Ako želite biti zdravi, riješite se odmah ovih 11 navika!

Žena, voda, boca vode, sport, hidratacija, Shutterstock 226919164

Ako želite živjeti dugo i biti zdravi, jedite kvalitetne namirnice i vježbajte.

No jeste li znali da postoje jednostavne, ali loše navike koje bi mogle uništiti sav taj posao? Bez previše uvoda, evo što je potrebno odmah izbaciti iz svakodnevice. 

1. Obožavate slatka pića

Na žalost, ispijanje ovakvih napitaka je možda jedna od najštetnijih navika koje njegujete. 
Ako pijete više od 2 ovakva napitka u danu, veće su šanse da ćete imati problema s bubrežnim bolestima. U jednom je istraživanju navedeno kako se kod žena koje su pile ovakve napitke primjećuje slabiji rad bubrega i to za 30 posto nakon 20 godina, u usporedbi s onima koje ih nisu konzumirale.

Zašto svoje omiljeno piće na zamijenite vodom? 

2. Stalne dijete

Ako ste fan dijeta, mogli biste razmisliti o svojoj rutini. Istraživanja objavljena od strane American Heart Associationa upozoravaju da je stalni odlazak na dijete jedan od faktora koji povisuje rizik od srčanih bolesti kod žena. 

3. Jedete prženu piletinu

Istraživanje objavljeno u časopisu American Journal of Clinical Nutrition je otkrilo kako se rizik za razvoj dijabetesa kod ljubitelja brze i nezdrave hrane penje do nevjerojatnih 70 posto. Riziku su izložene i sve osobe koje tek povremeno konzumiraju hranu bogatu kalorijama, a siromašnu hranjivim sastojcima. 

Zbog ovih trikova Jennifer Lopez izgleda kao da ima 20 godina! A njena mantra će vas oduševiti

4. Cijeli dan sjedite

Ako posao od vas zahtjeva da cijeli dan sjedite, morate se pobrinuti bolje za svoje zdravlje jer se radi o lošoj navici. Istraživanja sa sveučilišta u Kaliforniji kažu kako ova navika može biti povezana s lošijom funkcijom mozga ali i rizikom za razvoj bolesti srca i dijabetesa.

5. Pijte iz plastičnih boca

Većina nas ne bi niti pomislila da je ovo štetna navika, ali nedavna su istraživanja potvrdila kako takve boce mogu otpuštati potencijalno štetnu kemikaliju kada je u kontaktu s vrelom vodom. 

6. Preskačete obroke

Ovakav način prehrane, iako kratkoročno fleksibilniji, krije brojne zamke. Preskakanje obroka vrlo je nezdravo, te umjesto skidanja suvišnih kilograma, uzrokuje upravo suprotno – debljanje. 

7. Manikura

Ako se volite uljepšavati, posjet salonu za nokte je odlična ideja. Ipak, jedna od studija s Rutgers sveučilišta smatra da se u takvim salonima skrivaju kemikalije koje su povezane u velikoj mjeri s kožnim i gljivičnim oboljenjima od kojih često pate osobe koje idu tamo na tretmane. 

Loš životni stil ubit će 50% ljudi: Nezarazne bolesti uzrok su preuranjene smrti u više od 65% slučajeva

8. Ne borite se protiv stresa

Stres je ozbiljan problem, a može lako uništiti i zdravlje. Jedna je studija povezala stres i debljanje, pa je tako dokazano da se zbog stresa u organizmu zadržava sol, pa je situacija otprilike slična kao da ste pojeli vrećicu posoljenih pečenih krumpirića. Brojna su istraživanja pokazala vezu između stresa na radnome mjestu i rizika od razvoja kardiovaskularnih bolesti. Na isti način postoji veza između kronične neispavanosti i bolesti srca 

9. Previše vremena provodite sami

Ponekad nema ništa ljepše nego vrijeme koje posvetimo sami sebi, ali ako svo slobodno vrijeme provodite sami, možda je vrijeme za promijene. Istraživanja provedena od strane Europskog kardiološkog društva donose zaključak da je usamljenost jak faktor prerane smrti kod muškaraca i žena. Zatražite pomoć od bližnjih. 

10. Koristite slušalice

Ljubitelji glazbe smatrajte ovo upozorenjem – jak zvuk na slušalicama može ozbiljno uništiti sluh. Ako se želite zaštitit kontrirajte uporabu i ton. 

11. Izbjegavate jesti češnjak

Možda nije idealna namirnica za Valentinovo, ali biste ga trebali konzumirati svakodnevno. Svježi je bolji u borbi protiv bakterija, virusa, gljivica i parazita. Kuhate li luk uz povrće, oslobađa se sastojak ahoin koji ga čini djelotvornim u borbi protiv raka i infarkta.Tretman češnjakom djeluje i kod pušača, piše Daily Mail, a ljudi koji redovno jedu to zdravo povrće rjeđe boluju od karcinoma čak i ako su izloženiji štetnim parama koje se smatraju okidačem bolesti. 

A. A.

Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!