdravlja.

Onkolog Andrew Woodward, smatra kako te određene namirnice mogu prevenirati rast stanica raka u tijelu te dodaje kako upalni procesi mogu biti kontrolirani prehranom. Ne morate tražiti poseban plan prehrane koji ih sadrži već ih vrlo lako možete dodati svakom obroku.

Woodward preporučuje 7 namirnica koje mogu djelovati kao zaštitit od raka, ali i bolesti srca te cjelokupnog zdravlja. 

1. Bobičasto voće

Bobičasto voće sadrži relativno malo šećera a opet će vas zasladiti. Sadrže i puno plavog u purpurnog pigmenta koji će smanjiti upalne procese, a sadrže i elagičnu kiselinu koja sprečava razvijanje tumora. Visoki postotak vitamina C jača imunološki sustav- a tu prednjači crni ribizl koji u samo 100 grama sadrži vitamina C pet puta više od preporučene dnevne doze. 

2. Kupusnjače

Kupusnjače sadrže antioksidans kvercetin koji štiti organizam od tumora. Osim antioksidanata, sadrže vitamin C i minerale – posebno kalij, željezo, magnezij, folnu kiselinu, kalij i vlakna te vitamine skupine B. Isto tako u njima je kemikalija glukozinolat koja pomaže u borbi protiv raka. 

Dr. Lejla Kažinić Kreho otkriva sve što morate znati o detoks sokovima i jesu li oni dobar izbor za vas

3. Češnjak i crveni luk 

Nacionalni institut za rak navodi kako luk i češnjak mogu smanjiti rizik od razvoja raka crijeva, želuca i dojke.  Woodward navodi kako češnjak ima antibakterijska i protuupalna svojstva te će pomoći i u borbi protiv raka. Stručnjaci ističu kako je važno to što je crveni luk bogat bioflavonoidom kvercetinom koji je dobar u borbi protiv alergija, upala, karcinoma i srčanih bolesti. Smatra se kraljem bioflavonoida. 

4. Gljive

Osim što su iznimno ukusne, nude puno imunitetu. Sadrže antioksidante, utječu na smanjenje hormona koji su povezani s nastankom tumora te će spriječiti upalne procese. Najviše dobrobiti donose ako ih jedete svježe, kuhane, u prahu ili sušene. 

Otežano disanje, kašalj, grlobolja – koju biljku kuhati i kako pripremiti čaj za borbu protiv bolesti

5. Kurkuma 

Osim što hrani daje bogat i egzotičan okus, na niz načina može pomoći našem zdravlju. Naime, u kurkumu se nalazi kurkumin – sastojak na kojem se iznova provode istraživanja i koji kontinuirano pokazuje koliko pozitivno utječe na različita oboljenja. Iako još nije provedeno dovoljno istraživanja, ona do sada objavljena pokazuju kako kurkumin može prevenirati nastanak raka te usporiti njegov rast, a čini i kemoterapiju efektivnijom te štiti one zdrave stanice, objasnili su to liječnici poznate Mayo klinike iz Sjedinjenih Američkih Država. Djelovanje kurkume i kurkumina jako je zbog antioksidativnih svojstava, koji su zaslužni za protuupalno djelovanje i smanjivanje otečenosti.

6. Špinat i zeleno lisnato povrće 

Špinat je riznica nutrijenata kada se jede u bilo kojem obliku, a prepun je vitamina K koji će spriječiti nastanak krvnih ugrušaka, karotenoide koji štite vid i antioksidanse te fitokemikalije. Čini se da upravo te fitokemikalije štite od raka, a posebno raka prostate, grudi i želuca. 

7. Đumbir

Osim što je snažan antioksidans, đumbir ima antimikrobna, antiseptička, antibiotska i protuupalna svojstva. Ova biljka, osim što je izvrsna u prevenciji prehlade i gripe, pomaže u uklanjanju problema s disanjem, ublažava bolove u grlu kad se bolest pojavi, ali i pomaže kod problema sa želucem te smanjuje visoki kolesterol. Svakodnevno pijte jednu do dvije šalice čaja od đumbira. 

Liječnik dodaje kako postoje brojne zdrave namirnice koje štite od raka, a tu su sigurno i cikla, mrkva, citrusi, rajčice… te savjetuje da tanjuru uvijek dodate što više boja. 

A. A,

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo