Zdravlje

Zdravlje

Prepoznajte znakove u organizmu da ste pojeli previše soli

Čovjeku je dovoljno samo 5 do 6 grama soli na dan, što je jedna čajna žličica. Sve više od toga može biti štetno

Sol je, u umjerenim količinama, neophodna za naše zdravlje, no pretjerana konzumacija može povećati rizik od visokog krvnog tlaka, bubrežnih kamenaca, pretilosti, moždanog udara, bolesti srca, karcinoma želuca i gornjeg dijela ždrijela, osteoporoze te bronhalne astme. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) preporučeni dnevni unos je 5 grama na dan, a u Hrvatskoj se prosječno unosi 11,6 grama. 

Sol nam je potrebna uz prehrani, i to ne samo radi okusa. U malim količinama pomaže nam u provođenju živčanih impulsa, kontrakciji i opuštanju mišića te u održavanju balansa vode i minerala u tijelu, kaže Pippa Hill, nutricionistica i osnivačica programa za mršavljenje The Weight Loss Guru.

Kuhinjska sol, drugim nazivom natrijev klorid, sadrži oko 40 posto natrija, koji je važan nutrijent. No prema podacima Hrvatskog društva za hipertenziju, 9 od 10 Hrvata koristi previše soli. Najviše soli unosimo kroz gotovu hranu, grickalice, pekarske proizvode, suhomesnate proizvode, tvrde sireve, sirne namaze, kukuruzne pahuljice, ali i dodatke poput, senfa i majoneze. Stoga treba pročitati deklaracije i obratiti pažnju na količinu natrija. Pijenje vode nakon preslanih obroja neće poništiti negativan utjecaj soli na organe.

Cijelo vrijeme potpuno pogrešno koristite sol, a da toga niste svjesni – ovo je 5 najčešćih grešaka

Sol je sol, neovisno o tome dolazi li s Himalaje ili je pomiješana s đumbirom i češnjakom, je li morska ili kamena, sitna ili krupna, zove li se cvjetna sol ili solni cvijet. Uvijek je to natrij klorid. Ne nasjedajte na marketinške trikove, upozorava Hrvatsko društvo za hipertenziju.

I manjak soli u organizmu može biti loš, uzrokovati grčeve u mišićima, mučninu, umor i vrtoglavicu. Sljedeći simptomi ukazuju nam pak na previše unesene soli.

Glavobolja
Dehidracija zbog previše soli može dovesti do jakih pulsirajućih glavobolja jer se šire krvne žile. Pojavljuju se brže kod ljudi s visokim tlakom ili onih koji pate od kroničnih glavobolja.

Pojavljuju se sat – dva nakon jela kako raste razina natrija. Možete ih ublažiti pijući više vode jer se tako popravlja balans u tijelu, napomenula je Hill.

Otečene noge i ruke
Edemi, oticanje prstiju, zglobova ili stopala, mogu biti zakašnjela reakcija na nagli porast natrija.

Kada konzumiramo previše soli tijelo zadržava višak natrija i povećava tekućinu izvan stanica. Zbog toga bubrezi imaju smanjenu funkciju, uklanjaju manje vode, što je razlog povećanog krvnog tlaka, pojašnjava Olivia Burley, britanska nutricionistica koja radi na nacionalnom programu prevencije dijabetesa.

Napominje kako treba potražiti liječničku pomoć ako vam je ovo učestal problem jer bi mogao ukazivati na neke ozbiljnije zdravstvene probleme. Do oticanja dolazi češće kad predugo sjedimo ili na dugim putovanjima. Ono nije instantna reakcija tijela nakon jela već se pojavljuje u sljedeća 24 sata, što vam može biti znak da ste pretjerali s unosom soli.

Shutterstock

Visok krvni tlak
Hipertenzija, ako se ne liječi, može ozbiljno povećati rizik od moždanog ili srčanog udara. Često nema simptoma, a može se otkriti samo tlakomjerom.

Sol je najčešći uzrok visokog tlaka. U samo 30 minuta nakon jela previše soli će utjecati na krvne žile. Ako nakon slanih obroka imate zamućen vid, stezanje u prsima, lupanje srca, naglo krvarenje iz nosa ili kratak dah, to mogu biti znakovi da vam je skočio tlak, kaže Hill.

Često mokrenje
Pretjerana žeđ je čest odgovor tijela na previše soli, i to naravno vodi do prevelikog unosa tekućine i posljedično čestog mokrenja. Ipak, može ukazivati i na druga stanja, poput poliurije (pretjerano mokrenje) pa treba posjetiti liječnika ako ovaj simptom ustraje.

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo