Hrana i recepti

Hrana i recepti

Dr. Lejla Kažinić Kreho otkriva sve što morate znati o detoks sokovima i jesu li oni dobar izbor za vas

Kada je prije sedam godina otvorila Doctor Nutrition Bar, mnogi su “bacili” pogled na plakate o hrani kao lijeku i preventivnoj mjeri i pomislili kako to nije mjesto za njih, već za one koje muči neka bolest.

Možda nije bilo vrijeme za proizvode koje je nudila, ali danas svi znaju tko je dr. Lejla Kažinić Kreho, kreatorica tog jedinstvenog mjesta u gradu Zagrebu, spomenutog dr. NB i Nutrition Diagnostic Centra u kojem možete uživati i u delicijama koje nude zdravlje, podržavaju mladolikost te pružaju energiju. U njezinim detoks receptima i sokovima ćete sigurno uživati i zaboraviti na zabludu da zdravo nije i ukusno.

“Nije se tada davala pozornost zdravoj prehrani kao danas, sigurna sam da bi mnogi na mom mjestu odustali od projekta medicinskog detoksa, no budući da sam već tada iza sebe imala nekoliko bestselera na temu zdravlja i prehrane, bila prva koja je regionalno progovorila i uvela u praksu glikemijski indeks kao i alkalni način prehrane, znala sam da moram biti strpljiva”, prisjeća se dr. Kažinić Kreho početka cijele priče. Prvu knjigu o hrani kao lijeku izdala je prije 13 godina, od tada je ponudila čitateljima još sedam djela, a kako su i danas sva u prodaji, jasno je da postoji velik interes za ovu temu.

Smoothieji za unutarnju botoks terapiju

Neki su mediji već prozvali Doctor Nutrition Bar jedinstvenim barom gdje se mogu kupiti prvi prehrambeni lijekovi, ali i mjestom koji može stajati “rame uz rame” s najpoznatijim takvim barovima u Londonu i New Yorku.

“U svojim sam bestselerima pratila muško i žensko tijelo kroz različita životna razdoblja, pa sam željela svoje znanje i iskustvo pretočiti u bocu, odnosno smoothie i tako je nastao Doctor Nutrition Bar, odnosno Dr. NB Medical Detox. U današnjem užurbanom ritmu života, želja mi je bila da kreiram mjesto koje vodi računa o našem zdravlju, vitalnosti i ljepoti, na jedan trendy, ali znanstveni način. Naime, u posljednjih nekoliko godina ovakva mjesta su jedna od najposjećenijih mjesta u Londonu, Los Angelesu, New Yorku, a proizvodi slični mojima su sada postali dio svjetskih događanja i crvenih tepiha. Isto, kako sam prije više od desetak godina prva u Hrvatskoj pisala i govorila o glikemijskom indeksu, tako sam i sada htjela ovaj novi trend življenja oživiti u Doctor Nutrition Baru u Zagrebu. Dr. NB Elixiri i Dr. NB smoothieji napravljeni od superhrane vodeća su snaga Dr. NB Medical Detox uz naše detoks vode kao i super shotovi poput kolagena, kurkume, prebiotika, slima, ginger shota. U sklopu Dr. NB nalazi se i moja ordinacija u kojoj imam medicinski najsuvremeniji analizator tijela Tanita MC 980 kojim se postiže uistinu precizna medicinska analiza tijela – otkriva te navodi kako je Dr. NB mjesto bez glutena, ali i alkalno mjesto, bez šećera koji danas većina znanstvenika navodi kao glavnog krivca mnogih stanja i bolesti od kandidijaze, mentalne neuravnoteženosti pa sve do karcinoma.

10 zdravih navika koje mogu poboljšati i vaš život, ali samo je jedna ključ svega

“Nova definicija starenja mnogo je bolja”

Stara i depresivna definicija starenje opisuje kao “progresivni gubitak tjelesnih funkcija popraćen povećanim rizikom za degenerativna oboljenja”. Ne zvuči baš veselo, kaže sugovornica, ali ima nova, mnogo bolja – može se starjeti, a ne ostarjeti, održavajući tjelesnu, socijalnu i duhovnu aktivnost.

“Danas svi želimo izgledati mlado, a i osjećati se što bolje i vitalnije bez obzira na našu životnu dob. Stoga i ne čudi da baš mnoge tvrtke, a i pojedinci koriste upravo tu našu zajedničku želju te nam se nude raznorazni pripravci, nekada “magične” metode pomlađivanja. Istina je da se u 20. stoljeću žena s 50 godina već smatrala starom, no danas to znači još dodatnih 30 godina koje doista može proživjeti zdravo i aktivno”, upozorava.

Zna liječnica, a znamo već i mi, da proces starenja određuju i geni, ali većina ipak ovisi o načinu života. Smatra da je važno promijeniti nezdrave navike, a ako želimo sačuvati mladolikost, potrebno je omogućiti tijelu da se obnavlja pa ga treba pametno hraniti kvalitetnim proteinima i nutrijentima.

Dr. Lejla Kažinić Kreho otkriva zašto izbjegava mliječne proizvode i koje namirnice obožava

“Isto tako, u našim crijevima stvara se više od 70 posto serotonina i imunih stanica što je bilo i logično, da mikrobiomu dajem izrazitu pozornost te Dr. NB alkalni zeleni proizvodi imaju djelovanje slično antibiotiku na sluznicu crijeva, što će dalje imati pozitivan učinak na ukupni imunosni i neurološki sustav te u kombinaciji s proizvodima koji postupno luče šećer u krv, onima koji sadrže veće količine katehina i polifenola imaju benefit za naš vanjski izgled kože, kose i noktiju koje znam nazvati i vanjskim pokazateljima zdravlja” navodi sugovornica.

Sokovi za zdravstvene probleme

“Dr. NB Elixiri imaju vrlo simbolična imena koja i govore o njima. Dala sam im engleska imena tako da budu prihvatljiva za sve koji žive u Hrvatskoj, iako naravno većina panela u samom baru je na hrvatskom. Tako sam kreirala Alkaline, Alkaline plus – kreiran za osobe s problemima štitnjače, Spicy, Beautiful, Burn, Antiageing… i svaki proizvod je moje autorsko djelo. Moji hladno prešani sokovi rade se po znanstveno dokazanoj metodologiji Gerson, kada su zadržani svi enzimi i vitamini. To je zahtjevnija metoda od uobičajenih hladno prešanih sokova te u gotovo svaki dodajem jedan miks, rađen po mojoj recepturi, čime sokovima dajem snagu da potaknu metabolizam, daju dodatnu snagu tijelu i mozak čine aktivnijim. Gotovo svim smoothiejima dodaje se moja mješavina sjemenki koja će zadovoljiti dnevne potrebe za važnim omega 3 mastima. No mnogi danas griješe kada misle da je svaki zeleni sok dovoljno zdrav za svakoga – mnogi će sadržavati hranu koja sadrži aminokiselinu tiouracil koju naša štitna žlijezda ne voli te je zato kreiran Elixir no.2 Alkaline plus. U ponudi su i popularni sokovi koji djeluju kao antiageing u koje liječnica dodaje nekoliko sastojaka koji se najbolje bore protiv slobodnih radikala, nude vitamin C za proizvodnju kolagena, a tu su i mrkva, jabuka, cimet, mediteransko začinsko bilje.

“Recepturu za proizvode radila sam mjesecima, da postignem okus, izgled i, najvažnije, omjer sastojaka kada odista hrana nije samo užitak nego i lijek. Pa ipak smo ušli u novu eru medicine kada se najčešće bolesti i stanja poput debljine, dijabetesa tipa 2, metaboličkog sindroma znanstveno dokazano liječe našom najintimnijom vezom s vanjskim svijetom hranom. Tako je i moj Elixir no.5 Spicy nastao na znanstveno dokazanim najboljim namirnicama koje sprečavaju, a i pomažu u tretmanu debljine te ima antivirusno, antifungalno i antibakterijsko djelovanje.”

Ordinacija.hr

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo