Akutni ili kronični bronhitis? Razlika je velika, naučite je prepoznati! - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Akutni ili kronični bronhitis? Razlika je velika, naučite je prepoznati!

Shutterstock

Dok je akutni bronhitis bolest koja se javlja iznenada, traje kratko i može se liječiti kućnom terapijom, kronični bronhitis je stanje koje nije reverzibilno i do kojeg dolazi zbog trajnog oštećenja dišnih putova. Pušenje je jedan od glavnih krivaca za oba oblika.

Bronhijalne cijevi su dišni putevi koji povezuju dušnik s plućima. Kad dođe do iritacije ili upalnog procesa u bronhijalnim cijevima njihova učinkovitost se smanjuje i razvija se stanje koje liječnici nazivaju bronhitisom.

Bronhitis – simptomi, oblici i liječenje

Postoje dvije vrste bronhitisa – akutni i kronični. Iz samog naziva lako je zaključiti da je akutni bronhitis nešto što se pojavljuje iznenada i može nestati u tren oka. S druge strane, kronični bronhitis je bolest koja se razvija tijekom vremena. Liječnici upozoravaju da je to stanje koje se ne može izliječiti.

Kako prepoznati razliku između neugodnoga kašlja i upale pluća?

Akutni bronhitis

Uobičajeno traje samo tjedan dana i ne uzrokuje nikakve druge probleme.

Neki od simptoma akutnog bronhitisa su bol u prsima, suhi kašalj i povećana proizvodnja sluzi. Moguće je da ga prati i blago povišena temperatura.

Akutni bronhitis je stanje koje možete liječiti kućnim pripravcima: potrebno je piti puno tekućine, konzumirati hranu bogatu vitaminom C i čim više se odmarati. Da biste izbjegli dodatne komplikacije nije naodmet posjetiti liječnika.

Kronični bronhitis

Kronični bronhitis posljedica je oštećenja bronhijalnih cijevi. Jedan od najčešćih uzroka kroničnog bronhitisa je pušenje. Nisu cigarete jedini krivac za razvoj kroničnog bronhitisa – to može biti i opetovano izlaganje štetnim čimbenicima koji uzrokuju upalne procese u bronhijalnim cijevima.

Napao vas je kašalj? Pomoć potražite u prirodnim pripravcima

Stručnjaci upozoravaju da dugotrajni boravak u zagađenom prostoru – bilo zatvorenom ili otvorenom – može uzrokovati bronhitis. Jednako štetan učinak ima izloženost opasnom dimu i kemikalijama na radnome mjestu.

Kronični bronhitis je bolest koja zahtijeva liječničku intervenciju jer se u protivnome može dodatno zakomplicirati. Na žalost, ovo stanje je nepovratno jer oštećenje dišnih putova je trajno stanje. Važno je obratiti se liječniku specijalisti da biste usporili napredovanje kroničnog bronhitisa.

Za smanjenje upale dišnih putova obično se prepisuju oralni steroidi, a tu su i bronhodilatatori koji pomažu proširiti dišne putove. Ukoliko se razvije bakterijska infekcija, liječnik može prepisati antibiotike. Terapija kisikom ponekad je potrebna da bi se održala njegova normalna razina u krvi.

Eukaliptus i kopriva pomažu kod bronhitisa

Spriječite razvoj akutnog u kronično stanje

Samo zato što imate akutni oblik bronhitisa to ne znači da nema razloga za brigu. Prema mišljenju stručnjaka, ponovljeni napadi akutnog bronhitisa u konačnici se mogu razviti u kronični oblik bolesti. Ovo osobito vrijedi za pušače ili osobe izložene štetnim utjecajima. Jačanje imunološkog sustava najbolji je način za izbjegavanje ponovnih napada akutnog oblika bronhitisa. Također, pokušajte izbjegavati izloženost štetnim tvarima koje nadražuju dišne putove i uzrokuju upalu bronhija.

Ako ste pušač i želite smanjiti napade akutnog bronhitisa morat ćete se riješiti ove štetne navike.To je ujedno i najbolja stvar za sprečavanje razvoja kroničnog bronhitisa. Neovisno o tome imate li akutni ili kronični bronhitis, prestanak pušenja jedna je od najboljih stvari koju možete učiniti.

Suhi kašalj – što ga uzrokuje i kako ga se riješiti?

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo