Hrana i recepti

Hrana i recepti

Postoji jedna namirnica koja može rizik od nastanka raka smanjiti za pola – tvrde istraživanja

Shutterstock

Bilo bi dobro jesti ju svakodnevno

Hrana koju unosite u organizam utječe na zdravlje, ali to se ne odnosi samo na izbacivanje namirnica koje nisu zdrave. Istina je da pretjerivanje u slatkišima ili alkoholu može naštetiti zdravlju, ali postoje i one koje biste trebali jesti kako biste sačuvali zdravlje, a i smanjili šanse za razvoj zloćudnih bolesti na pola.

Jedite gljive

Znanstvenici sveučilišta Penn State su bili odlučni u namjeri da provjere kako gljive mogu spriječiti nastanak raka. Provjeravali su podatke 19000 pacijenata s rakom, analizirajući 17 studija. U zaključku stoji kako osobe koje su jele 18 grama gljiva svaki dan imaju i 45 posto manje šanse da će oboljeti od raka, za razliku od onih koji ih nisu jeli. Autor studije, dr. John Richie je izjavio kako rezultati studije donose važan dokaz o njihovom učinku na prevenciju.

Najbolji utjecaj na prevenciju raka dojke

Znanstvenici su shvatili kako je najjača poveznica upravo između gljiva i prevencije raka dojke, a autori studije smatraju da se može raditi samo o činjenici da u istraživanju nisu bili posebno uključene druge vrste raka.

Svaki dan uzimate magnezij? Znate li koje vitamine i minerale (ni)je dobro paralelno uzimati?

Gljive sadrže vrijedne nutrijente, vitamine i antioksidante

Dokazano je da pojedine vrste gljiva (vrganji, šampinjoni, tartufi, shii-take i sl.) izlučuju sastojke koji imaju antikarcinogeno djelovanje i tvari s antibiotičkim i imunostimulativnim djelovanjem. Gljive se mogu pripremiti na gotovo bezbroj načina, a da ujedno zadrže odličan okus i visoku hranjivu vrijednost. Bogat su izvor bjelančevina (posebice šampinjoni i vrganji) sličnog sastava kao i bjelančevine životinjskog podrijetla pa mogu obogatiti prehranu vegetarijanaca i vegana.

Gljive su rijetka namirnica koja nudi vitamin D, nutrijent koji se ne nalazi lako u hrani koju obično jedemo. Razlog je taj što gljive mogu „upiti“ vitamin D kada su izložene UV zrakama. Na primjer, jedna gljiva koja je stalno izložena UV zrakama sadrži više od 100 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina D. Gljive su odličan izvor selena, koji je  esencijalni mineral koji u tijelu djeluje kao antioksidans te štiti stanice od oksidativnog stresa, oštećenja nastalih djelovanjem slobodnih radikala i tako nas štite od nastanka bolesti. Uz to on igra veliku ulogu u zaštiti imunološkog sustava.  

I samo mala porcija je dovoljna

Ako ne možete postići unos od 18 grama u danu, možete ih jesti makar jednom tjedno. Još je jedna studija potvrdila kako  Studije su potvrdile i kako i samo jedna porcija gljiva u tjedan dana može smanjiti rizik od razvoja raka. Ona se bavila proučavanjem 36 000 muškaraca kroz jedno desetljeće i na kraju zaključila kako oni koji su jeli gljive jednom tjedno imaju 8 posto manje šanse da će se kod njih razviti rak prostate. Oni koji su jeli gljive i 3 puta u tjednu, imaju čak 17 posto manje šanse za razvojem zloćudne bolesti.
Jednostavan obrok s gljivama.

Luk, brokula, paprika… Ovo su namirnice koje nije dobro kuhati i puno su zdravije ako se jedu sirove

A. A

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo