Hrana i recepti

Hrana i recepti

Cijelo vrijeme potpuno pogrešno koristite sol, a da toga niste svjesni – ovo je 5 najčešćih grešaka

Tako jednostavna namirnica, s toliko skrivenih moči…

Sol je jedna od najvažnijih namirnica kada je u pitanju okus hrane koju jedemo, ali ako mislite da služi samo zato da se doda u juhu ili varivo, možda ste u krivu… Lako je previdjeti koliko je sol važna jer se radi o jednostavnoj namirnici, a moguće je da ju koristiti potpuno krivo. Prije nego je upotrijebiti u kuhanju danas, pročitajte koji su sve potencijali soli.

1. Ne koristite dovoljno

Jedan od razloga zašto hrana u restoranima uvijek ima bolji okus je taj što se ne boje dodati sol. Dok ovo ne mora biti zdrava navika, i može utjecati na krvni tlak, ako jedete u restoranu svakog dana, sigurno postoji zlatna sredina između vas koji stavite par zrna u juhu i restorana koji sol koriste obilato. Naravno, ne zahtijeva svako jelo jednaku količinu soli. Voda u kojoj se kuha tjestenina se mora dovoljno posoliti, ali neke namirnice i same sadrže sol pa je ne treba toliko dodavati.

Dobivate li svoju dozu vitamina D? Provjerite kako znati da ste u deficitu i kako ga uzimati

2. Niste svjesni u kojoj mjeri sol utječe na okus jela

Kuhar, i voditelj TV emisije Salt, Fat, Acid, Heat za sol kaže da ima moć da promijeni okus svakog jela i da bez nje niti jedno jelo ne bi bilo istog okusa. Umanjuje okus gorčine te pojačava druge okuse jela kako bi u konačnici stvorilo harmoniju. Uz činjenicu da će utjecati na okus jela, kada se sol koristi je jednako važno. Tako je recimo neki umak najbolje začiniti na kraju kuhanja kako ne bismo pretjerali.

3. Koristite samo jednu vrstu soli

Ako pripremate curry nećete koristiti samo jedan začin, sito se odnosi i na sol. Stolna sol, morska sok i košer sol nisu sita stvar i možete otkriti kako je potrebno koristiti različitu sol za pripremu svakog jela. Iako su nam na prvi pogled jednake, veličina kristala soli može utjecati na okus jela, pa će tako oni manji možda biti i slaniji jer se brže tope.
Stolna stol ima najfinije kristale, i dobra za mnoga jela, ali možda nije najbolji izbor kao dodatak kolačima. Košer sol se najčešće koristi u restoranima, dok će morska sol biti odličan izbor za završni okus ili ukrašavanje jela. Ako želite pecivo ukrasiti solju, možda je dobro koristiti onu himalajsku jer osim što je ukusna lijepog je izgleda.

4. Koristite ju samo kako biste začinili jelo

Jasno je da je ovo konačni cilj, ali sol može pružiti i više. Sol djeluje kao konzervans, pa se uvijek dodaje zimnici. Može peći i ribu koju ste cijelu obložili u sol, a isto možete učiniti s povrćem. Osim toga, sol možete koristiti nakon čišćenja češnjaka kako biste uklonili neugodan miris s ruku, može produljiti vijek trajanja jabuka ili ukloniti mrlje od vina s tepiha.

Ovo su jela koja ne biste trebali naručiti u restoranu – postoji dobro objašnjenje

5. Neispravno pohranjivanje

Sol morate pohraniti na suhom i hladnom mjestu jer je cilj zaštiti je od vlage u zraku. Ako imate sol koja u sebi sadrži začine, puno će brže izgubiti okus od čiste soli. Ne znači ovo da sol morate pohraniti u najtamnije mjesto u podrumu, ali bi trebala stajati na polici gdje sunce direktno ne dopire. Najbolje ju je držati uz radnu površinu, jer kako kažu svako će jelo biti ukusnije kada se doda sol, pa neka vam bude pri ruci.

Ana A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo