Zdravlje

Zdravlje

Ako prihvatite ovaj savjet, smanjili ste šanse za razvoj infarkta za 50 posto!

Shutterstock

Ako krenete s tjelovježbom postepeno, ali joj redovito posvećujete pažnju, budite svjesni da je to najbolji način za prevenciju razvoja krvožilnih bolesti ali i infarkta.

Stručnjaci iz Američke udruge za srce su upravo potvrdili kako osobe koje odmah krenu s teškim vježbama i zahtjevnim režimom, poput maratona, imaju 40 posto veće šanse da će doživjeti srčani udar.

5 najčešćih razloga boli u prsima koji nisu povezani sa srcem

Objašnjenje je jasno, ovakav način srcu stvara jak pritisak jer nije “naučeno” na tako zahtjevan trening, ali ako se pripremate za spomenuti maraton i krenete polako, kako i priliči početniku, poboljšat ćete zdravlje srca dugoročno.

Nakon proučavanja 300 znanstvenih studija, stručnjaci su zaključili kako pojedinci koji su se uključili u aerobne aktivnosti kao što je hodanje, bicikliranje ili plivanje smanjili šanse za razvoj srčanog udara za čak 50 posto!

Voditelj studije Barry A. Franklin je zaključio:

Vježbanje je lijek i svima je jasno kako će umjerena aktivnost poboljšati kardiovaskularno zdravlje. Ipak, više ponekad nije bolje i može dovesti do bolesti srca, posebno kada su u pitanju neaktivne osobe te oni koji imaju problema sa srcem ali im oni još nisu dijagnosticirani.

Dodaje kako se treba krenuti polako, od jednostavnih vježbi te postepeno razvijati svoje sposobnosti. Ovo se odnosi i na osobe koje su možda nekad bile jako aktivne. Ovi su zaključci objavljeni u magazinu Cirkulacija.

Prevenirajte visoki tlak i druge bolesti: Ovo su namirnice koje vaše srce ne voli

Prije nego krenete s tjelovježbom, posjetite liječnika. Ako imate problema sa srcem, on će najvjerojatnije napraviti neke testove kako bi utvrdio koliko tjelovježbe možete podnijeti.

Jedno je istraživanje dokazalo da hodanje kod srčanih bolesnika ima isti učinak kao i rehabilitacijski programi u klinikama. 

“Hodanje i trčanje pružaju idealan test zdravstvenih dobrobiti, jer uključuju iste mišićne skupine i iste aktivnosti pri različitim intenzitetima”, objasnio je Paul Williams, voditelj studije. Njegov je tim analizirao preko 33.000 trkača i 15.000 šetača. Kada se koristila jednaka ukupna energija za hodanje umjerenog intenziteta kao i trčanje žustrog tempa, rezultat je bila podjednako smanjenje rizika od hipertenzije, povišenog kolesterola, dijabetesa te koronarne bolesti srca.

Koju god aktivnost odabrali, izvodite ju umjerenim tempom, a na kraju se polagano smirite. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo