Zdravstveni stručnjak podijelio je neugodne simptome povezane s alergijom, koji mogu uključivati oticanje oko usta i nadutost
Voće je generalno zdravo i svi bi ga trebali uvrstiti u svoju prehranu, no kod nekih izaziva neugodne simptome.
Nije neuobičajeno da ljudi imaju poteškoća s metaboliziranjem fruktoze – šećera koji se nalazi u voću, objašnjava dr. Donald Grant, liječnik opće prakse i viši klinički savjetnik u The Independent Pharmacy za The Mirror.
Je li prehlada ili alergija? Prepoznajte razlike kako biste si mogli pomoći
Kaže kako to može utjecati na ljude na brojne načine uključujući nadutost ili proljev, čak i alergijsku reakciju.
Iako se reakcije na hranu razlikuju od osobe do osobe, nije neuobičajeno doživjeti reakciju na voće, uključujući jabuke. One su jedna od najčešćih namirnica koje mogu uzrokovati oralni alergijski sindrom (OAS) Ovdje hrana izaziva alergijsku reakciju imunološkog sustava zbog proteina voća koji su slični proteinima peludi, objašnjava dr. Grant.
Dodaje kako su kruške, jabuke, šljive i trešnje neki od glavnih uzroka OAS-a, sa simptomima koji uključuju oticanje oko usana, usta i jezika. Neki od najčešćih vrsta voća na koje ljudi imaju alergijske reakcije uključuju jagode, kivi i avokado. Kao i kod većine alergija, tijelo će reagirati osipom, a drugi simptomi ovog alergijskog odgovora su mučnina i anafilaksija.
Ako imate problema s razgradnjom fruktoze, izbjegavajte voće poput jabuka, krušaka i manga zbog visokog udjela fruktoze, kaže dr. Grant.
Napominje kako se intolerancija na hranu može razviti u bilo kojoj fazi života, što otežava razumijevanje temeljnog uzroka simptoma. Kao i uvijek, razgovor s liječnikom može pomoći ljudima da pronađu najbolje sljedeće korake, uključujući izbjegavanje određene hrane u budućnosti.
N. M.