Psiha

Psiha

Odbacivanje je okidač – odgovorite na 13 pitanja i saznajte jeste li opsesivni ljubavnik

Novo djelo Susan Forward: Otrovna ljubav, u izdanju Mozaik knjige, sigurno očekuje veliku uspjeh kao i sva njena prethodna djela, a ova međunarodno priznata terapeutkinja i predavačica nudi u novoj knjizi neprocjenjiv vodič za samopomoć.

Doktorica Forward predstavlja živopisne slučajeve i prenosi stvarna iskustva muškaraca i žena koji su se našli u zamci opsesivne strasti. U knjizi pomaže savjetima kako pronaći snagu za skidanje okova otrovne ljubavi, naučiti prepoznati „nagon za povezivanjem“, što ga uzrokuje i kako ga se riješiti i nastaviti graditi zdrave, trajne i bezbolne veze. Riječima Shakespearea: „Ko silno ljubi, silan strah ga mori, a strah kad raste, jače ljubav gori“. Riječima Susan Forward: „Nije to tako jednostavno“.

Sada imate prilike upoznajte stadije otrovne ljubavi – od romantike do odbijanja, od opčinjenosti do osvete. Prepoznati brojna lica opsesije – ranjene ljubavnike koji se ne mogu otarasiti svojih želja, „spasitelje“ koji se bore za svoje problematične partnere, supružnike koje proždire ljubomora, usamljene pojedince koji se zaklinju na vječnu ljubav izdaleka.

Što je to opsesivna ljubav?

Sama autorica knjige navodi kako je nakon dva desetljeća rada utvrdila da postoje četiri uvjeta koje osoba mora zadovoljiti kako bi se nepobitno utvrdilo pate li od opsesivne ljubavi.

1.Bolno su i intenzivno preokupirani stvarnim ili priželjkivanim ljubavnikom.
2. Nezasitno žude posjedovati metu svoje opsesije, ili pak da ona njih posjeduje.
3. Meta ih je odbacila ili im nije na raspolaganju, bilo fizički ili emocionalno.
4. Neraspoloživost mete ili njezino odbacivanje navodi ih na samoporažavajuće oblike ponašanja.

Prema uvriježenoj definiciji opsesivnost podrazumijeva misli, dok dr. Forward u knjizi koristi termin opsesivan opisujući određeni oblik ponašanja ali i misli.  Opsesivna ljubav ne temelji se na spolnoj diskriminaciji, ističe. I muškarci i žene mogu biti opsesivni, odnosno, i muškarci i žene mogu biti opsjedatelji. I muškarci i žene također mogu biti mete. Usto, opsjedatelji mogu biti posve racionalni u ostalim područjima svojega života, ili čak prepušteni drugim kompulzivnim oblicima ponašanja poput alkoholizma, kockanja ili manje razvikanim ovisnostima poput radoholičarstva ili strogog perfekcionizma.

Svaki put kad pomislite da niste dovoljno lijepi, mršavi i pametni, ponavljajte si ovih 8 stvari

“Svatko može biti opsjednut. Isto tako, ne postoje pravila prema kojima je moguće znati tko će postati meta, a tko neće. Neke mete ohrabruju svojega opsesivnog ljubavnika, a druge pak glatko odbijaju svaki oblik kontakta. Neke ispočetka uživaju ustrašenoj ljubavnoj vezi, a druge ju smjesta odbijaju. Neke mete stupaju u brak sa svojim opsjedateljem, a druge ga praktično i ne poznaju. Jedino što je zajedničko svim metama jest opsjedatelj, odnosno njihov neželjeni i neumorni progonitelj – pojašnjava autorica knjige.

Jeste li opsesivni ljubavnik?

“Uopće mi nije namjera svaku strasnu ljubavnu vezu proglasiti opsesivnom. Po prirodi sam iznimno romantična osoba i uvijek ću pasti na večeru uz svjetlo svijeća, izlazak na prekrasnu operu ili ples. Na samim početcima ljubav ne veze, i ja – poput drugih – prolazim stadij sličan opsesivnoj ljubavi. Moguće je biti uvelike preokupiran novim ljubavnikom, a da tomu nije uzrok naša opsesivnost – ističe autorica te dodaje kako opsesivni ljubavnici redovito zaglave upravo u tom stadiju. Njihov se svijet sužava jer najednom zanemaruju obitelj, prijatelje i aktivnosti koje su im nekoć bile važne, a kako bi se posve fokusirali na novog partnera. Kako se njihov svijet sve više sužava, tako sve više raste potreba za partnerom. Kad on prestane uzvraćati ljubav, opsesivni ljubavnici doživljavaju zastrašujući udarac. Za opsjedatelja nema gore noćne more od odbacivanja.

Odbacivanje je okidač za opsesivnu ljubav

Opsjedatelji se ne mogu pomiriti s gubitkom mete ili interesa mete za njih. Štoviše, počinju sve više čeznuti za ljubavlju mete. Kako biste shvatili opsesivnost, važno je znati sljedeće: Odbacivanje je okidač za opsesivnu ljubav.

Kako bih vam pomogla da utvrdite jeste li opsesivni prema sadašnjem ili bivšem ljubavniku ili poznaniku, dr. Forward  je osmislila određena pitanja.

Neka bi vas mogla pogoditi u živac i u vama pobuditi osjećaj neugode, krivnje, tuge ili ljutnje. Ali važno je ne posustati. Osjećaj neugode zapravo je pozitivan znak da se nešto u vama budi i izbija na površinu. Kad utvrdite o čemu je riječ, moći ćete nešto i poduzeti u vezi s tim.

1. Žudite li neprestano za nekim tko vam nije fizički ili emocionalno na raspolaganju?
2. Živite li za dan kad će vam ta osoba biti na raspolaganju?
3. Vjerujete li da će vas morati zavoljeti ako ju dovoljno priželjkujete?
4. Vjerujete li da će vas morati prihvatiti ako ju dovoljno dugo (ili na pravi način) progonite?
5. Kad vas odbaci, priželjkujete li ju još više?
6. Ako vas opetovano odbacuje, zamjenjuju li turobnost i bijes vaš prvotni ushit?
7. Smatrate li se žrtvom jer vam ta osoba ne želi pružiti ono za čime žudite?
8. Je li vaša preokupiranost njome toliko intenzivna da utječe na vaše prehrambene navike i ciklus spavanja ili na vašu radnu sposobnost?
9. Vjerujete li da je ta osoba smisao vašeg života?
10. Zovete li ju neumorno, često u čudna doba dana, ili čekate satima da vam se javi?
11. Navraćate li nepozvani toj osobi na kućni prag ili na posao?
12. Provjeravate li gdje bi trebala biti u određenomtrenutku i s kim se druži? Jeste li ju ikad potajno pratili?
13. Jeste li prešli granicu i pribjegli vandalizmu, ili čak nasilju, protiv te osobe ili sebe?

Ako ste potvrdno odgovorili na tri ili više pitanja, onda ste uistinu opsesivni ljubavnik. Ali ne očajavajte – opsesivna ljubav nije urođena mana nego način na koji ste, poput mnogih drugih, naučili zadovoljavati normalnu potrebu da volite i budete voljeni. Moguće je prevladati opsesivnost. Moguće je odučiti se od onog što ste naučili. Prije nego što se počnete boriti protiv nečistih sila opsesivne ljubavi, prvo morate utvrditi u kojoj mjeri one upravljaju vašim životom. Svjesna sam da to nije mačji kašalj.

Terapeuti otkrili 5 signala koji otkrivaju da ste u toksičnoj vezi

Opsesivnost stvara čahuru poricanja i zbunjenosti u kojoj se vješto skriva. Međutim, tek kad spoznate u kojoj mjeri upravlja vama, moći ćete svoj život promijeniti nabolje – zaključuje autorica ove korisne knjige koja će vam pomoći da problem prepoznate, ali i da ga riješite.

KAKO ĆE VAM OVA KNJIGA POMOĆI?

Opsesivna ljubav ima bezbroj lica, a ako ste već svjesni da ste opsjedatelj ili sumnjate u to, pomoći ću vam da se oslobodite osjećaja boli, izgubljenosti i anksioznosti. Autorica navodi kako će vam pomoći da usvojite najnovije tehnike i strategije i pomoću njih uspostaviti kontrolu nad svojim emocijama, ne dopuštajući im više da upravljaju vama.

“Možda vam se to sad čini „nezamislivim“, ali zaista je moguće naučiti rasuđivati, opažati i donositi razumne odluke, ne prepuštajući se opsesivnim zabludama. Moguće je naučiti biti s nekim i ne biti neumoljivo gonjen vlastitom opsesivnošću. Kad se obračunate s uzrocima te opsesivnosti, bitno ćete smanjiti potrebu da posjedujete nekoga ili da netko posjeduje vas kako biste se osjećali cjelovitima. Ako ste meta nečije opsesivne ljubavi, uvjerit ću vas da niste sami i pokazat ću vam kako svoj život vratiti u normalu. Životne priče koje navodim u ovoj knjizi pomoći će vam shvatiti s čime imate posla, a u nekim slučajevima čak i kako nehotice privlačite pozornost osobe koja je opsjednuta vama. Naučit ćete donositi teške odluke i zaustaviti opsjedateljevo nametljivo ponašanje. Usvojit ćete specifične komunikacijske, bihevioralne i pravne strategijei osloboditi se ugnjetavanja kojemu ste izloženi, bez obzirana to smatrate li ga tek smetnjom ili ozbiljnom prijetnjom”, stoji u knjizi.

Premda opsjedatelji i mete naizgled muče različiti problemi, i jedni i drugi pate od izraženog osjećaja bespomoćnosti kad je posrijedi njihov vlastiti život. Dok životom opsjednutoga dominiraju navodno neobuzdanip nagoni, strasti i maštarije, životom mete često dominira potreba za bijegom od opresivnog i neumoljivog progona.

“Iskreno se nadam da će ova knjiga pomoći i opsjednutima i njihovim metama da se oslobode boli, kaosa, žudnje i nemoći koje prouzročuje opsesivna ljubav”, pojasnila je autorica knjige Susan Forward.

Foto: Mozaik knjiga

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo