6 tihih i nejasnih simptoma raka debelog crijeva koje je lako previdjeti - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

6 tihih i nejasnih simptoma raka debelog crijeva koje je lako previdjeti

shutterstock

Na žalost, ne radi se o tako rijetkoj bolesti pa je od velike važnosti na vrijeme prepoznati simptome kako bi se što ranije započelo s liječenjem.

Rak debelog crijeva drugi je po redu vodeći uzrok smrti zbog malignih bolesti u razvijenim zemljama, a četvrti diljem svijeta te predstavlja drugi najčešći uzrok smrtnosti od malignih bolesti u našoj zemlji.

Nažalost, simptomi raka debelog crijeva mogu biti nejasni ili se lako mogu pobrkati s drugim stanjima (nasljedno opterećenje, dijetne navike, prekomjerna težina i debljina, smanjenje tjelesne aktivnosti, pušenje). Upravo je zato od velike važnosti provoditi preventivne pretrage, pogotovo ako su u pitanju visokorizične skupine.

Ako se rak debelog crijeva otkrije ranije i liječenje započne odmah, on je izlječiv.

Ako primijetite bilo koji od ovih simptoma, nazovite liječnika.

1. Anemija

Dijagnoza anemije može biti prvi znak unutarnjeg krvarenja, čak i ako nemate nikakve druge simptome, a posebno je važan ovaj simptom za žene koje su prošle menopauzu. Jako je neobična činjenica da osoba može krvariti i do 6 mjeseci prije nego li se to primijeti u stolici, navodi Patricia Raymond, gastroenterolog. Ako primijetite ove simptome anemije posjetite liječnika.

2. Ne možete do daha

Drugi simptom polaganog unutarnjeg krvarenja je nedostatak daha. Ako se ne radi o agresivnom krvarenju kada već i povraćate krv, tijelo otpušta više plazme u krv bez proizvodnje željeza i crvenih krvnih zrnaca, pojašnjava Raymond te dodaje kako taj proces prevenira gubitak krvi u velikim količinama ali reducira posao krvi da prenosi kisik, što za posljedicu može donijeti poteškoće s disanjem, jedan od simptoma raka crijeva.

10 simptoma koji ukazuju na početak Alzheimerove bolesti – jedan je posebno vidljiv

3. Naduti ste i imate grčeve

“Kada se stvari ne odvijaju kako bi trebale u crijevima, dolazi do zatvora ali i grčeva“, navodi Randall F. Holcombe, MD, gastroenterolog. Naravno, za ove pojave može postojati puno razloga ali ako stanje ne prolazi, posjetite odmah liječnika. Ako osjetite jaku i stalnu bol desnoj strani trbušne šupljine to može biti znak da se radi o kasnoj fazi bolesti koja se već proširila na jetru.

4. Muči vas zatvor već predugo

Zatvor koji se javi samo ponekad i često je posljedica hrane, nije nešto oko čega bi se trebali zabrinjavati, ali ako se pretvori u nešto što ne prolazi, može se raditi o simptomu raka crijeva. Ako se upravo ovaj  teži slučaj dogodio vama, svakako posjetite liječnika.

5. Stolica je iznimno neugodnog mirisa

Nije na odmet obratiti pažnju na to što je završilo u WC školjci, pa čak i ako ne vidite krv, stolica može otkriti puno toga o zdravlju.

Ako vam stolica inače „debela“, a posljednje vrijeme vidite da je jako tanka ili neobičnog oblika, može se raditi o polipima koji su se razvili i mijenjaju oblik stolice. Stalni proljev također može biti simptom raka crijeva.

10 tihih i ranih simptoma koji mogu otkriti da imate dijabetes tip 2

6. Stolica vam je čudne boje

Krvarenje iz rektuma dodaje stolici crvenu boju, ali ako je ona tamna isto može biti signal da imate problema s crijevima i da je u njima krv. Iako se može raditi i o simptomu čira, isto tako može upozoravati i na rak crijeva.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo