Zdravlje

Zdravlje

Novi tragovi prastarih bolesti pojavljuju se u crijevima 

Veze između ljudskog crijeva i bolesti kao što su Parkinsonova, artritis i dijabetes sve više izlaze na vidjelo i signaliziraju da je zdravlje tijela i uma možda ukorijenjeno u crijevima. 

Razumijevanje više o vezama između mikrobioma i kroničnih bolesti kao što su dijabetes, upalna bolest crijeva i pretilost glavni je europski cilj, obećavajući nove načine za rješavanje prastarih bolesti. 

Novi pristup liječenju kroničnih bolesti 

Naš sustav treba promatrati u svoj njegovoj složenosti, kakav postoji u prirodi, a ne samo proučavati pojedinačne sojeve ili nekoliko mikroba u posudi, kaže Paul Wilmes, profesor mikrobne ekologije na Sveučilištu u Luksemburgu koji vodi istraživački projekt o razlici između zdravih i bolesnih ljudi.  

Probavni mikrobiom je najveća i najvažnija mikrobna zajednica ljudskog tijela u stalnom, složenom kontaktu sa stanicama poput onih u jetri i mozgu. Interakcije koje uključuju dosad nepoznate mikrobne molekule otkrivaju iznenađujuće veze s poznatim bolestima. Parkinsonova bolest i reumatoidni artritis su žarišne točke. 

Parkinsonova zagonetka 

Dok se Parkinsonova bolest smatra moždanim poremećajem, Wilmes smatra da mogu postojati rani znakovi u crijevima da nešto nije u redu. 

Molekularna obilježja bolesti pojavljuju se rano u živčanim stanicama crijeva, mnogo prije nego što se pojave klasični simptomi koji uključuju probleme s kretanjem. Moguće je da molekule koje proizvode crijevne bakterije pokreću kaskadu koja se na kraju širi u mozak ili pogoršava bolest, možda povećanjem upale, ističe Wilmes. 

S druge strane, promjene u mikrobiomu mogle bi biti posljedica Parkinsonove bolesti, a ne uzrok. 

Reumatoidni artristis i mikrobiom 

Wilmes također proučava utjecaj crijeva na reumatoidni artritis, autoimunu i upalnu bolest u kojoj imunološki sustav napada pacijentove zglobove. 

Moglo bi biti da molekula ili mješavina molekula iz mikrobioma potakne početni upalni odgovor koji zatim pođe po zlu, rekao je Wilmes. 

Nova studija otkrila kako muškarci mogu smanjiti rizik od raka crijeva za 20 posto

Crijevna ID 

Prema Europskom laboratoriju za molekularnu biologiju jedna trećina mikroorganizama u crijevima – crijevna mikrobiota – zajednička je većini ljudi, dok su dvije trećine specifične za svaku osobu. Drugim riječima, mikrobiota u crijevima čovjeka je kao individualna osobna iskaznica. 

U tijeku su tisuće kliničkih ispitivanja kojima se pokušava uspostaviti veza između mikrobioma i niza različitih bolesti, rekao je Walid Hanna, glavni izvršni direktor belgijskog start-upa Perseus Biomics. 

Hanna i njegov tim dio su dvogodišnjeg projekta – Perseus MAP – koji je dobio sredstva EU-a za analizu mikrobioma pacijenata na način koji je jeftiniji i brži od postojećih tehnologija. 

Krajnji cilj je uređaj veličine pisača koji može brzo isporučiti rezultate istraživačima, farmaceutskim tvrtkama, tvrtkama za personaliziranu prehranu ili bolnicama. 

Tehnologija Perseus MAP učinit će profiliranje mikrobioma puno dostupnijim i mogla bi omogućiti medicinskim stručnjacima da uoče početke kronične bolesti prije nego što napreduje. 

Lekcije o prehrani 

Ono što ljudi jedu utječe na vrste mikroba u crijevima. 

To znači da se problemi crijevnog mikrobioma mogu riješiti ne samo lijekovima nego i prehranom, smatra Wilmesu. 

Prehrana s visokim udjelom prerađene hrane ili rafiniranih šećera pogoduje brzorastućim crijevnim mikroorganizmima, koji su često upleteni u uzrok bolesti. 

Namirnice koje su poželjnije odnose se na mediteransku prehranu, biljnu kuhinju koja se temelji na žitaricama, povrće, voće i maslinovo ulje te bogate antioksidansima, vlaknima i vitaminima. 

U slučaju reumatoidnog artritisa, drastične promjene u prehrambenim navikama, poput posta, mogu resetirati mikrobiom pacijenata i uzrokovati remisiju bolesti. 

H.A. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo