Zdravlje

Zdravlje

Većina osoba koja ima rak želuca prvo primijeti ovih pet simptoma

Shutterstock

Simptomi nisu uvijek jasno vidljivi.

Iako je pojavnost raka želuca u zapadnim zemljama u padu, on je još uvijek jedan od najčešćih oblika raka.

Sveukupno petogodišnje preživljenje bolesnika s rakom želuca iznosi oko 30%. Tako nizak postotak uvjetovan je relativno kasnim otkrivanjem u mnogih, nakon što se je rak već proširio i na druge organe. U bolesnika u kojih se tumor nije proširio izvan želuca, petogodišnje preživljenje je oko 65%. Ako su zahvaćena okolna tkiva i lokalni limfni čvorovi preživljenje je 30%, a ako se je prije postavljanja dijagnoze proširio u druge organe i dijelove tijela, petogodišnje preživljenje iznosi 5%. Valja naglasiti da statističke podatke treba tumačiti s oprezom, jer se individualni tijek bolesti može značajno razlikovati.  

Rizik pojave raka želuca raste sa životnom dobi; uglavnom su to osobe starije od 55 godina. Muškarci dva puta češće obolijevaju od žena.

Dugotrajna infekcija bakterijom H. pylori koja živi na sluznici želuca jedan je od primarnih uzročnika raka želuca. Rizik za pojavu raka je veći u osoba koje u obitelji imaju ili su imali oboljelog rođaka, uz neke rijetke genetske poremećaje koji povećavaju rizik pojave raka želuca. Prehrana s puno soli, što uključuje sušenu, dimljenu i usoljenu hranu, prethodno kirurško liječenje (resekcija želuca), pušenje i ekscesivno pijenje alkohola također povećavaju rizik za rak želuca.

Simptomi nisu uvijek jasni, no neki se javljaju vrlo rano i ne bi ih trebalo zanemarivati. 

1. Gubitak kilograma 

Neobjašnjiv gubitak kilograma je često jedan od prvih simptoma da nešto sa zdravljem nije kako treba i nikada se ne bi trebao zanemarivati. “Za mnoge osobe s rakom upravo je ovo prva indikacija bolesti, kada se kilogrami gube bez razloga, važno je posjetiti liječnika”; navodi hematolog dr. Munveer Bhangoo. 

Kako se onkolozi štite od raka? Neki njihovi odgovori će vas jako iznenaditi

2. Natečen trbuh 

“Liječnik bi trebao moči opipati masu u trbuhu na pregledu. Često će se kao simptom javiti čudan osjećaj u trbuhu, a bol se može pogoršavati kako se razvija tumor. Neke namirnice mogu biti uzrok promjena, a to je dijeta koja uključuje procesuiranu i prženu hranu, sol i fermentirano povrće”, stoji na stranicama Američke udruge za rak. Dokazano je i kako povrće i voće mogu smanjiti rizik od razvoja raka želuca. 

3. Bol u trbuhu 

Stalna i neobjašnjiva bol u trbuhu bi mogla biti simptom raka, posebno ako je lokalizirana u gornjem dijelu trbuha. Kako navode stručnjaci simptomi se znaju kasno javiti, ali kada se to dogodi može se raditi o poteškoćama s probavom ili o boli na gornjem dijelu trbuha. Na žalost simptom se ne mora javiti do uznapredovale faze raka. Kasnije se javiti može povraćanje i tamna stolica. Rak želuca koji se širi do ostalih dijelova tijela se naziva metastaza, a simptomi će se javiti ovisno o mjesto gdje se je proširio. Rak koji se proširio na jetru može uzrokovati žutilo kože, ako se proširio na trbušnu šupljinu može doći do natečenosti trbuha. 

4. Gastritis 

Gastritis je čest simptom raka želuca, kažu stručnjaci, a dr. Joyce navodi kako će doći do nakupljanja tekućine u trbuhu ako se radi o velikoj tvorevini. Određeni faktori mogu utjecati an pogoršanje gastritisa, što može i povećati šanse da će se razviti rak. Problem pretilosti se javlja diljem svijeta, a upravo ona može uzrokovati razne promjene koje mogu voditi do razvoja raka. Dijagnoza Barrettovog jednjaka, prema pisanju Johns Hopkins Medicine, može uzrokovati kronični gastritis, tako da ne mora u pitanju biti rak, ali može biti opasno ako se ne liječi. 

5. Mučnina i povraćanje 

Mogu biti rani znaci raka želuca, a može se pojaviti i krvi. Kako su simptomi slični i drugim stanjima, rak može uznapredovati ako se ne primijeti na vrijeme stoga je važno posjetiti liječnika ako primijetite i ove promjene. 

Rak pluća – 6 iznenađujućih simptoma koje ne smijete ignorirati

“Rak želuca se češće javlja kod osoba koje su odstranile dio radi neke druge dijagnoze, a može ustvari uzrok biti manja proizvodnja kiseline što će dopustiti bakterijama da se razmnožavaju. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo