Iako je dobro poznato da je previše soli nezdravo ipak je ne treba potpuno izbaciti. Tijelu treba natrij, a zamjene funkcioniraju savršeno – hrana je ukusna, a srce sretnije
Zamjena obične soli nekom alternativom može smanjiti učestalost visokog krvnog tlaka kod starijih osoba bez povećanja rizika od epizoda niskog krvnog tlaka, pokazala je nedavna studija u Journal of American College of Cardiology.
Ljudi koji su koristili zamjenu za sol, prenosi Science Daily, imali su 40% manju učestalost i vjerojatnost da će doživjeti hipertenziju u usporedbi s onima koji su koristili običnu sol.
Prepoznajte znakove u organizmu da ste pojeli previše soli
Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, hipertenzija je vodeći čimbenik rizika za kardiovaskularne bolesti i smrtnost. Pogađa više od 1,4 milijarde odraslih osoba i uzrokuje 10,8 milijuna smrtnih slučajeva godišnje diljem svijeta.
Jedan od najučinkovitijih načina za smanjenje rizika od hipertenzije je smanjenje unosa natrija. Ova studija je promatrala zamjene za sol kao bolje rješenje za kontrolu i održavanje zdravog krvnog tlaka nego samo smanjenje unosa soli.
Skrivena sol
Odrasli često upadaju u zamku konzumiranja viška soli kroz lako dostupnu i jeftinu prerađenu hranu, rekao je Yangfeng Wu, MD, PhD, glavni autor studije i izvršni direktor Pekinškog sveučilišnog instituta za klinička istraživanja u Pekingu, Kina.
Istaknuo je kako je ključno prepoznati utjecaj naših prehrambenih izbora na zdravlje srca i povećati svijest javnosti o opcijama s nižim unosom natrija.
Dok prethodne studije dokazuju da smanjenje unosa soli može spriječiti ili odgoditi novonastalu hipertenziju, dugoročno smanjenje i izbjegavanje soli može biti izazovno.
Rezultati studije
Studija DECIDE-Salt uključila je 611 sudionika u dobi od 55 godina ili starijih iz 48 ustanova za njegu podijeljenih u dvije skupine: 24 ustanove (313 sudionika) koje su zamijenile uobičajenu sol zamjenom za sol i 24 ustanove (298 sudionika) nastavile su koristiti uobičajenu sol.
Svi su sudionici imali krvni tlak <140/90 mmHg i nisu koristili lijekove protiv hipertenzije na početku. Nakon dvije godine, incidencija hipertenzije bila je 11,7 na 100 u sudionika koji su uzimali zamjensku sol i 24,3 na 100 u sudionika koji su uzimali običnu sol.
Ljudi koji su koristili zamjenu za sol imali su 40% manju vjerojatnost da će razviti hipertenziju u usporedbi s onima koji su koristili običnu sol. Nadalje, zamjene za sol nisu uzrokovale hipotenziju, što može biti čest problem kod starijih osoba.
Naši rezultati pokazuju uzbudljiv napredak u održavanju krvnog tlaka koji ljudima nudi način da zaštite svoje zdravlje i minimiziraju potencijal kardiovaskularnih rizika, dok mogu uživati u prednostima dodavanja ukusnog okusa svojim omiljenim jelima, rekao je Wu.
S obzirom na učinak snižavanja krvnog tlaka, dokazan u prethodnim studijama, nadomjestak za sol pokazao se korisnim za sve ljude, bez obzira na probleme s tlakom.
U popratnom uredničkom komentaru, Rik Olde Engberink, MD, PhD, istraživač, nefrolog i klinički farmakolog na Odjelu interne medicine Medicinskog centra Sveučilišta u Amsterdamu, rekao je da studija pruža atraktivnu alternativu neuspješnoj strategiji smanjenja unosa soli u cijelom svijetu, ali pitanja i trud ostaju.
10 načina kako možete smanjiti previsok krvni tlak
Zamjene za sol
Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje dnevno unos 5 grama soli. Prosječna potrošnja soli u srednjoj Europi se kreće oko 15 grama, a nerijetko ide i do 20 grama.
Srećom, postoje odlične zamjene za sol koje će zadržati hranu ukusnom. Jedna od njh je začinsko bilje. Bosiljak, origano, majčina dušica, mažuran učinit će vaše obroke zanimljivijima, a možete napraviti i svoju zamjensku sol. Sameljite crvenu papriku, češnjak u prahu i crni papar te koristite žličicu za začinjavanje hrane.
Himalajska sol je najčišća vrsta soli na svijetu koja je puno zdravija alternativa običnoj soli. Također je možete obogatiti sušenim začinskim biljem i češnjakom.
Kao zamjena za sol često se koriste morske alge, posebice kelp alga. Poslužit će i soja sos ili tamari umak – tradicionalni japanski slani začin napravljen od soje, vode i morske soli.
Miso je fermentirana pasta od soje i ječma s dodatkom morske soli i kulture, također iz japanske kuhinje. Najćešće se koristi za juhe, variva i povrće te preljeve.
Sjemenke suncokreta i bundeve možete dodati u rižota, tjestenine ili salate kako biste im podigli okus.
N. M.