Zdravlje

Zdravlje

Ako vam otiču ova tri mjesta na tijelu, možda se radi o simptomima dijabetesa

Naticanje bilo kojeg dijela tijela sigurno nije ugodno iskustvo

Može biti posljedica udarca ili čak prekomjernog unosa soli u organizam. Stručnjaci ipak kažu kako, ako se pojavi na određenim dijelovima tijela, može biti znak dijabetesa. Saznajte na što je to potrebno obratiti posebnu pažnju

Obratite pažnju na ruke, gležnjeve i stopala

Ovaj simptom naravno ne smijete nikad ignorirati, jer je to način na koji tijelo govori da nešto nije u redu. Ali ako otok primijetite na rukama, zglobovima i stopalima, može se raditi o simptomu dijabetesa, prema pisanju stranice diabetes.co.uk. takvi otoci koji su uzrokovani nakupljanjem tekućine u organizmu se nazivaju edemi.

Šećerna bolest (diabetes mellitus) označava skupinu metaboličkih poremećaja čija je osnovna karakteristika hiperglikemija, odnosno povećana razina glukoze/šećera u krvi. Poremećen metabolizam glukoze nastaje uslijed manjkavog djelovanja inzulina, a ono je posljedica poremećaja u izlučivanju inzulina, poremećaja njegovog djelovanja ili kombinacije navedenog. Oboljeli se, zbog prikrivenih simptoma, u većini slučajeva javljaju liječniku kada je već kasno. Bolest prolazi neprimjetno, a povišen šećer vremenom nepovratno oštećuje živce i krvne žile i može dovesti do hipertenzije, infarkta srca, moždanog udara, sljepoće, gangrene noge, teškog oštećenja bubrega, povećava sklonost infekcijama i smanjuje osjećaj boli.

Postoje i drugi uzroci naticanja vezanih za dijabetes

Loša cirkulacija je najčešći uzrok, a vezan za dijabetes, ali nije jedini. Prema pisanju Healthline.com, drugi faktori mogu biti pretilost, problemi sa srcem ili bubrezima, niskim razinama proteina i uzimanjem lijekova. Venska insuficijencija je također mogući uzrok, a radi se o stanju kada vene u nogama ne dopuštaju krvi da ide do srca. Svakako je potrebno razgovarati s liječnikom kako biste vidjeli je li u pitanju dijabetes.

5 zabluda o Parkinsonovoj bolesti: Ne utječe samo na kretanje, simptomi su i znojenje, tjeskoba, oslabljen miris…

Postoje i stvari koje možete sami učiniti kako biste smanjiti naticanje. Nogu ili ruku podignite u zrak, nosite sportske čarape, vježbajte i smanjite unos soli u organizam. Važno je piti i puno vode, uzimati magnezij i svaki sad ustati i malo šetati, ako puno vremena provodite u ležećem ili sjedećem položaju.

Koji su simptomi dijabetesa?

Često mokrenje i žeđ: Prosječna osoba mokri između četiri i sedam puta u jednom danu, međutim osobe oboljele od dijabetesa mokre češće. Pod normalnim okolnostima naše tijelo reapsorbira glukozu kako ona prolazi kroz bubrege, no kada dijabetes prouzroči skok šećera  u krvi, višak šećera (glukoze) se nakuplja u krvi. Bubrezi moraju pojačano raditi kako bi uspjeli filtrirati i apsorbirati taj višak šećera, no ako ne mogu pratiti taj tempo, višak šećera se izlučuje putem mokraće. Zato se javlja povećana potreba za mokrenjem.
Češće mokrenje dovodi do dehidracije i veće potrebe za tekućinom. Logično, češća konzumacija tekućine pojačat će i potrebu za mokrenjem.

Neželjen gubitak težine: S obzirom na to da tijelo ne dobiva dovoljno energije iz konzumirane hrane, ono će samo početi sagorijevati mišiće i masne naslage kako bi kompenziralo taj nedostatak. To znači da možete smršavjeti čak i ako imate uobičajene prehrambene navike ili ne mijenjate svoju razinu tjelesne (ne)aktivnosti.

Mučnina i poriv za povećanjem: Jednom kada je tijelo primorano trošiti masne naslage, ono stvara ketone koji se nakupljaju u krvi. Jednom kada njihova koncentracija dosegne opasnu razinu, dolazi do moguće pogubnog stanja ketoacidoze. Upravo ovi ketoni mogu prouzročiti osjećaj mučnine.

Evo što jesti, a koje biste namirnice trebali izbjegavati ako vas muči anemija

Suha usta i svrbež kože: S obzirom na to da tijelo koristi više tekućine za mokrenje, to podrazumijeva manje vode za ostale organe i potrebe tijela. Dehidracija uzrokuje suhoću ustiju, a suhoća kože rezultira svrbežom.

Mućenje vida: Promjena u razini tekućine u tijelu može dovesti do oticanja očiju i tako prouzročiti probleme s vidom, koji se muti. Oči doslovce mijenjaju svoj oblik i gube sposobnost izoštravanja predmeta.

Gljivične infekcije: Gljivice se hrane šećerom, tj. glukozom. Ako je imate previše, gljivice će doslovce “poludjeti” za njom i nekontrolirano se razmnožavati. Gljivične su upale dugotrajne i teške za pobijediti, a najčešće se javljaju između prstiju i nožnih prstiju, ispod dojki te oko spolnih organa.

A: A.

Foto: Shutterstock

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo