Zdravlje

Zdravlje

Akne ostavljaju i psihološki učinak na tinejdžere

Liječnici bi trebali obratiti posebnu pažnju na psihološke učinke akni na tinejdžere, tvrde američki stručnjaci.

Pubertet je hormonalno turbulentno razdoblje i upravo zato se među mnogim tinejdžerima javljaju akne. Osim što predstavljaju neestetski problem, neki se adolescenti mogu susresti s mentalnim poteškoćama uzrokovanim aknama, što uključuje depresiju, tjeskobu, pa čak i suicidalne misli.

Tako tvrde dermatolozi Baptističkog medicinskog centra Sveučilišta Wake Forest, dodajući kako bi liječnici trebali obratiti pozornost na ove simptome te tako pomoći prije nego što se situacija pogorša.

Američki je tim dermatologa analizirao prethodno objavljene studije o psihološkom učinku akni na tinejdžere. Osim česte pojave negativnih psiholoških utjecaja na tinejdžere, istraživači su ustanovili su kako roditelji nisu uvijek educirani o mogućnostima liječenja akni ili režimu prehrane koji najbolje odgovara tinejdžerima u pitanju.

“Tinejdžeri koji imaju akne ne bi trebali patiti. Trebali bi razgovarati sa svojim liječnikom. Ne moraju svi imati poteškoće kada se nose s aknama, no za druge ovo stanje može imati potencijalno velike i negativne učinke na njihov život”, tvrdi dr. Steve Feldman, voditelj istraživanja objavljenog u stručnom časopisu Dermatology Online Journal.

Do sličnih su zaključaka došli švedski stručnjaci koji su prošle godine proveli studiju nad 6000 osoba. Ustanovili su kako su osobe s teškim oblikom akni i do dva puta sklonije pokušaju samoubojstva od
vršnjaka s blažim oblikom oboljenja. Akne udvostručuju rizik od suicida!

Terapija za akne

Akne se počinju javljati oko 14. godine u djevojčica
i oko 16. u dječaka, a vrhunac dostižu od 16. do 17. godine u djevojčica i od
17. do 18. u dječaka. Smatra se da nestaju spontano oko 20. godine života.

“Nekad je za to dovoljna samo lokalna terapija (kreme, gelovi i sl.), no ukoliko unatoč redovitoj i dovoljno dugoj (barem mjesec dana) primjeni istih i dalje izbijaju akne, tada je potrebno u terapiju uključiti i sistemski lijek (antibiotik ili drugi). Klinička slika akne tijekom puberteta ima svojih (katkada i većih) oscilacija, pa je u određenom periodu dovoljna samo lokalna, ali u fazama pogoršanja nužna i sistemska terapija”, napisala je dermatovenerologinja Jelena Maštrović Štefekov u našoj rubrici Halo doktore.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo