Zdravlje

Zdravlje

Alzheimerova bolest – 5 stvari koje trebate znati o demenciji

Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest 21. rujna obilježava Svjetski dan Alzheimerove bolesti, a od prije pet godina te aktivnosti proširila je na cijeli rujan – Mjesec borbe protiv Alzheimerove bolesti, odnosno demencije.

Svjetske i naše procjene govore da u Hrvatskoj s demencijom živi oko 90.000 osoba. Bez utvrđene dijagnoze u najmanje 80 posto slučajeva. Svakog sata pridružujem im se još jedna. Za 15 godina predviđa se, ukoliko se ne pronađu odgovarajući lijekovi, da će se taj broj u svijetu udvostručiti. A do 2050. utrostručiti!

Demencija je globalni javno zdravstveni problem današnjice. Nimalo utješno, zar ne?

Alzheimerova bolest i fizička aktivnost – pomažu jednostavne vježbe u jutarnjim satima

Demencija se tiče svih nas

Zato je ovogodišnja tema Mjeseca borbe protiv Alzheimerove bolesti u Hrvatskoj Demencija se tiče svih nas. Jer ako imamo toliko osoba s demencijom i ako prema svjetskim statistikama brigu o njima prosječno dijele 2,5 člana njihovih obitelji, onda praktično među nama gotovo da ne postoji osoba koja ne zna za barem jednu osobu koja izravno nosi breme demencije. Ali o tome rijetko javno govorimo… kao da je živjeti s demencijim sramno!?

Što možete učiniti?

U najvećem broju slučajeva osobe s demencijom su u našem društvu stigmatizirane. Obilježene kao mentalni ili psihički bolesnici, iako to nisu. Zato se povlače iz društva, taje svoje stanje pa žive bez socijalne pomoći i dijagnoze, a to znači i da se ne liječe.

Vi koji znate da je to loše i koji ste svjesni bremena demencije, možete jako puno učiniti kako bi se unaprijedila javna svijest o demenciji. To će pomoći osobama s demencijom da se ne povlače iz društva.

Zato svaki puta kada ste u prilici objasnite svojim znancima i prijateljima 5 ključnih istina o demenciji. Jer koliko god trebali nacionalne planove i akcijske programe borbe protiv demencije, niti jedan zakon ili propis neće nas riješiti negativnih predodžbi o demenciji – bez naše pomoći.

10 savjeta za komuniciranje s osobom s demencijom

Kada bi ljudi znali samo pet jednostavnih činjenica o demenciji, to bi im zaista pomoglo da o njoj i onima koji žive s demencijom misle drugačije. Otkrijte na stranicama www.prijateljidemencije.alzheimer.hr što znače:

5 ključnih stvari koje treba znati o demenciji

1. Demencija nije normalni dio starenja;

2. Demenciji su uzroci bolesti mozga;

3. Demencija nije samo gubljenje pamćenja;

4. Moguće je živjeti dobro s demencijom;

5. Najbitnija je osoba, a ne demencija.

Aktivnosti koje mogu smanjiti rizik od starosne demencije

Tekst: Blog Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest  

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo