Zdravlje

Zdravlje

6 razloga zašto imate loš zadah

Loš zadah jedna je od stvari radi kojih vas ljudi mogu izbjegavati, a uzrok tome bi mogli biti ozbiljni zdravstveni problemi.

Uobičajeni uzroci lošega zadaha su pušenje, smrdljiva hrana, zadah nakon buđenja i alkohol. No, postoji mogućnost da zadah neće biti prijatan ni nakon što operete zube. Donosimo vam neke od manje poznatih razloga, zato pripazite na to kako će upravo zadah utjecati na sliku o vama.

1. Dišete na usta

Zubar Hadie Rifai iz Klinike Cleveland objašnjava kako disanjem na usta slina isparava što isušuje usnu šupljinu i onemogućava čišćenje svih čestica hrane.

Disanje na usta uobičajeno je za vrijeme prehlade i alergija, spavanja te kod sportaša. Liječnik preporučuje da pripazite na svoj zadah, ali i svoju potrebnu dehidraciju koja se smanjuje disanjem na usta.

2. Izbjegavate obroke

Preskakanjem obroka ne postižete ništa dobro. Kada ne jedete, tijelo ne proizvodi dovoljno sline, te se čestice one hrane koju ste jeli u nekom trenutku ostaju u usnoj šupljini i stvaraju loš zadah.

3. Uzimate lijekova

Neke vrste lijekova poput antihistaminika, diuretika, antipsihotika te lijekova za opuštanje mišića zbog svojih svojstva mogu izazvati nuspojave kao što su suha usta. U tom slučaju nema proizvodnje dovoljno sline, a time se i nastanjuju bakterije. Budući da u većini slučajeva ne smijete prekidati terapiju lijekova, pokušajte očistiti jezik i zube nakon svakog obroka.

4. Imate karijes

Stvaranjem karijesa postoji mogućnost nagrizanja zubi što može dovesti do šupljina. U tim šupljinama se nakupljaju komadići hrane koji ondje ostaju dulje nego obično jer ih vrlo teško očistiti. Te čestice hrane izazivaju loš zadah.

5. Imate visoki šećer

Liječnik John Grbic sa Fakulteta za dentalnu medicinu u New Yorku napominje ako bolujete od dijabetesa tipa 1 da pripazite na miris svoga zadaha. Ako je vaš zadah slatkastoga mirisa postoji mogućnost da doživljavate dijabetičnu ketoacidozu, vrlo opasnu za oboljele od dijabetesa, a može uzrokovati srčani udar ili otkazivanje bubrega.

Ostali simptomi su učestalo mokrenje, mučnina i ukočenost mišića. Ako vam se ovo događa, a nemate postavljenu dijagnozu dijabetesa, dr. Grbic preporuča da posjetite liječnika.

6. Bolujete od Sjogrenovoga sindroma

Sjogrenov sindrom je poremećaj imunološkoga sustava, a pojavljuje se uglavnom kod žena srednjih godina te onih sa drugim autoimunim bolestima poput lupusa i artritisa. Oboljeli od ovoga sindroma imaju učestalo suha usta te zbog toga i loš zadah. Godine 2011. tenisačici Venus Williams dijagnosticirana je ova bolest, što znači da je svaka dobna skupina jednako ugrožena.  

Hemofilija – što morate znati o liječenju ove bolesti?

Foto: Shutterstocki

M.S.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo