Zdravlje

Zdravlje

Koliko masaže i limfne drenaže pomažu u trudnoći?

Shutterstock

Masaža, dodir, nježnost, olakšanje, zdravlje sve su to sinonimi kojima se bave trudnice. Žene u drugom stanju, iako ih doživljavamo isto, ipak su osobe specifičnih simptoma i potreba.

Mnogi se ne usude masirati trudnice. Na prvi pogled odlično razmišljanje jer na taj način sigurno neće naškoditi.

Zašto su masaže u trudnoći poželjne?

Ali trudne žene maju tijekom trudnoće niz perioda u kojima se ne mijenja samo svijest i hormoni, već se tijelo neminovno prilagođava više ili manje uspješno novom izazovu, postojanju nerođenog djeteta. Na početku oslobođeni hormoni trudnoće izazivaju niz probavnih smetnji uz simptome preosjetljivosti na mirise, žgaravice i prolazne mučnine. Povećavaju se i dojke pa je mogući osjećaj bockanja proširenih krvnih žila. Zbog povećanja maternice postoji pritisak na mjehur i potreba za učestalim mokrenjem.

U tom periodu masaže trudnica su ne samo dozvoljene nego i poželjne jer će pospješiti cirkualciju, balansirati hormonalne manifestacije, potaknuti relaksaciju ukočenih područja kod mogućih napetosti donjeg dijela leđa i područja ramenog obruča.

Kod žena koje od samog početka trudnoće primijete otekline stopala a zatim nogu, poželjna je ručna limfna drenaža koja će pospješiti eliminaciju blokiranog limfotoka i spriječiti veće edeme-otekline a i povećanje krvnog tlaka. U drugom tromjesečju maternica se povećava i okreće naprijed pa dodatno kompromitira mjehur ali započinje i potisak na krvotok u donjim ekstremitetima-nogama, pa je limfna drenaža nogu još važnija kao i masaža donjeg dijela leđa. Ponekad se uz nehotično gutanje zraka pojavi nadutost ali započinju i opstipacije (zatvor).

Također se javljaju bolovi donjeg djela zdjelice i područja prepone i ako niste počeli sa prenatalnim vježbama sada je vrijeme da se uključite, jer se mišići i ligamenti koji drže maternicu značajno opterećuju. Kod zamora svakako napravite kratke predahe. Zbog širenje krvnih žila i usporavanja rada zalistaka krvotok u nogama se usporava pe se mogu javiti uz zamor i otekline gležnjeva i nogu ponekad i grčevi naročito noću.

Važno je posavjetovati se s liječnikom da nakon laboratorijskih testova odredi nutritivne dodatke koji će smanjiti simptome. Naravno da je ručna limfna drenaža itekako dobrodošla jer trenutačno smanjuje neugodan pritisak u nogama i omogućuje vitalnost krvožilnog sustava.

Ipak je najvažniji savjet hodati u udobnoj obući na kontrolirane udaljenosti bez opterećenja nošenja nepotrebnih tereta. Obratite pažnju na cipele, jer se tijekom trudnoće vrlo česti poveća stopalo za jedan broj.

Potražite savjet fizioterapeuta i vježbajte stopala i spriječit ćete ovu pojavu. Ako volite plivanje uživajte nesmetano jer ćete poboljšati pokretljivost , dodati kisik u krvotok i smanjiti opstipaciju. Nakon nestanka mučnina i prvih osjećaja pomicanja djeteta mijenja se psihički stav žene i ponekad se javi strah i tjeskoba.

Masaže relaksiraju i otklanjaju napetost

Žena je u dodatnom stresu i masaže koje relaksiraju, otklanjaju napetost područja vrata i ramenog obruča te donjeg dijela leđa zaista poboljšavaju kvalitetu života. Ponekad se zbog prethodno loše posture jave dodatne tenzije područja stražnjice sa pritiskom na živac koji ide stražnjom stranom noge pa je nužna fizioterapijska intervencija.

Tu često ne pomaže duboka frikcijska masaža jer je tkivo odveć stisnuto već se miofascilanim tehnikama uz edukaciju samostalnih vježbi istezanja može se smanjiti simptom pa i otkloniti strah da će porod biti otežan. U takovim slučajevima nužno je da dobro educiran fizioterapeut procijeni uzrok i realizira terapijski tretman, jer je neliječenje ovih simptoma često problem poroda.

 

Pred kraj trudnoće tijekom 7 i 8 mjeseca sve kretnje su otežane, javlja se dodatni umor. Zbog povećanja trbuha koji se i rasteže dolazi do zatezanja muskulature donjeg dijela leđa što žena osjeća kao veću ili manju bol, zamor i blokadu. Kod uredne trudnoće i u tom periodu se provode prenatalne vježbe sa mobilizacijom zdjelice na lopti što će olakšati vitalitet porođajnog kanala i sam porod. I najvažnije, majke masiraju svoje nerođeno dijete cijelu trudnoću držeći ruke na trbuhu, mazeći ga i podržavajući kada se „rita“. Ta masaža je najvažnija za bebu koja jedva čeka da se nastavi maziti. A očevi naravno imaju čast i zadatak da raznovrsnim ugodnim dodirima maze i masiraju ne samo majku već preko trbuha i svoje dijete. Jer dodir je dijalog ljubavi. Masaža je dijalog oslobađanja napetosti i pružanja potpore i trenucima napetosti i straha, boli i težine. Stoga su prenatalne masaže poželjne i potrebne ,ponekad i obavezne.

Važno je da se prakticiraju u najudobnijoj poziciji za ženu, ležeći na trbuhu na početku , a kasnije na boku ili sjedeći sa dobrim osloncem. Ne smiju se koristiti agresivna (mirisom i sastavom) masažna ulja jer će rezultirati dodatnim mučninama ili promjenama na koži pa je učinak relaksacije promašen.

Svaka žena zna što joj je najugodnije i što želi olakšati pa će stručnu osobu koja provodi masažu voditi prema najboljim rezultatima. Važan je dijalog , jer samo dobrim znanjem kontraindikacija( zabrana) te masažnih hvatova i tehnika, slijedeći cilj korisnice prenatalna masaža koristi majci i bebi, a time i cijeloj obitelji koja se zajedno raduje ugodnoj trudnoći.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo