Zdravlje

Zdravlje

Koliko često zapravo treba raditi PAPA test?

Tijekom testa, liječnik skuplja uzorak stanica iz grlića maternice koji se onda pručavaju pod mikroskopom kako bi se provjerilo postoji li abnormalnosti ili kancerogenih stanica

Liječnici preporučaju da radite dva različita testa – PAPA test i bris za HPV virus, seksualno prenosivu bolest koja uzrokuje rak grlića maternice. Oba testa rade se kako bi se svi eventualni problemi uočili u ranoj fazi, piše magazin Health. 

Naučite sami pročitati što piše na nalazu Papa testa

Većina smrti od raka grlića maternice dogode se jer se žene nisu redovito pregledavale.

No što to “redovito” zapravo znači? 

Ako imate od 21 do 29 godina: Idite na PAPA test najmanje jednom u tri godine 
Ovo je najmanje što možete učiniti. Kad je u pitanju HPV, liječnici kažu da su mlađe žene zdravije i ne bi se trebale testirati jer se infekcija zna “očistiti” sama od sebe bez da uzrokuje neke druge zdravstvene probleme, a nakon pozitivnog testa dolazi do psihološkog pritiska od nalaza pa do 30. test ne treba raditi toliko često. No ipak, PAPA test najbolje je raditi jednom u godinu i pol do dvije, a svakako jednom u tri godine, pod uvjetom da je prethodni PAPA test bio normalan. 

Ako imate od 30 do 65 godina

Za žene starije od 30, liječnici preporučaju da se malo češće testiraju. Test na HPV treba raditi svakih pet godina, a PAPA test svake tri godine u kombinaciji s HPV brisom. Važno je nastaviti testiranje kao i do 30. godine života. Trebali biste porazgovarati sa svojim ginekologom koji će vam reći koliko često se trebate testirati ovisno o vašoj povijesti. 

Funkcionalne ciste na jajnicima – simptomi i liječenje

Ako ste izvan okvira tih godina

Liječnici preporučaju da žene odu na prvi PAPA test nakon što postanu seksualno aktivne, ali ne nakon 21. rođendana. U nekim zemljama HPV bris ne radi se prije 25. godine, a liječnici ne preporučaju ni PAPA test prije te godine. Isto ide i za žene starije od 65 godina. Dok god su godinama bile redovite kod ginekologa njihov rizik od raka grlića maternice je manji. 
Rijeđi PAPA test i HPV bris ne znači i rijeđi posjet ginekologu. Svake godine morate posjetiti ginekologa kako biste obavile redoviti pregled. U vezi svega se ipak treba posavjetovati s liječnikom. 

Foto: Shutterstock

N.C.

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo