5 razloga boli u vratu - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

5 razloga boli u vratu

Foto: Shutterstock

Ukočenost i bol u vratu vrlo su česte tegobe, koje se mogu javiti u svakoj dobi. Često su posljedica kontrakcije mišića, a otežavaju kretanje i stvaraju osjećaj neugode!

1. Ukočenost vrata

Razlikujemo urođenu tj. „miogenu“  i tijekom života stečenu tj. „običnu“ ukočenost vrata.

Kod „obične“ ukočenosti vrata riječ je o kontrakciji mišića, izazvanoj naglim pokretom, najčešće pogrešnim položajem dulje vremena tijekom spavanja ili propuhom. Predispozicija može biti i neki degenerativni poremećaj u podlozi, kao što je npr. artroza. Simptomi su snažna bol i otežano kretanje, a često i nepokretnost. Bol nastaje i nestaje iznenada. Bol se javlja uslijed nakupljanja mliječne kiseline koja direktno podražuje živčane završetke.

S druge strane „miogena“ ukočenost vrata posljedica je urođenog skraćenja bočnog/bočnih mišića vrata koje je uzrokovano upalom mišićnih vlakana tijekom embrionalnog razvoja ili hematomom (krvarenjem u mišić) nastalim tijekom prolaska kroz porođajni kanal. Simptomi miogene ukočenosti su bolan i iskrivljen vrat (nagnut na jednu stranu) te ograničeni ili čak potpuno onemogućeni pokreti glavom.

LIJEČENJE

Za akutnu bol koriste se analgetici, najčešće nesteroidni antireumatici. Upotrebljavaju se led i hladni oblozi, a u težim slučajevima se može primijeniti i privremena imobilizacija vrata ovratnikom. Lijekovi za opuštanje mišića i masaža također mogu biti od pomoći. Od analgetika povoljan učinak, s malo nuspojava, ima paracetamol, a dobro bi ga bilo uzeti već kod prvih simptoma. Međutim, prije uzimanja bilo kojeg lijeka, prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika. Ne prođe li bol za tjedan dana, svakako se javite svom liječniku.

U kasnijoj fazi preporučuju se vježbe istezanja, lagane manualne tehnike obavljane od strane stručnjaka te se provodi edukacija pacijenta kako bi se spriječilo ponavljanje stanja. U teškim kroničnim slučajevima kada se nije uspjelo postići poboljšanje gore navedenim mjerama, kao i u slučajevima miogene ukočenosti vrata, može se učiniti kirurški zahvat, koji se sastoji od presijecanja skraćenoga mišića tako da on ponovo zadobije

2. Artroza zatiljka

Artroza je degenerativna bolest zglobova koja nastaje kao posljedica degenerativnih promjena u zglobnoj hrskavici. Kao posljedica oštećenja (degeneracije) zglobne hrskavice dolazi do promjena oblika samih zglobnih tijela (čašice i glavice), uz eventualno stvaranje koštanih trnova te posljedične upale mekih tkiva u neposrednoj okolini zgloba. Bolest se javlja gotovo uvijek kod osoba iznad pedesete, no može se javiti i ranije. Degenerativne bolesti imaju kronični tijek, mogu biti potaknute nekom inicijalnom traumom, ali to nije direktan uzrok. Simptomi koji se javljaju su vrtoglavica, glavobolja i ukočenost vrata. Točna se dijagnoza može postaviti pomoću anamneze, rentgena, ultrazvučne pretrage ili CT-a odnosno magnetne rezonancije.

LIJEČENJE

Najdjelotvornije liječenje je lagana gimnastika (kružni pokreti vratom). U akutnoj fazi bolesti mogu se uzimati lijekovi protiv bolova i za opuštanje mišića. Postoje i lijekovi protiv artroze koji djeluju na hrskavicu zglobova i mogu pomoći u zaustavljanju bolesti.

3. Hernija diska

Hernija (dislokacija) diska je stanje kad se elastična i potporna struktura između dva kralješka (disk) koji ima ulogu “jastučića”, deformira i pomakne sa svog mjesta. Uslijed pomaka dolazi do stvaranja pritiska na korijene živaca koji izlaze iz kralježničke moždine. Taj pritisak izaziva snažne bolove u vratu i rukama.

LIJEČENJE

Zasniva se na vježbama rehabilitacije, lijekovima protiv boli i upale, a u slučaju hernije diska na vratnoj kralježnici, može biti neophodna imobilizacija vrata posebnim krutim ortopedskim ovratnikom. U slučaju da bolovi nikako ne prestanu, katkada može biti potreban kirurški zahvat.

4. Ciste na vratu

Ciste na vratu mogu biti prisutne već od rođenja, kao posljedica promjena u razvoju struktura u embrionalnom stadiju. Ciste su male vrećice, mogu ostati prazne cijeli život no mogu prerasti i u prave ciste koje su ispunjene tekućinom. Najčešće su smještene na bočnoj strani vrata. U slučaju da se upale, počinju stvarati probleme. Do upale može doći u bilo koje životno doba. Javljaju se otečenost i snažna bol, a dolazi i do stvaranja male rupice iz koje izlazi tekućina. Najveća opasnost je infekcija.

LIJEČENJE

U slučaju infekcije upaljene ciste liječe se antibioticima, a problem se može definitivno riješiti samo kirurškim odstranjenjem cijele ciste.

5. Otečenost limfnih čvorova

Akutna upala limfnih čvorova vrata može biti posljedica infekcije u ždrijelu, ustima, uhu. Javljaju se jedan ili više otečenih čvorova na bočnoj strani vrata. Bol je ograničena, no ponekad snažna. Otečenost može potrajati mnogo dulje od bolesti koja ju je izazvala. Dijagnozu postavlja liječnik nakon pažljivog pregleda i palpacije bolnog dijela.

LIJEČENJE

Liječi se lijekovima protiv boli i upale, a u slučajevima bakterijske infekcije antibioticima.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo