Zdravlje

Zdravlje

Evo što jesti, a koje biste namirnice trebali izbjegavati ako vas muči anemija

Prema podacima, anemija uzrokovana manjkom željeza je najčešći poremećaj nutritivnog statusa na svijetu.

Kompleksan je odnos između vaše anemije i hrane koju jedete, ne radi se samo o unosu namirnica bogatih željezom i tome kako vaš organizam sposoban njega apsorbirati.
Ovo su primjeri namirnica koje će poboljšati apsorpciju željeza ili ju pak smanjiti.

Kava

Kava se može umiješati u proces apsorpcije pa čak i pohranu željeza u organizmu. Polifenoli su odgovorni za taj utjecaj, pa ako kavu popijete sat prije obroka to bi mogao biti dobar način da spriječite negativan utjecaj na apsorpciju željeza.

Jaja

Dok su žutanjci prirodan izvor željeza, jaja sadrže protein phosvitin koji veže željezo i time se ono teže probavlja. On može i spriječiti apsorpciju željeza iz drugih namirnica. Dobra je vijest da vitamin C pomaže da se željezo iz namirnica koje ste pojeli oslobodi pa je čaša limunade prava stvar uz omlet od jaja.

Mlijeko

Kalcij iz mliječnih proizvoda se može također umiješati u apsorpciju željeza ali na sreću, efekt je kratkotrajan. Najbolje je da mliječne proizvode konzumirate par sati prije obroka bogatog željezom.

5 jednostavnih savjeta stručnjaka kako zaustaviti prejedanje zbog stresa, lošeg raspoloženja, emocija…

Kruh

Kruh sa žitaricama je odličan način za unos više nutrijenata, ali kako oni sadrže kiselinu koja se miješa u apsorpciju željeza, bolja je opcija kruh druge vrste ili dodatak vitamina C obroku.

Čaj

Čaj je pun tanina polifenola koji će utjecati na apsorpciju željeza, a to se ne odnosi samo na crni čaj već i na čaj od kamilice i mente. Ne morate se odreći čaja, ali ga nemojte piti uz obrok.

Maslinovo ulje

Iako je jedna od zdravijih namirnica, sadrži kvercetin koji negativno djeluje na apsorpciju željeza. No kako štiti zdravlje srca i krvnih žila, nemojte ga jesti uz biljne izvore željeza.

Kurkuma

Kurkuma je jedna od namirnica koja je bogata polifenolima te se zato loše slaže s apsorpcijom željeza. Kurkumin iz kurkume se veže za željezo pa se teže apsorbira, posebno ako imate niske razine željeza.

Limun

Kao i mnogi citrusi, limun je pun vitamina C koji pojačava apsorpciju željeza iz hrane. Vitamin C će se uništiti kuhanjem zato je najbolje popiti čašu limunade prije obroka.

Tamna čokolada

Sigurno se radi o dobrom primjeru namirnice koje sadrži željezo. Zrna kakaa su puna željeza ali i polifenola, no kako se oni gube tijekom fermentacije, gube si polifenoli pa će se željezo puno bolje razgraditi u organizmu.

Pistacio

Ovo je zrno prepuno željeza, a za razliku od sličnih plodova ima jako malo kalcija koji ometa apsorpciju željeza pa ga čini idealnom namirnicom.

Postoji jedna namirnica koja može rizik od nastanka raka smanjiti za pola – tvrde istraživanja

Dinja

Dinja je idealan primjer namirnice koja poboljšava apsorpciju željeza u organizmu. Kako je i izvrstan desert, savjet je da se dinjom zasladite nakon obroka koji je uključivao namirnice bogate željezom.

Ana A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo