Zdravlje

Zdravlje

8 jednostavnih savjeta koji će vam pomoći da očuvate zdravlje bubrega

Shutterstock

Pravilna prehrana i tjelesna aktivnost mogu prevenirati probleme s bubrezima.

Bubrezi su iznimno važni za pravilno funkcioniranje organizma, eliminiraju toksine, nužni su za rast kosti jer reguliraju razinu kalija i fosfora u krvi koji su osnova njihove strukture. Također aktiviraju vitamin D iz hrane pretvarajući ga u kalcitriol, koji pomaže u formaciji kosti. Bubrezi će regulirati i krvni tlak. 

I samo ovi podaci su dovoljni kako bismo shvatili koliko je važno održavati zdravlje bubrega i prevenirati moguće probleme. Ako su oni zdravi, tijelo će filtrirati i izbaciti sav otpad i proizvoditi hormone koji će pomoći da organizam pravilno funkcionira. Evo nekoliko savjeta kako održati zdravlje bubrega.

1. Budite aktivni i održavajte zdravu tjelesnu težinu 

Baš kao i zdrava prehrana, ova će navika prevenirati stanja poput dijabetesa i bolesti srca koja mogu voditi do oštećenja bubrega a isto tako će držati krvni tlak pod kontrolom što djeluje kao preventivna mjera za zdravlje bubrega.  No,  krenite postepeno jer i previše napora može učiniti štetu, a možete odabrati vožnju bicikla, hodanje ili trčanje. Što god vam je lakše i zabavnije, važno je da se krećete. 

2. Kontrolirajte razinu šećera u krvi 

Osobe koje imaju dijabetes ili bilo koje stanje koje može utjecati na povišenje razine šećera u krvi, može voditi do oštećenja bubrega. Kada stanice ne mogu koristiti glukozu, bubrezi rade puno teže kako bi filtrirali krv. Nakon godina tako napornog rada, može doći do oštećenja. Ali ako kontrolirate razinu šećera u krvi, možete smanjiti rizik od razvoja problema. 

Ne zanemarujte ove podle simptome koji mogu ukazivati na rak jetre

3. Kontrola krvnog tlaka 

Prije svega pazite na uno soli jer taj mineral utječe na zdravlje organizma na razne načine. Kod nekoga će se povećati razina proteina u urinu, što može oštetiti bubrege ili dodatno zakomplicirati stanje s kojim se već borite. Puno soli može utjecati i na pojavu povišenog krvnog tlaka, koji je često uzrok nastanka kamenaca , što može za vas biti jako bolno, ali može i utjecati na oštećenje bubrega.

Ako se hipertenzija javlja uz dijabetes ili bolesti srca, utjecaj na organizam može biti jako velik. Zdrav krvni tlak iznosi oko 120/80 i 139/89, a samo male promjene u navikama mogu pomoći pri njegovoj kontroli. U slučaju pojave visokog krvnog tlaka, kontaktirajte liječnika radi lijekova. 

4. Pazite što jedete 

Pretile osobe ili one koje imaju viška kilograma na žalost su u rizičnoj skupini od razvoja brojnih zdravstvenih problema koji mogu oštetiti bubrege, a to uključuje dijabetes, bolesti srca i bolesti bubrega. Pravilna prehrana bi trebala sadržavati malo soli, procesuiranog mesa… jedite svježe namirnice poput cjelovitih žitarica, bobičastog voća i ribe…

5. Ne zaboravite piti vodu 

Voda nam pomaže da u bubrege unesemo važne nutrijente i otpad premjesti u mjehur u obliku urina. Ako ne pijete dovoljno vode, mali filteri u bubrezima se mogu začepiti i tako dovesti do infekcija ili razvoja kamenca. Čak i blaga dehidracija može oštetiti bubrege, a to se često i događa. 4 do 6 čaša vode je otprilike dovoljno, ali tijekom ljeta sigurno puno više. 

6. Prestanite pušiti cigarete 

Pušenje povećava rizik od bolesti bubrega i raka bubrega te oštećuje krvne žile. Uz to pušenje može utjecati i na djelovanje lijekova za kontrolu krvnog tlaka, što je ozbiljan problem jer nekontrolirani krvni tlak može uzrokovati bolesti bubrega. 

Ako imate više od 65 godina i visoki krvni tlak, ovo su najbolje namirnice za doručak

7. Ne pretjerujte s lijekovima 

Neki lijekovi, poput onih protiv boli, mogu nanijeti štetu bubrezima ako ih se previše konzumira često. Inhibitori protonske pumpe jesu lijekovi koji smanjuju izlučivanje želučane kiseline te mogu povećati rizik od razvoja kroničnih bubrežnih bolesti stoga ih treba upotrebljavati samo kada liječnik tako preporuči. 

8. Provjerite zdravlje bubrega 

Ako ste u rizičnoj skupini od razvoja bolesti bubrega, dobra je ideja redovno provjeravati njihovo stanje, a to se posebno odnosi na osobe starije od 60 godina, one koji imaju bolesti srca, visoki krvni tlak koji se javlja kod njih ili u obitelji, pretile osobe i osobe koje vjeruju da je došlo do oštećenja bubrega. 

Redovnim pregledima čete znati kakvo je vaše stanje i je li potrebno unositi neke promjene. Prevencija je i u ovom slučaju najvažnija. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo