Zdravlje

Zdravlje

Neugodan miris znoja nije bezazlena stvar! Može biti znak bolesti

Nekada čak i velika količina dezodoransa ili omiljeni parfem ne mogu osigurati svježinu cijeli dan

Neugodan miris tijela je normalna stvar, a kada nije povezana s neim većim problemom, možete je opisati kao kombinaciju znoja, bakterija i prljavštine koja se skuplja na koži. Pojačava se s vremenom kako se više bakterija i znoja miješa na površini kože. Nije to ništa strašno kažu stručnjaci, jer bakterije s našim tijelom žive u simbiozi. 

Neki mirisi su zaista benigni, no drugi mogu biti signal da nešto nije u redu sa zdravljem. Neugodan miris tijela, urina ili stolice upućuje na probleme. Liječnici su tek zagrebali površinu povezanosti mirisa i zdravlja, a nedavna istraživanja pokazala su kako neke vrste raka kože psi koji imaju istančan osjet mirisa, mogu detektirati. 

Što uzrokuje neugodan miris?

Neugodan miris tijela se javlja zbog tri stvari: načina prehrane, stresa ili problema sa zdravljem. Ako je prvi razlog u pitanju, radi se o procesima metabolizma koji proizvode određene spojeve, odnosno molekule koje isparavaju i uzrokuju neugodne mirise. Osjetit ćete ga i u znoju. Primjerice, to znaju učiniti češnjak, luk, alkohol, riba… 

Kad je stres u pitanju, tu sve igra ulogu -od problema u ljubavnoj vezi do previše posla. Znojne žlijezde koje se nalaze ispod pazuha i na području prepozna su one koje proizvode drukčiji znoj – masniji. Kad se nalazite u stanju tjeskobe, ove će se žlijezde aktivirati i velika količina znoja u kombinaciji s bakterijama stvara jako neugodan miris. 

Znojenje, neugodni mirisi u pubertetu i u menopauzi… Zašto se javljaju, mogu li se spriječiti?

Zdravstveni problemi i neugodan miris

Liječnici objašnjavaju kako postoji sindrom mirisa ribe koji je rijetka gentska pojava gdje tijelo smrdi poput ribe, povrća koje je uvelo ili soje. 

Druga bolest jest jedna uzrokovana umjetnim sladilima zbog kojih tijelo poprimi miris – miša. S neugodnim mirisima povezane su bolesti jetre, dijabetes, bolesti bubrega, ali i čudan miris zadaha i znoja. 

Kako biste najlakše izbjegli nepoželjne mirise, jedite hranu koja nema takav miris, smanjite razinu stresa ili isprobajte novi dezodorans. Kako biste promijenili miris svog znoja, pokušajte na jezik svaki dan staviti kap ili dvije ulja s metvicom.

Smijemo li svakodnevno koristi dezodorans i na koje sastojke treba obratiti pažnju

No, nekada jednostavno trebate posjetiti liječnika. Može biti problem s higijenom, ali ako se događa nešto zaista čudno, trebali biste se posavjetovati sa stručnjakom

Foto: Shutterstock

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo