Marko Tolja otkrio koja mu je najdraža fizička aktivnost i kako započinje dan - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Marko Tolja otkrio koja mu je najdraža fizička aktivnost i kako započinje dan

Dusko Jaramaz /Pixsell

Marko Tolja glasom sve ostavlja bez daha, a svoj mir najčešće pronalazi u šetnjama planinama.

1. Smoothie

Svako jutro jedan kvalitetan smoothie. Nema nekog posebnog recepta. Bitno da je puno voća i povrća u svakakvim kombinacijama.

2. Pravilno držanje i sjedenje

Iako sam po prirodi dosta pogrbljen, u zadnje vrijeme trudim se to ispraviti. Naravno, zaboravim dosta često pa se” pretvorim u upitnik” ali se stvarno pokušavam naviknuti i naučiti tijelo na drugačiju posturu.

3. Glazba

Glazba me smiruje. Kada sam doma biram vrstu glazbe koja će me opustiti i dati mi neki dodatni mir koji mi čak ni potpuna tišina ne može pružati.

Pet zdravih navika koje vas ponekad mogu i koštati zdravlja – provjerite i ne pretjerujte!

4. Druženje s dragim ljudima

Jako sam društvena osoba i strašno mi je bitan kontakt sa meni dragim ljudima. Još sam više to shvatio u ovo ludo doba Korone. Jednostavno mi je za moje mentalno zdravlje potrebno družiti se sa ljudima koji mi znače.

5. Šetnje Sljemenom

Kada nađem vremena volim otići u prirodu, šetati i udisati friški zrak. Nikada nisam bio tip od, na primjer trčanja, pa sam se pronašao u malo “žustrijim” šetanjima u prirodi. Iako sam s mora, i u planinama nalazim svoj mir.

6. Igra sa sinom

Nema bolje psihičke niti fizičke aktivnosti nego glupirati se sa klincem. Mozak na pašu, glupiranje i trčanje na sve strane. Ponekada malo zabole leđa od saginjanja i dizanja ali to već ide uz “godinu proizvodnje”.

7. Posao koji volim

Iako bavljenje glazbom niti ne smatram poslom, mislim da je za mentalnu higijenu bilo kojeg čovjeka jako bitno ono čime se u životu bavi. Ja imam tu veliku sreću da mi je najveća ljubav ujedno i posao tako da je stres smanjen na minimum a uživanje na maksimum.

8. Svako toliko treba se “resetirati”

Mislim da je to jako bitno. Da li je to u obliku izlaska sa ekipom, odlazak na neko putovanje ili samo bar malo protresti rutinu svakog dana. Čovjek se odmah bolje osjeća i nekako je opet napunjen za vraćanje u normalu.

Primarijus Damir Eljuga otkrio kako ostaje zdrav – navike liječnika koje može svatko usvojiti

9. Redovita tjelovježba

Iako sam u zadnje vrijeme jako neredovit i loš primjer po tom pitanju, mislim da je to krucijalno da bi se čovjek dobro osjećao u svom tijelu. Imaš snage za sve, nije ti ništa teško i nekako se i psihički bolje osjećaš kada si zadovoljan sa stanjem svog tijela.

10. Pozitiva

Što više pozitivnih misli i zahvalnosti i što meni negative i njurganja. Treba srušiti sve mentalne barijere i ganjati svoje snove koliko god se činili nemogućima. Probaš, nekada uspiješ nekada ne. Ali i kada ne uspiješ uvijek ti ostane onaj neki osjećaj zadovoljstva i ponosa što si bar probao.

Foto: Dusko Jaramaz/Pixsell

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo