Blaži oblik upale pluća lako možete "prehodati" - prepoznajte simptome na vrijeme - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Blaži oblik upale pluća lako možete “prehodati” – prepoznajte simptome na vrijeme

Shutterstock

Grlobolja, glavobolja i umor mogu biti simptomi takozvane hodajuće upale pluća.

Često javlja u puno blažem obliku uz lakše simptome pa će se često zamijeniti za prehladu i “prehodati” i upravo zato nazivm “hodajuća upala pluća”. Liječnik bi to mogao nazvati atipičnom upalom pluća jer nije isto što i teški oblici ove bolesti, a uzrokovati ju mogu bakterije, virusi, gljivice, kemikalije, prenosi portal webmd.com. 

Često će takozvanu hodajuću upalu pluća izazvati bakterija  Mycoplasma pneumoniae, a vi vjerojatno nećete morati ležati u krevetu niti biti na bolničkom liječenju. Možda ćete se osjećati dobro i otiči na posao, kao da ste prehlađeni. 

Kod koga se najčešće javlja?

Bilo tko može imati blagi oblik upale pluća, a ako ju uzrokuje spomenuta bakterija, češće će “napasti” djecu i mlađe od 40 godina. 

Je li zarazna? 

Prenosi se kihanjem i kašljanjem, ali se sporo širi. Ako ju imate možete biti zarazni i prenijeti na druge ljude i do 10 dana. Znanstvenici smatraju da je potreban blizak kontakt s bolesnom osobom kako bi se i vi razboljeli. Ipak, svakih 4 do 8 godina pojavi se velik broj oboljelih. 

Simptomi 

Oni će se javiti otprilike 15 do 20 dana nakon kontakta s virusom i kroz par dana će se pogoršati. Može se javiti: 

 • bol u prsima kada dišete
 • kašalj
 • blagi simptomi koji podsjećaju na gripu
 • bolno grlo
 • glavobolja
 • umor
 • slabost 

5 pametnih navika koje trebate usvojiti ako želite zdrava i jaka pluća

Kod nekih se pacijenata može javiti i upala uha, anemija ili osip na koži. Ako se jave simptomi, svakako se obratite liječniku kako bi se eliminirao COVID.

Liječenje

Simptome mogu olakšati bezreceptni lijekovi za gripu i prehladu, a liječnik može prepisati i antibiotike koji bi trebali olakšati simptome kroz nekoliko dana. 

Prevencija

Kako se upala pluća uvijek može ponoviti, važno je obratiti pažnju na prevenciju. Kako ne postoji cjepivo protiv infekcije bakterijom Mycoplasma, ne možete u potpunosti prevenirati ali možete poduzeti neke korake kako biste bolest izbjegli. 

 • Vježbajte, jedite zdravo i dovoljno spavajte. 
 • Perite ruke često.
 • Ne pušite cigarete jer će duhanski dim samo iritirati već bolesna pluća
 • Kada kišete pokrijte usta maramicom ili rukavom. Zamolite ljude oko vas da čine isto. 

Zašto morate naučiti trbušno disanje i kako to da baš žene “pogrešno” dišu?

Težina bolesti ovisi o intenzitetu simptoma

Pneumonija je prvenstveno zarazna bolest donjeg dijela dišnog sustava pa se pojavom bolesti očituje općim simptomima zarazne bolesti (vrućica, zimica, tresavica, bolovi u mišićima i zglobovima, opća slabost i gubitak apetita) i specijalnim simptomima od strane dišnog sustava (grlobolja, kašalj, iskašljavanje, bol u prsima, nedostatak zraka), navodi doc. dr. sc. prim. Roka Čivljaka, dr. med. te pojašnjava: 

“Težina bolesti ovisi o intenzitetu simptoma, pa svaki od ovih simptoma ako je neuobičajeno izražen (npr. vrućica preko 39oC, tresavica u trajanju od sat vremena, bolovi u mišićima i zglobovima te opća slabost do nepokretnosti, gubitak apetita i izrazito smanjen dnevni unos hrane i pića, povraćanje i proljev), a osobito ubrzano disanje, nedostatak zraka, poremećaj svijesti i izrazito narušeno opće stanje bolesnika nužno zahtijeva pregled nadležnog liječnika, bilo liječnika obiteljske medicine ili specijaliste infektologa, pulmologa, interniste. Ako su poremećene vitalne funkcije, a osobito snižen krvni tlak, ubrzan puls i frekvencija disanja ili smanjena saturacija kisikom periferne krvi (jednostavno se mjeri široko dostupnim aparatićima koji se nazivaju oksimetri) potrebno je napraviti dodatnu dijagnostičku obradu (laboratorijsku i radiološku) i razmotriti potrebu za bolničkim liječenjem”, zaključio je liječnik.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo