Zdravlje

Zdravlje

Antibiotici povećavaju rizik za nastanak odignuća mrežnice?

Rezultati najnovijeg kanadskog istraživanja su pokazali da su osobe koje uzimaju antibiotik fluorokinolon izložene riziku od odignuća odnosno ablacije mrežnice. Riječ je o poremećaju oka kod kojega se mrežnica odlijepi od temeljnog sloja potpornog tkiva.

Spomenuti antibiotici se koriste u borbi protiv raznih bakterijskih infekcija. Iako su i prijašnja istraživanja potvrdila njihovu povezanost s oftalmološkim problemima poput perforacije rožnice, optičke neuropatije i retinalnog krvarenja, najnovija studija kanadskih znanstvenika je prva otkrila njihovu povezanost s odignućem mrežnice.

k        dr. Ana Maria Karakaš

“Do sada povezanost između terapije antibioticima vrste florokinolona i nastanka odignuća mrežnice nije bila poznata. Ovo je prvo objavljeno istraživanje koje ukazuje na povećani rizik od odignuća mrežnice kod pacijenata koji su bili na terapiji florokinolonima. Potrebna će biti daljnja istraživanja kako bi se ta povezanost i potvrdila.

Florokinoloni spadaju među najpropisivanije antibiotike u Hrvatskoj. Liječnici ih vole zbog njihove učinkovitosti te ih najčešće propisuju pri liječenju urogenitalnih, respiratornih i kožnih infekcija.

Navedeno istraživanje je bitno jer nam ukazuje na važnost redovitog očnog pregleda kod takvih pacijenata, kako bi se na vrijeme spriječio razvoj odignuća mrežnice”, pojasnila je dr. med. Ana Maria Karakaš, specijalist oftalmolog iz Poliklinike Bilić Vision.

Rezultati istraživanja su objavljeni u online izdanju časopisa Journal of
the American Medical Association
.

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo