Zdravlje

Zdravlje

Nova studija otkrila kako muškarci mogu smanjiti rizik od raka crijeva za 20 posto

Prema istraživanju, muškarci koji jedu hranu bogatu povrćem, cjelovitim žitaricama, grahom i lećom mogu minimalizirati rizik od raka crijeva

Iako su u istraživanje bile uključene i žene, kod njih nije otkrivena veza između konzumiranja puno biljne hrane i manjeg rizika od raka, što znanstvenici pripisuju muškarcima koji imaju ukupno veći rizik od bolesti. U istraživanju, objavljenom u časopisu BMC Medicine, sudjelovalo je 79.952 muškaraca i 93.475 žena.

Kolorektalni (crijevni) rak treći je najčešći rak u svijetu, a rizik od razvoja kolorektalnog raka tijekom života je jedan od 23 za muškarce i jedan od 25 za žene. Nagađamo da bi antioksidansi koji se nalaze u hrani poput voća, povrća i cjelovitih žitarica mogli doprinijeti smanjenju rizika od raka debelog crijeva suzbijanjem kronične upale, koja može dovesti do raka, rekla je istraživačica Jihye Kim s južnokorejskog sveučilišta Kyung Hee.

Povrće i voće bogati su antioksidansima i vlaknima
Povrće i voće bogati su antioksidansima i vlaknima

Budući da muškarci imaju veći rizik od raka debelog crijeva nego žene, to možda objašnjava zašto je konzumacija većih količina zdrave biljne hrane povezana sa smanjenim rizikom od raka debelog crijeva kod muškaraca, ali ne i kod žena.

Autori su otkrili da postotak varira ovisno o rasi i etničkoj pripadnosti muškaraca. Na primjer, među muškarcima Japanaca smanjeni rizik od raka bio je 20%, ali je kod bijelaca iznosio 24%.

Možete imati rak debelog crijeva, a da to ne znate: Važno je na vrijeme prepoznati simptome

Pozdravljamo ovo istraživanje koje doprinosi našim vlastitim dokazima da konzumacija povrća, cjelovitih žitarica i graha smanjuje rizik od razvoja raka crijeva. Također preporučujemo da ljudi ograniče količinu crvenog mesa koje jedu i u potpunosti izbjegavaju prerađeno meso, rekla je dr. Helen Croker, voditeljica tumačenja istraživanja Svjetskog fonda za istraživanje raka.

Zanimljivo je da je u ovom radu biljna prehrana povezana s manjim rizikom od raka crijeva samo kod muškaraca. Nagađa se da bi jedan od razloga za to mogao biti taj što su muškarci općenito imali niži unos biljne hrane i veći unos životinjske hrane od žena, zaključila je dr. Helen Croker.

Ova američka studija pridonosi brojnim postojećim dokazima o prednostima uravnotežene prehrane bogate voćem, povrćem i vlaknima za muškarce i žene. To ne znači da su svo meso i životinjski proizvodi nezdravi. Uravnotežena prehrana može pomoći u održavanju zdrave težine, što također smanjuje rizik od raka.

Rak debelog crijeva sve se češće javlja kod mlađih osoba, a ovaj bi napitak mogao biti razlog

Nepušenje, smanjenje alkohola i sigurno izlaganje suncu još su neki važni načini za smanjenje rizika od raka, objasnila je Beth Vincent, voditeljica zdravstvenih informacija u Cancer Research UK.

A.H.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo