Zdravlje

Zdravlje

4 jednostavna i znanstveno dokazana načina prevencije malignih oboljenja

Preventivne mjere su prvi korak zaštite od nastanka raka, a promijene stila života i zdrave navike koje možete prihvatiti već danas, sigurno će u tome pomoći.

Donosimo popis navika koje biste trebali usvojiti, a posebne su po tome što je svaka od njih znanstveno dokazana!  

1. Vježbajte: Aktivnost će poboljšati raspoloženje

Planinarenje, bicikliranje, trčanje… sve su to aktivnosti koje će poboljšati zdravlje, a dokazano je da sprečavaju razvoj bolesti.  Studija provedena na Harvardu je pokazala kako vježbanje utječe na raspoloženje, a može olakšati stanje depresije koja pak može uzrokovati nastanak raznih oboljenja.

Usvojite ovu jednostavnu naviku ako želite dugo živjeti

2. Slobodno vrijeme provodite u prirodi

Svjež zrak, povjetarac, vrijeme bez mobitela; priroda je dokazano odličan način za podizanje imuniteta i poboljšanje zdravlja. 
Istraživanja su dokazala kako je prirodni okoliš posebno bogat svojstvima koja su nužna za oporavak organizma. Također, dokazano je da su ljudi puno sretniji u prirodi nego u zatvorenim prostorijama. 

3. Njegujte pozitivne emocije 

Ako želite biti dobro raspoloženi, vježbajte sreću i dobro raspoloženje. Dr. Barbara Fredrickson, profesor Pozitivne psihologije je objavila istraživanje koje je dokazalo poveznicu između pozitivnih emocija i prilike da se poboljša zdravlje. Kako vježbati “pozitivizam”? Budite prisutni i svjesni svakog trena svog života te sve naučite okretati u svoju korist. 

Zašto toliko teško priznajemo da smo u krivu?

4. Volontirajte i pomažite

Mjerenjem hormona i aktivnosti mozga, istraživači su saznali kako pomažući drugima pomažemo i sebi tako da nam to pruža neopisivo zadovoljstvo. Zaključimo kako je dokazano da što više dajemo, to smo sretniji! Volonteri se za vrijeme rada nikada ne žale na stres, ljutnju ili anksioznost. Socijalni kontakt i pomaganje drugima imaju jak efekt na vaše psiho-fizičko zdravlje jer ništa ne rješava stresa brže od osjećaja povezanosti s drugim živim bićem. 

5 razloga zašto volontirati u azilu za životnije

A. A:

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo