10 zdravih navika koje mogu poboljšati i vaš život, ali samo je jedna ključ svega - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

10 zdravih navika koje mogu poboljšati i vaš život, ali samo je jedna ključ svega

Tihana Buklijaš Bakić/foto: Matea Smolčić Senčar

Poznata voiceover umjetnica i autorica brojnih tekstova otkriva koje zdrave navike njeguje i zašto je zahvalnost ključ svega.

1. Prva zapovijed – rano u krevet

Zato što tako volim, ali i zato što moj metabolizam ne prihvaća drugačije. Sad kad su djeca malo narasla, ponovo sam ustalila svoj neki dnevni i noćni ritam i znam da je dovoljno kvalitetnog sna hrana za uspješan novi dan.

2. Ali zato ujutro ustajem s pticama…

Obožavam mir jutra, osobito proljetnog. Svako jutro šansa je za posložiti dan koji slijedi najbolje za vas. U tišini, bez ometanja, odredim bitne ciljeve tog dana, a zatim, dok još svi spavaju, pravac u Dvoranu na razbuđivanje uz najjači morning blast – trening za hrabre. Nakon takvog starta, spremni ste za sve što u danu slijedi.

Odbacivanje je okidač – odgovorite na 13 pitanja i saznajte jeste li opsesivni ljubavnik

3. Kuham svaki dan

Kod nas doma jako se cijeni dobra klopa. Kuham svaki dan, i kao što su naše bake rekle, a svi znamo da su bake u pravu – svaki dan mora biti nešto na žlicu. Pripremam uglavnom tradicionalna domaća jela uz poneki twist s netradicionalnim namirnicama. Zahvalna sam što mi moj posao i rad od kuće omogućava tu slobodu da uz njega uspijevam svaki dan pripremati svježe obroke za svoju obitelj.

4. Obitelj je baza

Od tuda svaki dan krećete i tu se svaki dan vraćate. Suprug i ja smo sretnici s dvije prekrasne djevojčice koje sunčaju svaki naš dan. Obitelj je najvrjednija i nezamjenjiva. Neka bude dobra, mirna, lijepa i jaka. Napravite svoje utočište. Tako ćete sačuvati i zdravlje.

5. Ljubav prema poslu

Volite svoj posao. Ne živimo više u vremenu kada smo do mirovine na istom radnom mjestu. Puno je prilika i opcija za promjenu radne sredine, pa i zanimanja. Posao nam svima oduzima dobar dio dana, pa bi trebao nešto i vraćati. Ako ne valja – mijenjajte. Osobno uživam u svom poslu svaki dan, veseli me i drži ono malo dijete u meni budnim… pa nema ništa ljepše od toga!

6. Uživam u društvu pozitivnih ljudi

Kao i na krivom poslu, zašto bi svoje vrijeme trošili na krive ljude? Svi znamo da se nakon nekih susreta osjećamo poletno i ispunjeno, dok nam nakon drugih gotovo treba infuzija. Pronađite svoje ljude i okružite se pozitivom.

7. Meditacija

Ako i nije svakodnevna, a ako je – još bolje, meditacija ponekad stvarno dobro dođe. Nije to rezervirano samo za produhovljene mistike u dugim haljama… samo sjednete par minuta na miru i dišete, ništa drugo. Um će vam biti zahvalan, a onda i tijelo.

8. Masaža

A za dobrobit i zdravlje cijelog tijela nema ničeg ljepšeg od dobre masaže. Moja Božica me svojim čarobnim uljima svaki put oporavi nakon stresnog dana, pokrene limfu i vrati potrebnu ravnotežu. Kad god mogu, volim si priuštiti tih sat vremena potpunog mira.

Marko Tolja otkrio koja mu je najdraža fizička aktivnost i kako započinje dan

9. Dobra knjiga je pola zdravlja

Utišam elektroniku i uronim u divan svijet kroz papir i slova. Volim miris knjige, volim to šuškanje stranica, na mene ima poseban meditativni učinak. Godinama pratim i čitam sve od Robina Sharme, nedavno me oduševila knjiga Metoda Wim Hof istoimenog autora, John Strelecky mi je sjajan autor… Sve su to jako motivirajuća štiva.

10. Zahvalnost je ključ svega

Vrlo je jednostavno. Možda sve ovo zvuči kao utopija, ali nije. Stvar je samo malih svakodnevnih odluka koje u kontinuitetu donose velike lijepe stvari. Malo je toga što u životu stvarno morate. Iako nas današnji virtualni svijet gura da u svemu moramo biti najbolji, najljepši, prvi i nezamjenjivi, u realnom svakodnevnom svijetu moramo jednostavno preživjeti dan, obući se, odraditi posao, nahraniti djecu i smanjiti šanse za kaos na prihvatljivu razinu. Što sam starija, uviđam da je zahvalnost ključ svega. Zahvalnost vraća u realnost. Uživajte u malim stvarima. Volite se. Zavolite se. Oprostite si i dajte sebi šansu. Ponekad je pola posla samo ustati ujutro, dalje već sve ide samo od sebe.

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo