Zdravlje

Zdravlje

Možete imati rak debelog crijeva, a da to ne znate: Važno je na vrijeme prepoznati simptome

Na pregled je potrebno ići na prvu pojavu simptoma, ali je on i važna preventivna mjera.

Rak debelog crijeva se nažalost često otkiva, pa će tako dijagnozu dobiti jedan od 25 osoba tijekom života. 

Rak debelog crijeva drugi je po redu vodeći uzrok smrti zbog malignih bolesti u razvijenim zemljama, a četvrti diljem svijeta, tvrde stručnjaci, unatoč činjenici što se ova bolest može izliječiti kirurškom intervencijom ako je dijagnoza postavljena u ranijoj fazi. Trenutne terapije za ovu malignu bolest uključuju operaciju, kemoterapiju, biološku terapiju i zračenje. Rak debelog crijeva više nije bolest stariji od 60 godina, pa je tako deset do 20% oboljelih mlađe od 50 godina. Smjernice su se tako promijenile pa je savjet da se na preventivni pregled odazovu osobe koje imaju 45 godina. 

Možete li imati rak debelog crijeva a da to ne znate? 

Nije neuobičajeno da se ovo dogodi jer u ranoj fazi on ne mora imati nikakvih simptoma. Uzrok je to što rak u toj fazi nije velik pa ne uzrokuje očite probleme kao što je bol, krvarenje ili problemi s probavom. Isto tako kod mladih se pacijenata često ne provjerava je li u pitanju rak kao uzrok određenih simptoma. 

Kako možete spriječiti razvoj raka? 

Znamo da namirnice poput voća i povrća mogu uvelike utjecati na zaštitu zdravlja. Isto tako je dobro poznato da je prehrana bogata crvenim mesom (svinjetinom, janjetinom, govedinom) i procesuiranim namirnicama navika koja povećava šanse da će se razviti rak. Cigarete su jednako opasne i povezane s nizom opasnih bolesti. 

Većina osoba koja ima rak želuca prvo primijeti ovih pet simptoma

Koji su prvi simptomi raka debelog crijeva? 

Upravo je najgore to što često nema simptoma dok se ne razvije. Za pacijente koji imaju rak na lijevoj strani crijeva, krvarenje se može zamijeniti za hemeroide. Mnogi će isto tako odmahnuti rukom ako imaju problema sa stolicom, zatvorom ili ih muči nadutost ali to može biti simptom raka crijeva. Neobjašnjiv nagli gubitak kilograma isto tako može biti znak upozorenja ne samo za ovaj rak već za mnoge druge. 

Što trebate znati ako ste dobili dijagnozu raka debelog crijeva? 

Prvo pitanje koje morate postaviti liječniku je u kojoj je fazi razvoja bolest. u pitanju može biti rak crijeva, ali i koji se proširio na limfne čvorove ili bilo koji drugi organ u prsnom košu i abdomenu. ovisno o tome što nalazi kažu, liječnik će predložiti daljnje liječenje a možda i kirurški zahvat. 

Ako pacijent u obitelji već ima osobe koje su imale rak crijeva, svako je pametno napraviti genetsko testiranje. treba upitati liječnika i je li napravljena biopsija tumora. kako sama dijagnoza može značiti i veliki stres, potrebno je pitati liječnika kome se obratiti radi psihološke pomoći. 

Je li kolonoskopija važna? 

Preventivni pregledi su iznimno važni jer se rak debelog crijeva može spriječiti odstranjivanjem polipa koji se mogu otkriti na kolonoskopiji.Rak u ranoj fazi se isto tako može ukloniti ako se primijeti na vrijeme.

Ako je netko iz bliže obitelji imao karcinom debelog crijeva, odnosno ako je obiteljska anamneza pozitivna, potrebno ju je prvi put napraviti i deset godina ranije.

Mogućnosti u liječenju raka dojke: Što očekivati od liječenja raka dojke?

Kako je za zloćudnu preobrazbu polipa u karcinom potrebno nekoliko godina, tako se odstranjivanjem dobroćudnih polipa može relativno jednostavno spriječiti (prevenirati) nastanak karcinoma debelog crijeva. Zbog toga se ne treba često ponavljati kolonoskopija.

KAKO MOŽEMO PREVENIRATI KOLOREKTALNI KARCINOM?

“Pretilost je rizični faktor koji u sebi sadrži neumjerenost. Ako postoji ravnoteža unosa i fizičke aktivnosti, nemamo problema. Počnimo od najmlađih: prije samo 30 godina radijus kretanja (hodanje, bicikl) djece u osnovnoj školi je bio pet kilometara, danas je 300 metara!!! Nije nužno da svugdje idemo autom ili električnim romobilom, primjerice na sportsku aktivnost u trajanju od 45 minuta. Hrana koja ima antioksidativni i protuupalni potencijal smanjuje rizik, kao i prehrana s puno žitarica, povrća i voća, bez pržene hrane. Postoje ispitivanja koja su učinak takve prehrane uspoređivale s učinkom acetilsalicilne kiseline za koju se zna da, ako se dugoročno koristi (interval od 10 godina), smanjuje rizik od tumora debelog crijeva. Kronična prekomjerna konzumacija alkohola stvara propusnost sluznice crijeva i dokazan je rizični faktor. Prigodna konzumacija alkohola odnosi se na jednu čašicu, čašu ili kriglu, ovisno o vrsti alkohola, i to ne svakodnevno! Razlika između ove dvije kategorije jasno se vidi u jednostavnim nalazima krvi, prvenstveno enzimima jetre i statusa zgrušavanja. U općoj populaciji je granica prigodnog konzumiranja alkohola prelabava. Crveno meso je također višestruko potvrđen rizičan faktor. Rizik se donekle umanjuje ako se konzumira u kombinaciji s lukom i salatom, ali ne baš svakodnevno”, objašnjava dr. med. Iva Kirac, spec. kirurške onkologije i abdominalne kirurgije na Klinici za tumore KBC-a Sestre milosrdnice.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo