Zdravlje

Zdravlje

Nemojte trpiti! Odgađanje mokrenja štetno je za zdravlje

Trpite li prečesto i predugo pun mjehur riskirate neka ozbiljna stanja i bolesti

Sjedite u kinu pa vam se ne da, zapeli ste u prometu, gužva je na wc-u u kafiću… poznato? Mnogi će odmahnuti rukom i odlučiti malo istrpjeti, no stručnjaci kažu kako je bitno slušati svoje tijelo – i udovoljiti mu. Zato ne odgađajte mokrenje jer to može imati ozbiljne posljedice.

Rizik od inkontinencije

Dugotrajno zadržavanje urina stvara pritisak na mjehur i mišiće zdjelice. Radite li to često mišići mogu oslabjeti, što dovodi do inkontinencije. A to zaista ne želite. Inkontinencija je nemogućnost zadržavanja mokraće, a varira od “bježanja” ponekad to potpunog gubitka kontrole.

8 jednostavnih savjeta koji će vam pomoći da očuvate zdravlje bubrega

Bolesti bubrega i infekcije

Zadržavate li mokraću u tijelu dulje vrijeme možete postati osjetljiviji na urinarne infekcije, osobito ako imate problema s bubrezima. Pražnjenje mokraćnog mjehura tjera bakterije, koje su prirodno prisutne u urinarnom traktu, da izađu iz tijela. Ali kada zadržavate urin, bakterije se počinju nakupljati i razmnožavati, što dugoročno može dovesti do infekcija. U težim slučajevima može čak izazvati nakupljanje urina u bubrezima, što dovodi do ozbiljnog oštećenja.

Koliko često moramo mokriti?

Zdrav mjehur može čuvati oko 460 ml mokraće, a tijelu je potrebno oko 10 sati da bi tu količinu proizveo. Upravo toliko možete izdržati bez odlaska na toalet bez rizika od bolesti. Mokraća se filtrira kada iz bubrega putuje do mjehura.

Foto: Shutterstock

Normalno mokrenje ovisi od osobe do osobe, kao i o tome koliko tekućine pijete. Djeca imaju manje mjehure pa ih često moraju i prazniti, dok odrasli idu u prosjeku na toalet 4 do 10 puta u jednom danu.

Nemogućnost mokrenja

Osjećate li kako trebate na toalet no ipak se ne možete pomokriti, možda imate neki od sljedećih problema:

  • bolest bubrega
  • infekcija urinarnog trakta
  • problemi s povećanom prostatom
  • blokada koja sprečava pražnjenje mjehura

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo