Zdravlje

Zdravlje

Bakerova cista – koliko je stvarno opasno ovo stanje i kako se liječi?

Foto: Shutterstoc

Bakerova cista je pojava otekline sa stražnje strane koljena koja može uzrokovati bol, smanjenje opsega pokreta i ukočenost zgloba koljena. Bol se povećava kod jačeg pregibanja ili kod potpunog opružanja noge.

Zglobovi u ljudskom tijelu su obavijeni zglobnom ovojnicom koja se sastoji od fibrozne i sinovijalne opne. Sinovijalna opna je ispunjena tekućinom koja vlaži zglobnu plohu i omogućuje klizanje između zglobnih tijela. Uslijed iritacija ili ozljeda koljena dolazi do jačeg izlučivanja zglobne tekućine koja se još naziva voda u koljenu.

Zglobna tekućina ponekad probije kroz najslabiji dio zglobne kapsule, koji se nalazi na stražnjoj strani koljena, te zbog toga dolazi do stvaranja ciste.

Bakerova cista nije opasna i nije povezana s karcinomom

Cista je vrećica ispunjena zglobnom tekućinom i može biti različitih veličina, ovisno o količini tekućine prisutne u koljenu. Ciste manjih dimenzija mogu biti bez simptoma, dok one većih dimenzija ograničavaju puni opseg pokreta koljena, uzrokuju pritisak i bol.

Stalno se borite s viškom kilograma? Postoje vježbe koje će stvarno pomoći…

U rijetkim slučajevima kad je cista većih dimenzija stvara pritisak na žile i živce u stražnjem dijelu koljena te se mogu osjetiti trnci, trnjenje i osjećaj žarenja niz nogu. U slučaju puknuća ciste dolazi do otoka, podljeva i trenutne boli, slično ozljedi  mišića potkoljenice. Nažalost, nakon puknuća, cista se najčešće vraća u prvobitno stanje.

Kako do dijagnoze?

Bakerova cista se dijagnosticira palpacijom kvržice sa stražnje strane koljena. Najlakše se primjećuje kod potpunog pružanja noge, a može u potpunosti nestati kod pregiba. Varira u dimenzijama iz dana u dan, te je mekana na dodir.

Ultrazvuk potvrđuje dijagnozu Bakerove ciste, njen volumen i točnu lokaciju. Bakerova cista najčešće nastaje kao posljedica problema unutar zgloba koljena. Problemi vezani za ovo stanje su oštećenje hrskavice, artritis, ozljeda koljena ili druge zglobne patologije.

U većini  slučajeva Bakerova cista nestaje spontano, bez potrebe za većom intervencijom jer se zglobna tekućina apsorbira u tijelu ili vrati u zglob koljena. Preporuča se konzultacija s ortopedom jer cista nastaje  kao posljedica oštećenja ili bolesti zglobova.

Ukočeni zglobovi, depresija… Prepoznajte 7 ranih simptoma Parkinsonove bolesti

Posljedice Bakerove ciste mogu biti preopterećenja zbog kompenzacijskih kretnji uslijed boli koje izbacuju tijelo izvan idealnog poravnanja a izazivaju:

  • oštećenja drugih dijelova zglobova
  • poremećaje u mišićnom tonusu (neki mišići su  previše napeti, dok drugi atrofiraju)

Bakerova cista se uglavnom tretira neoperativno

Preporuča se fizikalna terapija i kineziterapija. Kućno liječenje se sastoji od smanjenja fizičke aktivnosti, hladnih obloga više puta dnevno, te nošenja kompresijskih zavoja.

Kod većih cista se rade specifične vježbe jačanje mišića nogu, drenaže, te se propisuju kortikosteroidni lijekovi. U rjeđim slučajevima se preporuča aspiracija sadržaja ciste i ubrizgavanje steroidne otopine u cistu. Zbog povezanosti pojavljivanja Bakerove ciste s problemima zgloba koljena ponekad je potreban zahvat na samom koljenu, a izravno uklanjanje ciste je rijetko opravdano zbog velike mogućnosti njenog ponavljanja.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo